Diyarbakır'ın hayallerini taşa işliyor

Diyarbakır'da, Fransızca öğretmenliği yapan Mahmut Nurettin Medyelioğulları, emekli olduktan sonra taş işleme sanatına ilgi duydu.

Haberler 22.11.2017 - 09:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babasna ait tamir dükknn atölyeye çeviren ve 13 yldr ta ileyen Medyelioullar, KUR projesiyle birkaç gence bu sanat örettim ama destek bulmadklar için onlar da gitti.

En büyük hayalim, eserlerimi sergileyebileceim bir müze ve hemen yannda bir atölye kurmak dedi.

Merkez Sur ilçesinde, 27 yl çeitli okullarda Franszca öretmenlii yapan Mahmut Nurettin Medyelioullar, 2003 ylnda emekli oldu.

Merak üzerine 1 yl sonra ta ileme sanatyla ilgilenmeye balayan Medyelioullar, babasnn beyaz eya tamiri yapt dükkann atölyeye çevirdi.

13 yldr ta iliyorum

Ta ilemeyi 13 yldr atölyede sürdüren Medyelioullar, u an içinde bulunduum bu küçük dükkanda, rahmetli babam tamircilik yapyordu. Ben de bir dönem babamn yannda kaldm ve o dönemde önemli bir beyaz eya markasnn servis ustas olarak çaltm. Bu nedenle elim, bu tür ilere yatknd. lk olarak tunç madeninden Ulu Camii ve bundan 25-30 yl kadar öncesine kadar da Sur ilçemizde, damlarda, insanlarn üstünde yatt tahta sedirler yapyordum. Bunlar tek parça tunç madeninden yapyordum. Sonra bazalt talarndan bunlar yapmann daha iyi olaca fikrini edindim ve artk bunlar taa ilemeye baladm. Tunç madeninden bir de Dört Ayakl Minarem var diye konutu.

Figürleri brakacak yer bulamyorum

Surdaki dar bir sokakta, kentin sembolü haline gelen tarihi eserleri ve hayalini kurduu her eyi taa ilediini anlatan Medyelioullar, Tam 13 yldr burada ta iliyorum. ki çeit bazalt ta var. Bunlardan dii dediimiz ve ilenmesi çok zaman almayan delikli talardr. Erkek bazalt ta dediimiz ise düz bir ta olup, ilenmesi çok zaman alyor; ancak erkek bazalt tan ince ileri çok daha güzel oluyor dedi.

Tek hedefim müze kurmak

Yllardr bazalt tatan ürettii ve satamad heykellerle figürleri brakacak yer bulamadn dile getiren Medyelioullar, en büyük hayalinin müze açmak olduunu belirterek, unlar söyledi:

Ürettiim ürünleri, artk brakacak yer bulamyorum. Satmaya da kyamyorum. Tek hedefim, bunlarla bir müze kurmak. 2007de, Dakap Burcunda bir sergi açt ama talar ar olduu için bütün ürünlerimi sergileyemedim. Bunlar götürüp, getirmek zor oluyor. O sergi, sat amaçl deildi. O sergide ürünleri satn almak isteyen oldu; ama satmadm. Bir gün bir adam, geldi; çocuu hastaym ona bir ilaç vermiler, ilacn ta havanda öütülmesi gerektiini ve daha sonra kendisine getirilmesi gerektiini söylemiler. Kendisine bir ta havan yapp, yapamayacam sordu. Ben de Yaparm dedim. Ta havan yapt ama adam gelmedi. Sonra bir tane daha yaptm. Dört Ayakl Minareyi yaparken de göz kararyla yaptm. Zaman zaman Dört Ayakl Minarenin yanna gidip, geliyordum. Bakyor, inceliyordum; ama sonuçta çok güzel Dört Ayakl Minare yaptm.

Ana Sayfaya Git