Diyarbakır'da termometreler 53 dereceyi gösterdi

Diyarbakır'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle termometreler 53 dereceyi gösterirken sıcaktan bunalan vatandaşlar vakitlerini park ve bahçelerde geçiriyor.

Haberler 14.07.2018 - 11:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte etkisini artran kavurucu scaklar günlük hayat olumsuz etkilerken, bu durum hasta ve yallar için daha da çekilmez bir hal alyor.

Meteoroloji 15inci Bölge Müdürlüü kentte hava scakln 42 derece olarak bildirirken, kent merkezindeki baz termometrelerde scakln 52-54 dereceye çkt görüldü.

Havalar çok scak, ne gündüz ne de gece dinlenebiliyoruz

Scaktan bunalan vatandalar ise her zaman olduu gibi vakitlerini dinlenme parklarnda ve aaç gölgeliklerinde geçiriyor.

Havalar çok scak, ne gündüz ne de gece dinlenebiliyoruz. diyen Mehmet irin Türk Gece saat 03.00e kadar scaktan yatamyoruz. Sabah namazn kldktan sonra yatabiliyoruz. Meteoroloji hava scaklnn 42 derece olduunu söylüyor ama scaklklar 53 derece hissediliyor. Bazen elektrikleri kesiyorlar, klimalarmz da çalmyor. Klimalar çok çaltrsak bu kez faturalarmz iiyor. Ne yapacamz biz de ardk. Gece scaklar nedeniyle yatamadm için çareyi bir kafede nöbet tutarak çalmakta buldum. Gündüz de park ve bahçelerde oturuyoruz. Scaktan yolda yürüyemediimiz için buralar tercih ediyoruz. dedi.

Veysi Yldz ise Memleketimiz her açdan çok güzel ama bu scaklklar öncelikle yallar sonra da biz gençleri perian ediyor. Scaklklar dolaysyla doru düzgün çalamyoruz. 18.00 civar iten çktktan sonra eve gidiyor, du aldktan sonra hemen yine dar çkp kendimizi serin yerlere atyoruz. Evde oturamyoruz. ifadelerini kulland.

Uzmanlardan önemli uyarlar var

Öte yandan uzmanlar, scak havann metabolizmay etkilediini ve çok scak havalarda günete kalnmamas gerektiini belirterek u uyarlarda bulunuyor:

Zorunlu olmadkça, güne nlarnn dik geldii öleden önce 11.00 ile öleden sonra 15.00 aras darya çklmamal.

Kapal alanlar havalandrlmal.

Bol sv ve mineral içeren içecekler tüketilmeli. Kalp hastal veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kiiler dnda gdalarla tuz alm arttrlmal. Tuz kstlamas olanlar ise sv ve tuz kayb yönünden çok dikkatli olmal.

Ar ve yal yemeklerden uzak durulmal, bol sebze ve meyve tüketilmeli ve bol su içmeye özen gösterilmeli.

Güne ndan koruyan, terletip su kaybettirmeyen ince, açk renk, bol giysiler giyilmeli.

Geni kenarl apkalarla ba ve yüz bölgesi korunmal.

Sk sk vücudun dayanabilecei souklukta du alnmal.

Özellikle evcil hayvanlar ve çocuklar kapal ve park edilmi araç içinde braklmamal.

Açk havada ya da darda çalanlar güne altnda korunmasz kalmamal.

Yallar, kronik hastal olanlar, hamileler ve çocuklar, mümkünse çok scaklarda darya çkmamal.

Ana Sayfaya Git