Diyarbakır’da şehrin kenarında saklı kuş cenneti

Diyarbakır’da Dicle Nehri kenarında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri, 180 kuş türüne hem barınma hem de beslenme imkanı sağlıyor.

Haberler 23.07.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 23.07.2018 - 10:55

Diyarbakrda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde bulunan 7 bin yllk geçmie sahip Hevsel Bahçeleri, 180 ku türüne hem barnma hem de beslenme imkan salyor. Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, Hevsel Bahçelerinin 180 ku türüyle bir ku cennetini çartrdn belirterek, bunu Diyarbakrllarn bile pek az bildiini ifade etti. Klç, Gelin Dicle kenarna burada 180 tane ku türünü görürsünüz. Bunlarn bir ksm yazn üreme için geliyor. Bir ksm yalnzca kn Dicle havzas içinde hem dinlenme hem de yiyecek aramak için geliyor. Üçüncü bir grup ise yerli türler dediimiz türler yl boyunca buradalar. Ayrca rastlantsal diyebileceimiz hem yazn hem de kn gelen ku türlerimiz var. Bunun yan sra Hevsel Bahçelerinde su samuru, tilki, sincap, kirpi ve yarasalar da mevcuttur. Böcek bakmnda oldukça fazla türlerle karlarz. Özellikle vejetasyon bitki örtüsü vadide çok zengindir. Tabi bu zenginlik ku türlerini hem barndrmaya hem de beslemeye yardm ediyor. Bu yönüyle Dicle Nehrini, Hevsel Bahçelerini iyi tanyp buralar bilmemiz lazm dedi.

Eko turizm açsndan elverili

Alann eko turizm açsndan da düünülebileceini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Klç, Ku türleri, memeli türleri, bitki türleri ve dier hayvan türleri ile oldukça elverili bir bölgemiz. Yalnzca kulardan 180 tür olduunu düünürsek böcekleri yüzlerce türle ifade edebiliriz. Memeliler tabi büyük hayvanlar, onlarn çok sayda olmas beklenemez ama kemirgenler ve dierleri ile onlarca memeli türünden bahsedebiliriz. Bunun dnda ylanlarmz var, kertenkelelerimiz, kaplumbaalar var. Su samurlar da yaar. ehrin hemen kenarnda görülür. çok nadide türlerdir. Türkiyede de saylar oldukça azdr. Bunlarn Diyarbakrda yaadn daha yeni yeni öreniyoruz. Alanda bulunan türlerin daha fazla ve sürekli olmas için tabi bu alanlar korumamz gerekiyor. Hevsel Bahçeleri ile ilgili olarak alnabilecek tedbirlerden biri mümkün oldukça burada yaplamaya izin verilmemeli. Sürekli olarak nehre boaltlan gübre ve ilaçlar hem Hevsel Bahçeleri için hem de Dicle Nehri için büyük bir tehdit. Tabi ku türleri için de büyük tehdit diye konutu.

Doann dengesine olumlu yönde katklar var

Gökçe delice, kukumav, kerkenez, ylan kartal, yalçapkn gibi türlerin yan sra baz ku türlerinin doann dengesine katkda bulunduunu dile getiren Prof. Dr. Klç, unlar kaydetti:

Diyarbakrda ah bülbül diye ifade edilen göçmen ar kular nisan aylarnda üreme için gelirler. Eylül aynda bile görebilirsiniz. Dicle Nehri kenarnda yuvalarn kazarak yapyorlar. Nehre dik yarlarda ve ar miktarda üreyen böceklerin kontrol altna alnmasnda bunlarn çok faydas var. Yalnz arclarla aralar pek iyi deil. Frsat bulurlarsa arlar da avlyorlar. Gelen olarak tabiatta ar büyüyen böcekleri tükettikleri için tabiatn dengesine olumlu yönde katklar var ve neredeyse bütün renkleri ar kuunun üzerinde görebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git