Diyarbakır'da tespih borsası

DİYARBAKIR'daki tarihi Ulu Cami'nin bulunduğu sokaktaki çay evinde cumartesi sabahları kurulan tespih borsası, Doğu ve Güneydoğu'daki illerden gelen tespih meraklılarını ağırlıyor. Damla kehribar tespih fiyatları 2 bin dolardan başlarken, Osmanlı sıkması kehribar tespihin tanesi ise 7 bin dolara satılıyor.

Haberler 28.12.2017 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çay evinde yllardr kurulan tespih borsasna, çevre ilve ilçelerden gelen tespih merakllar sabah erken saatterde alverie balyor. Tespih için Mardinden geldiini söyleyen Ahmet Ylmaz, Aile olarak kehribara olan tutkunluumuz Osmanllara kadar uzanyor. Yani dededen toruna bu ii yapyoruz. Kehribar kan dolamn dengede tutuyor. Guatra çok iyi geldii biliniyor ve sarla kar koruyucu olduu biliniyor. Velhasl faydalar saymakla bitmiyor dedi.

TESPH BORSASI

anlurfada ürettii gümü tespih püsküllerini her cumartesi sabah Diyarbakrdaki tespih borsasna getiren Mahmut Öncel ise Tabii bunun için akam geliyor ve geceyi otelde geçiriyoruz. Bu borsaya Diyarbakr dnda gelen herkes geceleri bu kentteki otellerde geçiriyor. Bu anlamda bu borsann kente faydas var ve bu fayda sadece otellerle snrl kalmyor, her gelen mutlaka buradan baka bir eyler alyor ve lokantalara gidiyor. Ben burada kendi atölyemizde ürettiimiz gümü püskülleri getiriyorum. Bu püskülleri hem Diyarbakrdaki tespihçilere hem de Dou ve Güneydou bölgelerinin dier ilerinden gelen perakendecilere toptan satyorum. Bu ayn zamanda Hakkariden Adanaya uzanan bir buluma noktas buras diye konutu.

Tespih borsas için cuma günü akam saatlerinde Batmandan geldiini söyleyen TPAOdan emekli Abdullah Ayda da Bundan 11 yl önce kehribara merak sardm. Emekli olunca da tamamyla kendimi bu ie verdim. Zaten genelde bu ii yapanlarn tamamna yakn emekli insanlar. Pek öyle paralar kazanlmyor bu iten ama bu yatan sonra en azndan uratmz bir i oluyor. Evde oturup ne yapacaz ki dedi.

ALICI SAYISI ARTIYOR

Diyarbakrl tespihçi Cahit çelik, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinden insanlarn tespih için buraya geldiklerini, durum böyle olunca söz konusu çay evinin buluma noktasna dönütüünü söyledi. Açtklar tezgah için i yerine sadece çay paras ödediklerini belirten çelik, Bildiim kadaryla baka illerde tezgah ba 5 lira alnyormu. Bu çok bir mebla deil, ama yakan bir durum da deil. Bu anlamda Diyarbakrdaki bu çay oca sahibine teekkür ediyorum. Ben de burada haftada bir tezgah açyorum ve harçlm çkartyorum dedi.

Borsadaki tesbih fiyatlarnn deitii ancak baz tespihlerin fiyatlarnn 2 bin dolardan balad ve Osmanl skmas kehribar tespihin tanesinin ise 7 bin dolara kadar satld belirtildi.

Ana Sayfaya Git