Diyarbakır'a hayran kaldılar

TYDTA ile KKA ortak organizasyonuyla Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Bahreyn'den tarım ve hayvancılık alanında 50 yatırımcı temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Haberler 19.04.2017 - 13:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakanlk Yatrm Destek ve Tantm Ajans (TYDTA) ile Karacada Kalknma Ajansnn (KKA) ortak organizasyonuyla Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Bahreynden 50 giriimci, Diyarbakra geldi.

Körfez ülkeleriyle tarm ve hayvanclk alannda ticareti gelitirmek ve bu ülkelerden bu alanlarda bölgeye yatrmc çekmek amacyla davet edilen giriimciler, geldikleri Diyarbakrda yöresel yemek yaplan lokantada yemek yedikten sonra Sur ilçesindeki tarihi çkale Müze Kompleksini dolat.

Dün balayan 8. Ortadou Tarm, Hayvanclk, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarna katlacak giriimcilere kentin yatrm imkanlar anlatlacak ve tarm ile hayvanclk sektöründe faaliyet yürüten iletmelerde incelemede bulunulacak.

- Arabistan Türkiyeyi baka ülkelere tercih edecektir

Suudi Arabistanda faaliyet gösteren AKEL Ziraat irketleri Genel Müdürü Waleed Abdulaziz Al-Shallali, iki ülke arasndaki iyi ilikilerin ticarete de yansmasn istediklerini söyledi.

Körfez ülkelerinin Türkiyedeki kardeleriyle i birlii yapmasn isteyen Shallali, unlar kaydetti:

Suudi Arabistan dünyada en çok et ithal eden beinci ülke, bu kayna Türkiyeden bulursak tercihimiz buras olur. Özellikle Diyarbakr ovalaryla, vadileriyle bilindii için, hayvanclk açsndan iyi bir ortam olduu için geldik. Suud halk özellikle etin kalitesine çok önem vermekte. Diyarbakrdaki et, Körfez ülkelerinin az tadna daha uygun olduu için böyle bir organizasyona katlp, buraya gelmeyi tercih ettik.

- Türkiye artk daha ümitvar

Türkiyedeki anayasa deiiklii için yaplan halk oylamasna da deinen Shallali, öyle devam etti:

Halk oylamas, Türkiyedeki istikrarn kalc olduunu ve büyüyeceini bize gösterdii için bizim için Türkiye daha ümitvar bir kap oldu. Ülkemize döndüümüzde gördüklerimizi, yaadklarmz anlatacaz. Özellikle misafirpervelii övgüyle anlatacaz. Diyarbakr mutfan da çok beendik.

- Türkiyenin her bir parças ayr bir deer

TYDTA Temsilcisi Dr. M. Mustafa Göksu, heyette yer alanlarn tarm ve hayvansal alandaki ithalatçlar olduunu söyledi.

Heyette ziraat ve ticaret odalarnn temsilcilerinin de yer aldn ifade eden Göksu, heyette baz kiilerin gözlem yapp, buradaki frsatlar kendi ülkelerinde anlatmalarn salamak için davet ettiklerini belitti.

Bu tür organizasyonlar sadece stanbul ve Ankara gibi büyükehirlerle snrlandrmak istemediklerini dile getiren Göksu, Türkiyenin her bir parças ayr bir deer. Biz bu deerlerimizi ilgili ahslara ilgilendikleri alanlara göre tantmak istiyoruz. Her bölge hangi alanda ne tür yatrm çekebilirse o bölgelere o tür yatrmclar götürmeyi hedefliyoruz. dedi.

Yaptklar organizasyonun hükümetin bölgeye yapt yatrm hamlelerine paralel olduunu aktaran Göksu, Hükümetin ald kararlarn altn doldurup alnan o kararlarn faydal hale gelmesi için bu gezi, iin pratie dönümesi sahnesidir. ifadesini kulland.

Göksu, iki yl sonra Suudi Arabistanda hayvansal yatrmlarn yasaklanacan belirterek, öyle devam etti:

Suudi Arabistan imdi bir yasa çkartt yurt dnda yatrm yaptnz takdirde yatrmnzn yüzde 75ini destekliyor. Yatrm yaplabilir ülkelerin içinde Türkiye de var. Dolaysyla biz bundan istifade edip, bu tüccar, yatrmc arkadalarmzn bu bölgeyle tantrmak istiyoruz. Referandumdan sonra Türkiye ayr bir heyecan kazand. nallah bu heyecann arkas bo çkmayacak.

- Yeni frsatlarn oluacana biz inanyoruz

KKA Genel Sekreteri Hasan Maral da Diyarbakrdaki tarm fuarna denk bir zamanda yaptklarn belirterek, Diyarbakrdaki giriimcileri heyettekilerle bir araya getirip, birebir tanmalarn salayacaz. Yeni frsatlarn oluacana biz inanyoruz. dedi.

lk etapta küçük ölçekli de olsa bu ülkelere ihracat yapmay salamak istediklerini aktaran Maral, unlar kaydetti:

Dorudan bölgeye gelip yatrm yapmak isteyenler de var. Bölgedeki yatrm frsatlarn örenmek isteyenler de var. kili i birlii görümeleri balarken biz ilimizin yatrm frsatlarna da ayn zamanda anlatacaz. lk etapta tabii ki mevcut iletmelerimizin ihracatlarn artrma hedefimiz var ama ayn zamanda bölgeye nitelikli yatrmda çekmek istiyoruz.

Maral, heyettin daha sonra anlurfada temaslarda bulunacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git