Diyarbakır’dan İran’a turizm çıkarması

Diyarbakır’da kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından oluşan heyet, İran’da çeşitli ziyaretlerde bulundu.

Haberler 30.11.2017 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, l Kültür ve Turizm Müdürlüü, Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO), Karacada Kalknma Ajans ve TURSAB Diyarbakr Bölgesel Yürütme Kurulundan oluan heyet, ran çkarma yapt. Heyet, ranl turistlerin Diyarbakra gelmesini salamak amacyla, Tebriz Ba Konsolosluu, Tebriz Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarm Odas, Urumiye Ba Konsolosluu, Urumiye Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarm Odas, Makü Serbest Bölgesi ile turizm acenteleri ile bir araya geldi.

Programn ilk gününde Makü Serbest Bölgesinde görümeler yapld. kinci gün ise heyet, Tebriz Bakonsolosu çalar Fahri çakralp makamnda ziyaret ederek, Tebriz ve Diyarbakrn turizm potansiyelleri ve bu kapsamda nasl bir ibirlii yaplabilecei Tebriz ve Diyarbakrdaki yatrm frsatlar hakknda karlkl görü alveriinde bulundu.

Tebriz Bakonsolosu çalar Fahri çakralp, ziyaretten duyduklar memnuniyeti dile getirerek, ranl turistlerin Diyarbakra gelmelerini salamaya yönelik ellerinden gelen katky sunacaklarn ve bundan sonra daha youn ibirlikleri kurmalar gerektiini belirtti.

Diyarbakr ve Tebriz iki kadim kent

Yaplan görümelerin ardndan Diyarbakr heyeti Tebriz Ticaret Sanayi Maden ve Tarm Odasn ziyaret etti. Heyet, Oda Bakan Samed Hasanzade, oda yönetim kurulu üyeleri ve sektör temsilcileri tarafndan karland. Tebriz yatrm frsatlar ve turizm potansiyeline ilikin bilgi veren Hasanzade, serbest bölge avantajlarndan yararlanla bilineceini belirterek, Diyarbakr ve Tebriz iki kadim kenttir. likilerin sürdürülebilir hale gelmesi için karlkl çaba gösterilmesi gerekmektedir. Turizm potansiyelinin yan sra Diyarbakrl iadamlar ve Tebrizli iadamlarmzn bir araya gelerek ikili ibirlii yapmalar gerekiyor dedi.

Tebrizin bir sanayi kenti olduunu da anlatan Hasanzade, petro-kimya, madencilik, dericilik, seramik, tarm ve hayvanclk, seraclk gibi alanlarda güçlü ibirlii yaplabileceini belirtti.

Her türlü destek verilecek

Ziyarette konuan Dou Azerbaycan Eyaleti yatrmlardan sorumlu Vali Yardmcs Tahir Ruhi Serbest bölgelerdeki yatrm avantajlarn ve iki il arasndaki ekonomik ibirliini gelitirdikçe turizm alanndaki ibirliklerinin de güçlenerek devam edeceini söyledi.

Dou Azerbaycan Eyaleti Ekonomik ler ve Maliye Dairesi Bakan ve Yatrm Hizmetleri Merkezi Bakan Yardmcs ve Vali Yardmcs Rza Hüseyni ise, Tebriz ve Dou Azerbaycann çok hzl bir ekilde gelitiini belirterek yatrmlar açsndan birçok frsatn bulunduunu belirterek, Her iki kadim kentimiz bu alanda ortak ibirlikleri yapabilirler. Bu kapsamda her türlü destei de kendilerine sunacaz ifadelerinde bulundu.

Diyarbakra gelen ranl says az

Heyet adna açklama yapan DTSO Bakan Yardmcs Metin Aslan, Diyarbakrn olaanüstü bir turizm potansiyeline sahip olduunu ancak bu potansiyelden yeterince yararlanamadklarn belirterek, Bu nedenle Diyarbakr Turizm Platformu olarak yaptmz tüm çalmalarda Diyarbakrmzn tantmn yapma gayreti içerisindeyiz. ran ile ilgili olarak yaplan aratrmalarda randan Türkiyeye yl baznda yaklak iki milyon turist geliyor. Ancak Diyarbakra gelen ranl turist saysnn çok düük. Platform olarak gerek ranla olan iliki amz güçlendirmek gerekse de ranllar Diyarbakra çekebilmek için yerinde incelemelerde bulunmak ve Diyarbakrmz yapacamz ziyaretlerde anlatarak tantmak istiyoruz. Turizm Platformu olarak gerçekletirilen turizm i gezisi kapsamnda yatrm frsatlarn da yerinde deerlendirme imkan bulacaz diye konutu.

Yol haritas belirlenecek

Aslan, Tebriz ile Diyarbakr arasnda Kültürel balarnda olduunu belirterek, Tebriz ve Diyarbakr arasnda birçok alanda ortak çalmalar yürütülebilir. Bu ziyaret sonrasnda Diyarbakr ve Tebriz arasnda neler yaplabilir konusunu raporlatrarak bir yol haritas oluturulacak dedi.

Heyet daha sonra rann turizm alanndaki yetkilileri ve ilgili acenteler ile ikili görümeler gerçekletirerek, Diyarbakr turizmi hakknda sunum yapt.

Ana Sayfaya Git