Diyarbakır'da ceviz hasadı başladı

Diyarbakır'ın geçim kaynaklarından biri olan cevizin hasadına başlandı. Ceviz yetiştiriciliğinde, ağaçların gerekli bakımlarının ve iş takibinin yapılması durumunda her yıl kazancın arttığı belirtildi.

Haberler 19.11.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede Krehir, Tokat, Malatya, Erzurum ve Bitlisten sonra ceviz yetitiriciliinin adreslerinden biri de Diyarbakr. Diyarbakrn Hani ilçesinde ceviz yetitiricilii yapan Vehbi Kaçmaz, sezon içerisinde yaplan faaliyetler ve yetitirilen ceviz türleri hakknda bilgi verdi.

Ceviz yetitiricilii alanndaki faaliyetlerin mart aynda baladn söyleyen Kaçmaz, çift sürme faaliyetinden sonra ilaçlamasn yapyoruz. Alanda yabani otlara kar tekrardan çift sürüyoruz. Bu ilemlerden sonra 3-4 ay boyunca hem sulama hem de gübreleme faaliyetini yürütüyoruz. Hasat zamanna kadar bu ilem devam ediyor. Hasat döneminde içilerle beraber buraya gelip aaçlar silkeliyoruz. Topladmz cevizleri torbalara istifleyerek toptanclara satyoruz. dedi.

Ceviz aaçlarnn ya ilerledikçe verimleri de artyor

Tarm ve Orman Bakanlnn 2014 ylnda oluturduu destekleme paketinden yararlanarak Hani ilçesinin krsal Uzunlar Mahallesinde oluturduu ceviz bahçesi hakknda bilgi aktaran Kaçmaz, 2014 ylnda balatlan bir proje kapsamnda bavurumuzu yaparak destekleme ödenei aldk. Biraz da kendi bütçemizden eklediimiz sermaye ile bahçemizi tesis ettik. Faaliyet yürüttüümüz bu alan 44 dönümdür. Geçen seneden bu yana verim almaya baladk. Ceviz hasad yaklak olarak 2 veya 3 ton ile balyor ve aaçlar büyüdükçe elde edilen oran da beraberinde artyor. ifadelerini kulland.

Kaçmaz, Burada bin 100 adet aaç var ve çentr dediimiz yabanc türdendir. Kendi yerli çeitlerimiz bu yabanc türden daha iyidir. Bu ii yapmak isteyenler olursa bilen birilerinden sorsunlar ve özellikle yerli çeitlerimiz konusunda srar etsinler. Yllardr bu topraklarda yetimesi ve arazi ile iklime uyumlu olmas dolaysyla yerli ceviz aaçlarn tavsiye edebiliriz. Bu Amerika türü, yerli cevizlerimiz kadar iyi deildir. eklinde konutu.

Tüm dezavantajlara ramen yerli cevizleri tercih edin

Yerli ile yabanc türdeki ceviz arasndaki farkllklara dikkati çeken Kaçmaz, Bu yabanc tür ceviz aaçlar, geç çiçek açmas dolaysyla donlara yakalanmyor. Fakat yerli ceviz aaçlarnda erken çiçek açmas dolaysyla don olaylarna yakalanma riski var. Ama her halükrda yerli cevizler daha iyidir. çünkü cevizin içi önemlidir. Yerli cevizlerin içi doluyken yabanc türlerde tam tersidir. Yabanc tür cevizlerde iç doldurma sknts olduundan dolay beklentilerimize cevap vermiyor. Ondan dolay içi bo olan cevizlerin sat skntl oluyor. diye belirtti.

Ceviz bahçesinde çalan tarm içilerinden Fettah Yldrm ise Kasm ay ortalarnda cevizler olgunlanca srklarla dökümünü salyoruz. Yere dökülen cevizleri toplayp aralarnda çürükleri eliyoruz. Topladmz salam cevizleri torbalara dolduruyoruz ve bahçe sahibi de elde edilen mahsulün satn gerçekletiriyor. dedi.

Ceviz alannda edindii tecrübeleri aktaran Yldrm, Bir cevizin çürük olduu hem kararmasndan hem de hafif olmasndan anlalyor. Hafif olan cevizin içinin bo olduunu anlyoruz. ifadelerini kulland.

Yldrm, 2-3 gündür burada çalyoruz ve bir o kadar daha iimiz var. Buradaki iimiz bittikten sonra baka yerlerde de i çkarsa gideriz ama imdilik pek gözükmüyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git