Diyarbakır’ın sembollerini taşlara işliyor

Diyarbakırlı taş oymacılığı sanatçısı Fesih Gündoğar, kentin önemli sembollerini taşlara işleyerek sanata dönüştürüyor.

Haberler 19.10.2017 - 08:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl ta oymacl sanatçs Fesih Gündoar, kenti temsil eden önemli sembollerini talara ileyerek sanata dönütürüyor.

14 yanda merakla balad ta oymaclna ileriki dönemlerde de devam eden Gündoar, merkez Sur ilçesini sokak sokak gezerek 21 yl 21 günde tamamlad maket, yerli ve yabanc turistlerin youn ilgisini görüyor.

lkokul mezunu olan Gündoar, hiçbir eitim ve hiç kimseden destek almadan yapt cam fanus içinde bulunan Sur içi maketi profesyonel sanatçlara ta çkarr nitelikte.

TALARA SEMBOLLER LYOR

Bir yldan beri Surlar, camileri, kiliseleri, evleri, cadde ve sokaklaryla Suriçinin bire bir aynsn talara ileyerek sanat eserine çevirdii eserlerini yerli ve yabanc turistlerin urak mekn olan Gazi Caddesinde açt dükknnda sergileyerek hem ticaretini yapyor hem de Diyarbakrn tantmna katk sunuyor.

lk yapt maketle ilgili bilgi veren Gündoar, lk önce 1984te, 7-8 ta yuvarlak halde yan yana getirdim. Ondan sonra üste brakmak için bir minare yapmak istedim. Sonrasnda bir cami yapaym, minareyi de üstüne brakrm dedim. Yaptm güzel oldu. 85te bir tane daha yaptm. O ekilde devam ettim. 90-93te kervansaray maketi yaptm. Belediye de görünce turizm bölümünde çalmam istedi. Gidip çaltm. Onda sonra Diyarbakr (Sur) maketine baladm. dedi.

YERL VE YABANCI TURSTLERE

Diyarbakra gelen yerli ve yabanc turistleri ta sanat dükknna beklediini dile getiren Gündoar, Diyarbakr maketini 1/250 ölçeinde yaptm. Bütün sokaklar tek tek gezdim. Buray da bir sene önce açmaya baladm. 40 çeide yakn Diyarbakr ile ilgili maket var. Buraya gelen turistler durup soruyor, merak ediyor. En iyi yaptm maket Sur içi maketi, 21 sene 21 gün uratm. lk önce ekillendiriyorum. Sonra istersem mermer tozu istersem alç kullanyorum. Diyarbakra gelecek herkesi buraya davet ediyorum. Burada Diyarbakrn tarihi yatyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git