Diyarbakır’ın altın bileziği:hasır

Diyarbakır’ın yöresel el sanatları arasındaki en gözde ürünlerinin başında yer alan hazır bilezik, yıllarını bu sanata veren ustaların ellerinde birer şahesere dönüşüyor.

Haberler 16.02.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saatlerinde altnclar çarsndaki atölyelerini açtktan sonra el emei göz nuru hasr bilezikleri yapmak için kollar svamaya balyor.

Zor ve zahmetli olan bu sanat icara eden kardeler hasr bilezik yaparken, bir yandan da merakla sorduumuz sorulara ilgiyle cevap veriyorlar.

MEAKKAT VE SABIRLA YAPIYORUZ

Eyyüp Can, Hasr bileziklerin ilemesinin 4 ila 5 saati bulduunu belirterek, Sipari üzerine çalyoruz. Bu ilem süresi içinde telleri birbirine takp hasr bitiriyoruz. çraklarmz ve ustalarmzn yardm ile günde üç, dört tane siparii tamamlyoruz. lk önce altn eritiyoruz sonra makinede çekiyoruz ardndan kalplarmz var kalpkara sarp ilemeye balyoruz. Bu da oldukça zahmetli bir i. Bu aamalar 1 saate yakn zaman alyor ve sonrasnda kaynatma, tel eme ilemine giriyoruz. Ustalarmzdan örendiimiz meakkat ve sabrla yapyoruz dedi.

USTAM ERMENLERDEN ÖREND

Hazr bilezik örenmeye küçük yalarda baladn anlatan Ömer Can ise, yaklak 25 senedir hasr ilemecilii yapyorum. Bir ustam vard o bana öretti. O da Ermenilerden örenmi. Hasr Ermenilerden bize kalan meslektir. Geçmite Osmanl saray kadnlarnda hediye edilip orda tantlm ve günümüze kadar bu ekilde gelmitir. Tabi geçmite daha bir özenle yaplrm. Bir hasr makine olmad için yaklak bir hafta, on gün sürermi, imdi makinenin yardmyla bir günde bitiriyoruz. Bayanlardan oldukça talep var. Usta yetitirme çabas içindeyiz ama el sanatlarna verilen önemin düük olduundan kimse bu ii yapmak istemiyor. Belli aamalardan geçiyor ve sabr gerektiren bir i diye konutu.

Ana Sayfaya Git