Diyarbakır'ın sosyal risk haritası oluşturuluyor

Vali Aksoy, son dönemlerde bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle etkilenen vatandaşlara yönelik, 'Sosyal Risk Haritası ve Sosyal Politikalar Eylem Planı' hazırlanacağını ifade ederek, "Terör mağduru vatandaşlarımızın mevcut durumunun ve beklentilerinin ortaya konulması, hizmet sunan kurumların bölgeye ilişkin sorunlara yaklaşımında yol gösterici olacaktır" dedi.

Haberler 25.02.2017 - 09:12 Son Güncelleme : 25.02.2017 - 09:14

l Valilii, terör olaylarndan dolay travma yaayan, engelli, kadn, genç, suça sürüklenen çocuklar, yoksulluk, isizlik ve dezavantajl bireylerin tespiti ve söz konusu bireylere yönelik yürütülen çalmalarn ve bu çalmalar yürüten kurum ve kurulularn sorunlara yaklamlarn belirlemek için, Sosyal Risk Haritas ve Sosyal Politikalar Eylem Plan oluturulacak.

Konuya ilikin açklama yapan l Valisi Hüseyin Aksoy Diyarbakrn göç ve göçe ilikin sorunlarn konu alan aratrmann yakn dönemde tamamland belirtilerek, Ancak, göçün Diyarbakr üzerindeki etkisini ortaya koyan detayl bir çalma yaplmamas üzerine bu eksiklii gidermek amacyla, youn bir nüfusa sahip olan Diyarbakrn merkez ilçelerinde Göç olgusundan hareketle, güncel durumu tespit etmek ve politika koyuculara yardmc olmak amacyla, il merkezi düzeyinde göç ve göçe ilikin sorunlar konu alan bir aratrma yapld dedi. Vali Aksoy unlar söyledi;

HZMETLERN SUNULMASI ADINA BR YOL HARTASI çZLECEK

Diyarbakr Göç Aratrmas kapsamnda, 2 binin üzerinde denee anket yöntemiyle, 300e yakn kiiye de çeitli tarihlerde yaplan 18 adet odak grup toplantsyla ulald. çalmada ayrca 2 bin 528 lise örenci ile Gençlik durum analiz anketi uygulamas yapld. Bu kapsamda Diyarbakr merkez ilçelerinin göçe bal olarak yaad sorunlar, göçün nedenleri ve mekansal yerleim yapsyla ilikisini analiz etmek amacyla, Diyarbakr Valilii ve Karacada Kalknma Ajans koordinasyonunda Diyarbakr Göç Aratrmas çalmas gerçekletirildi. çalma kapsamnda göçün çarpk kentlemeye etkisi ve bata temel kamu hizmetlerinin sunulmasndaki eksiklikler olmak üzere, dier nedenlere bal olarak yaanan sosyal sorunlar irdelendi. Diyarbakr Valilii tarafndan hazrlanan Diyarbakr Göç Aratrmas çalmasndan sonra bu aratrma sonucunun da nda bata göç ile oluan sorunlar olmak üzere dier sosyal sorunlarn tespiti ve çözüme kavuturulmas adna Cazibe Merkezlerini Destekleme Program kapsamnda Kalknma Bakanl tarafndan desteklenen, Diyarbakr Valilii ve Aile Sosyal Politikalar l Müdürlüü tarafndan yürütülen; Dezavantajl Gruplarn Sosyal Entegrasyonu ve Rehabilitasyonu projesiyle Diyarbakrda yaayan bireylerin içerisinde bulunduklar artlar tespit ederek, sosyal açdan risk oluturabilecek durumlar bilimsel verilerle ortaya koymak ve bu alanda uygulanacak politika ve faaliyetler için yol gösterici bir strateji belgesi hazrlamak için ilk admlar atlyor. Oluturulacak olan strateji kapsamnda Diyarbakr engelli, kadn, genç, suça sürüklenen çocuklar, yoksulluk, isizlik ve dezavantajl bireylerin tespiti ve söz konusu bireylere yönelik yürütülen çalmalarn ve bu çalmalar yürüten kurum ve kurulularn sorunlara yaklamlarn belirlemek için aratrmalar yaplacak. Oluturulacak olan Eylem Plan ile dezavantajl vatandalara en kaliteli hizmetlerin sunulmas adna bir yol haritas çizilerek uygulanmaya hazrlanacak.

6 AY çNDE TAMAMLANACAK

Aksoy, çalmann 6 ay içinde tamamlanaca belirtilerek, çalma kapsamnda 10 bin anket, 120 derinlemesine mülakat, farkl alanlarda katlmclarn olduu 35 odak grup toplants gerçekletirilecek diye konutu.

Aksoy, son dönemlerde bölgede yaanan terör olaylar nedeniyle etkilenen vatandalara yönelik çalmalarn yaplacan ifade ederek, Oluturulacak olan Sosyal Risk Haritas ve Sosyal Politikalar Eylem Plan ile Diyarbakrda yaayan bireylerin içerisinde bulunduklar mevcut durum tespit edilerek, özellikle son dönemde yaanan olaylarn da etkisiyle, bölge halknn yaad travma ve bu travmann etkilerinin yerinde tespit edilmesi, terör maduru vatandalarmzn mevcut durumunun ve beklentilerinin ortaya konulmas, hizmet sunan kurumlarn bölgeye ilikin sorunlara yaklamnda yol gösterici olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git