Diyarbakır'da sıcaklık tavan yapacak

Türkiye, cuma gününden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelecek yeni sıcak hava dalgasının etkisine girecek. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, bazı noktalarda 45 dereceye ulaştı.

Haberler 29.06.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji Genel Müdürlüü tarafndan yaplan hava tahmin raporuna göre, Kuzey Afrika üzerinden yeni bir scak hava dalgas bekleniyor. Cuma gününden itibaren yurdumuzun mevcut scak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir scak hava dalgasnn etkisine girecei önümüzdeki hafta banda ise mevsim normallerine düecei tahmin ediliyor. =

Scak hava dalgs nedeniyle, yallar, çocuklar ve kronik hastal olanlarn dikkat etmesi gerektii uyars da yapld. Scak hava dalgas ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava scaklklarnn ülkemizin genelinde hissedilir derecede artaca ve mevsim normallerinin 6 - 10 derece üzerinde gerçekleecei ve baz il ve ilçelerimizde uzun yllar en yüksek scaklk deerlerine ulalabilecei bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüü tarafndan yaplan hava tahmin raporu u ekilde: Ramazan ay boyunca ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarnda ve zaman zaman normallerinin altnda seyreden hava scaklklar Ramazan aynn son günleri artmaya balam Bayramda ise hava scakl ülke genelinde artmaya devam ederek mevsim normallerinin 3 - 6 derece üzerinde seyretmi ve scak hava halen etkili olmaya devam etmektedir.

CUMA GÜNÜNDEN TBAREN KUZEY AFRKA ÜZERNDEN YEN BR SICAK HAVA DALGASI

Yaplan son analiz ve tahminlere göre 30 Haziran Cuma gününden itibaren yurdumuzun mevcut scak havaya ilaveten Kuzey Afrika üzerinden gelecek olan yeni bir scak hava dalgasnn etkisine girecei tahmin ediliyor. Bu scak hava dalgas ile birlikte halen normallerinin üzerinde seyreden hava scaklklarnn ülkemizin genelinde hissedilir derecede artaca ve mevsim normallerinin 6 - 10 derece üzerinde gerçekleecei ve baz il ve ilçelerimizde uzun yllar en yüksek scaklk deerlerine ulalabilecei beklenmektedir.

BAZI L MERKEZLERMZDE GERçEKLEMES BEKLENEN EN YÜKSEK HAVA SICAKLIKLARI

Bu hafta sonu baz il merkezlerimizde gerçeklemesi beklenen en yüksek hava scaklklarnn Ankara, Bursa ve Malatyada 40 stanbulda 37, zmir ve Adanada 41, Samsun, Trabzon ve Erzurumda 32, Balkesir, Edirne ve Antalyada 42, Diyarbakrda 43, Manisada 44, anlurfa ve Aydnda 45 derece olmas beklenmektedir.

SICAK HAVA DALGASININ ÖNÜMÜZDEK HAFTA BAINDA MEVSM NORMALLERNE DÜECEK

Scak hava dalgasnn önümüzdeki hafta banda pazartesi günü bat bölgelerimizde, Sal günü iç ve hafta ortasnda çaramba günü ise Dou bölgelerimizde etkisini kaybedecei ve hava scaklklarnn azalarak mevsim normalleri civarna düecei tahmin edilmektedir.

YALILAR, çOCUKLAR VE KRONK HASTALII OLANLAR DKKAT

Ar yüksek scaklklarn meydana getirecei olumsuzluklara kar bata yallar, çocuklar ve kronik hastal olanlar olmak üzere vatandalarmzn güne nlarnn dik geldii 10-16 saatleri aras güne nlarna direk maruz kalmamalar hususunda dikkatli olmalar ve scaktan korunmak için gerekli önlemleri almalar büyük önem tamaktadr.

GÜNEYDOU KAVRULAN BÖLGELER ARASINDA

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüünden alnan bilgiye göre, bölge genelinde geçen haftaya kadar 40 derecenin altnda seyreden scaklk, pazar gününden itibaren scak hava dalgasnn etkisi altnda kalmas sonucu 6-7 derece yükselme oldu.

Scaklk, Diyarbakr ve Siirtte 41, anlurfa ve Batmanda 42, Mardinde 39 dereceye ularken, rnakn Cizre ve Silopi ilçelerinde 45 derece olarak ölçüldü.

Scakln anlurfada 43, Diyarbakrda 41, Batmanda 42, Mardinde 39, Siirtte 41 derece olmas beklenirken, yüksek scaklklardan dolay vatandalarn yaanabilecek olumsuzluklara kar dikkatli olmalar istendi.

SUR DPLERNDEK GÖLGELKLERE SIINDILAR

Scak hava dalgasnn etkisi altna ald Diyarbakrda termometreler dün 41 dereceyi gösterirken, bunaltc scaklarn etkili olduu saatlerde vatandalarn fazla dar çkmad gözlendi. Darda bulunan vatandalarn bir ksm tarihi Diyarbakr Surlarnn gölgesine çekildi. Yetikinler, scaktan korunmak için surlarn gölgesine ya da serin yerlere bulunurken, çocukler ise süs havuzlarna girerek serinlemeye çalt. Uzmanlar, hafta sonuna kadar sürecek olan ve etkisini artracak olan bunaltc scaklar konusunda vatandalar uyarrken, güne nlarnn etkili olduu ölen saatlerinde gerekmedikçe dar çklmamasn istedi.

SULAMA KANALLARINDA SERNLEDLER

Krsal alanlarda yaayan çocuklar ise boulma tehlikesini göz ard ederek serinlemek için, Dicle Nehri ve sulama kanallarn tercih ediyor. Yaplan uyar ve alnan önlemlere ramen balant köprülerinin korkuluklarn aan çok sayda çocuk, buradan atlayarak kanalda yüzüyor. Serinlemek için günlerinin büyük bir ksmn burada geçirdiklerini ifade eden çocuklar, bu tehlikeli yöntemi tercih etmemeleri için ise mahallelerine havuz yaplmasn istiyor.

Ana Sayfaya Git