Diyarbakır'da petrol fışkırdı

ENERJİ Bakanı Dönmez Diyarbakır'da çıkarılan petrolle ilgili müjdeyi Siirt'te verdi. Dönmez, "Diyarbakır'da Kayaların gözeneklerine hapsolmuş petrolü artık üretebileceğiz" dedi.

Haberler 22.03.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Diyarbakrdaki Mermer-1 sahamzda, yerin 3 bin 500 metre alt çatlatlarak Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol kefi yaptk. Dünyada son yllarda hzla yaygnlaan yeni bir üretim teknii olan hidrolik çatlatma yöntemiyle hidrokarbon üretimi yapan ülkeler arasnda artk Türkiye de var. Kayalarn gözeneklerine hapsolmu petrolü artk bu ekilde üretebileceiz dedi.

3 bin 700 metre derinlikte günde yaklak 200 varil üretecek kuyumuz, bu derinlikte üretim yapacak en derin kuyumuz olacak. Sahada bulduumuz petrol kalite bakmndan da dünyada kabul edilen standartlarn üzerinde bir deere sahip diyen Bakan Dönmez, Yeni keif yaplan bir dier kuyumuz da Diyarbakrdaki Hançerli-5 kuyusu. Siirtte geçen ay Demirkuyu-1 sahamzda 11,2 milyon varil yerinde rezerv kapasitesine sahip yüksek kalitede petrol kefettik açklamasnda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Diyarbakrdaki Mermer-1 sahamzda, yerin 3 bin 500 metre alt çatlatlarak Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol kefi yaptk. Dünyada son yllarda hzla yaygnlaan yeni bir üretim teknii olan hidrolik çatlatma yöntemiyle hidrokarbon üretimi yapan ülkeler arasnda artk Türkiye de var. Kayalarn gözeneklerine hapsolmu petrolü artk bu ekilde üretebileceiz. dedi.

Temaslarda bulunmak amacyla Siirte gelen Bakan Dönmez, bir düün salonunda kentin kanaat önderleri ve i insanlaryla bir araya geldi. Dönmez, burada yapt konumada, Siirtin kardeliin ehri olduunu anlatarak, bu güzide topraklara hizmet etmekten hiç geri durmadklarn söyledi.

- Trakyadaki doal gaz rezervi

Petrol ve doal gaz aramaclnda uzun süredir önemli bir atak içinde olduklarn vurgulayan Dönmez, geçen ay Trakyada toplam doal gaz rezervini iki katna çkaran yeni sahalar kefettiklerini, 3 milyar metreküp rezerve sahip sahalarn 300 bin hanenin 10 yllk gaz ihtiyacn karlayacan ve cari açn kapanmasna 5 milyar lira katk sunacan bildirdi.

Akdenizde derin deniz ve s deniz sondajlarnn sürdürüldüünü aktaran Dönmez, geçen yl karada 70 kuyunun sondajn yaptklarn, bu yl bu rakam iki katna çkarmay hedeflediklerini kaydetti.

- Gayretlerimizin meyvelerini de alyoruz

Siirte 25 kilometre uzaklkta petrol kefi gerçekletirdiklerini vurgulayan Dönmez, Sahada üretilebilir toplam rezerv 2 milyon varil civarnda. Bu gayretlerimizin meyvelerini de alyoruz hamd olsun. ifadelerini kulland.

Türkiye Petrollerinin 2018 ylnda 40,3 milyon varil petrol ve gaz üretimiyle tarihinin en yüksek üretim seviyesini yakaladna dikkati çeken Dönmez, buna yaklak 15,5 milyon varil petrol edeeri yeni rezerv eklediklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Dönmez, Varsa bulacaz. Gayret bizden takdir Allahtan. Sahada bu ie inanan, gönlünü koyan, kendini bu ie adayan güzel bir ekip var. nallah sonuçlarnn da hayrla noktalanacana yürekten inanyorum. diye konutu.

- Kayalarn gözeneklerine hapsolmu petrol

Bugün ilklerle dolu üç sahayla ilgili yeni keifleri paylamann mutluluu ve gururu içinde olduklarn aktaran Dönmez, konumasn öyle sürdürdü:

Diyarbakrdaki Mermer-1 sahamzda yerin 3 bin 500 metre alt çatlatlarak Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol kefi yaptk. Bu ne demek? Dünyada son yllarda hzla yaygnlaan yeni bir üretim teknii olan hidrolik çatlatma yöntemiyle hidrokarbon üretimi yapan ülkeler arasnda artk Türkiye de var. Kayalarn gözeneklerine hapsolmu petrolü artk bu ekilde üretebileceiz. lk kez denediimiz bu operasyonda yüksek basnca ramen üretimi gerçekletirdik. 3 bin 700 metre derinlikte günde yaklak 200 varil üretecek kuyumuz, bu derinlikte üretim yapacak en derin kuyumuz olacak. Sahada bulduumuz (45 API gravite deerine sahip) petrol kalite bakmndan da dünyada kabul edilen standartlarn üzerinde bir deere sahip. nallah sahadaki 5,26 milyon varillik yerinde rezervi hzla ülke ekonomisine kazandracaz. Buradan elde edeceimiz bilgi ve tecrübe dier sahalarmz için de önemli bir know-how salayacak bizlere. Mermer-1 sahas bizim öncü sahamz olacak. Hedefimiz 50 kuyuda daha çatlatma.

- Yeni teknolojilerle üretim miktarmz daha da artracaz

Yeni keif yaplan bir dier kuyunun da Diyarbakrdaki Hançerli-5 olduunu bildiren Dönmez, Hançerlide yeni açlan kuyuyla mevcut günlük üretimi 9 kat artrarak 910 varilin üzerine çkardklarn anlatt.

Dönmez, öyle konutu:

37 API gravite deerindeki yüksek kalitede petrole sahip sahamz yaklak 6 milyon varil yerinde rezerv kapasitesi ile ülke ekonomisi için önemli bir kaynak olacak. Kuyumuz bölge üretim ortalamasnn üzerinde bir üretim yapyor. nallah yeni teknolojilerle üretim miktarmz daha da artracaz. Bölgede yeni kuyu açma ve üretim artrma çalmalarmz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde bu rakamn üstünde bir günlük üretime ulamay hedefliyoruz. Gelelim imdi Siirtteki güzel haberlerimize. Siirtte geçen ay Demirkuyu-1 sahamza 11,2 milyon varil yerinde rezerv kapasitesine sahip yüksek kalitede petrol kefettik. Artk, Demirkuyu-1 sahamzda at balar Türkiyenin büyümesi, kalknmas, gelimesi için dönecek. Kuyuda günlük üretimimiz bugün itibariyle 450 varil ancak üretim artrma testlerimiz devam ederken, bu miktar inallah 1000 varile çkaracaz. Arkadalarmzn gayretli çalmalaryla üç sahamzdan günlük bin 560 varillik ilave günlük üretim gerçekletireceiz. Bugünkü piyasaya deeriyle sahalarmzdan yapacamz üretimin deeri 220 milyon liraya denk geliyor. Bu üç projemizin bizim için çok özel ve farkl bir yönü de var. Bu kuyularmz kadn yönetici ve mühendislerimizin gayretleri ve liderlikleriyle kefedildi.

- Kadn yönetici ve mühendislere tebrik

Geçen hafta Türkiyeye Enerji Veren Kadnlar Ödül Töreninde enerjinin güçlü kadnlarnn baar hikayelerine hep birlikte ahit olduklarn anmsatan Dönmez, kadnlarn emek, cesaret ve azimleriyle yazdklar bu hikayelerin her biriyle gururlandklarn dile getirdi.

Türkiye Petrollerinin kadn çalanlarnn baarlaryla hep birlikte gururlandklarn, mutluluk duyduklarn belirten Dönmez, enerjide kadn erkek ayrmna dair zihinlere yerleen bu yanl alglarn ne kadar pein hükümlü, yanl ve önyargl olduunu bugün bir kere daha gördüklerine iaret etti.

Bata kadn yönetici ve mühendisler olmak üzere bu güzel ilere imza atan herkesi tebrik eden Dönmez, bugün vesilesiyle de Türkiyenin ilk kadn petrol mühendisi Halide Ural Türktan ve Türkiyenin ilk kadn petrol jeolou Mehlika Taman da sayg ve rahmetle andn aktard.

Her bir kaynan çok önemli olduunu dile getiren Dönmez, Büyük küçük, az çok demeden yer altndaki her bir kayna milletimizin emrine sunmakta kararlyz. Büyük ve güçlü Türkiye ideali enerjide bamsz Türkiye hedefiyle yakndan ilintili. Biz bu nedenle yola Bamsz Enerji, Güçlü Türkiye diyerek yola çktk. Bu uurda bizlere yol arkadal yapan, bu ie gönlünü koyan bütün mesai arkadalarma yürekten teekkür ediyorum. dedi.

- Bölge ekonomisi ile birlikte Türkiye büyüyecek

Bölgenin böyle güzel haberlerle gündeme gelmesini istediklerini ifade eden Dönmez, unlar kaydetti: nsanmz sindirmek, korkutmak, içine kapatmak istediler. Bugün geldiimiz noktada hamd olsun terörün izleri teker teker siliniyor. Biz bir, beraber oldukça, tek devlet, tek bayrak, tek vatan, tek millet dedikçe, Allahn izniyle hainler hiçbir zaman emellerine ulaamayacak. Bugüne kadar hayata geçirilen her bir yatrm, demokrasinin gelimesi için atlan her bir adm, bölge halknn ve nihayetinde bütün Türkiyenin huzuru, güvenlii, mutluluu ve refah içindir. Bölgenin doal kaynaklarn bölge ve ülke ekonomisine hzla kazandracaz inallah. Her bir yatrmla bölge ekonomisi büyüyecek, bölge ekonomisi ile birlikte Türkiye büyüyecek. Bizim tek bir derdimiz, tek bir gayemiz var. O da ülkemizin bugününü dünden, yarnlarn da bugünden daha mamur klmak. Ülkemizi büyütmek, kalkndrmak. Muasr medeniyetler seviyesine ulatrmak. Bismillah diyerek hep birlikte güzel bir ie baladk bugün. Gece gündüz demeden burada mesai harcayan kardelerime de kolaylklar diliyorum. nallah onlarn gayretleriyle, emekleriyle büyüyen ve gelien Türkiyeye bakanlk olarak en güçlü destei vereceiz.

Ana Sayfaya Git