Diyarbakır'ın sosyal sınavı

YouTuberler Mert Karakaş ve Burak Sal, Diyarbakır'da 'Evsiz ve aç birine yardım eder misiniz' konulu sosyal deney gerçekleştirdi.

Haberler 21.10.2019 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YouTuberler Mert Karaka ve Burak Sal, Diyarbakrda Evsiz ve aç birine yardm eder misiniz konulu sosyal deneyde tanmadklar insanlardan annelerini aramak için cep telefonlarn isteyerek, kalacak yerlerinin olmadn söyledi. Olan bitenin kamera kaytlarna alndndan habersiz olan Diyarbakrllar, YouTuberlern önce karnn doyurdu, ardndan da evlerinin kapsn açt. Sosyal medyaya yüklenen görüntüler, ksa sürede milyonlara ulat.

Diyarbakrda yaplan Evsiz ve aç birine yardm eder misin konulu sosyal deneyde vatandalar adeta seferberlik ilan etti. Bir alveri merkezinde Konyadan geldiini belirten ve cep telefonuyla annesini aramak için vatandalardan yardm isteyen YouTuberlar Mert Karaka ve Burak Sal, gece kalacaklar akrabalarna ulaamadklarn ve ceplerinde de paralarnn olmadn söyledi. Telefonlarn kullanmak için izin istedikleri Diyarbakrllar durumu örenince YouTuberlarn önce karnn doyurdu, ardndan da ikiliye evlerinin kaplarn açt. Videoyu çeken YouTuberlar Bu sosyal deney videomuzda insanlarmzn yardmseverliini ölçtük derken, görüntüler sosyal medyaya yüklenmesinin ardndan milyonlarca kiiye ulat. Videoda yer alan Diyarbakrllardan biri örencilik ilemlerini halletmek için kente geldiini söyleyerek, sokakta kaldn düündüü YouTubera Kardeim biz de örencilik yaptk dedi. Bir baka vatandan akrabalara ulaana kadar ne kadar gerekirse kendilerinde kalabileceini belirterek, Misafirle düzen bozulmaz, misafirle düzen oturur. Misafir arlamayan ev ev deildir, bu bizim kültürümüzde olan bir ey sözleri bölge halknn misafirperverliini gözler önüne serdi.

Bu durum sadece Türkiyeye deil, dünyaya örnek olmal

Deneyi gerçekletiren YouTuber Mert Karaka, Diyarbakrda yapt sosyal deneyde aldklar tepkilerin Türkiyeye deil dünyaya örnek olmas gerektiini söyledi. Karaka, 3 yldr Youtubedan içilik üretiyoruz, son 8 aydr The Boss kanalna aktif içerik salyoruz. Diyarbakra girer girmez bu samimiyeti aldk. Bismillah dedik, sonra bu sosyal deney fikri aklmza geldi. Düündüümüzün fazlasn aldk. Herkes evini açt, bizde kaln dediler, yemekler harika falan, beklentimin çok üstünde oldu. Biliyordum bölge insannn yardmseverliini, imdi fazlasn görünce insan etkileniyor gerçekten. u samimiyet bence büyük konumayaym Türkiyenin hiçbir yerinde yoktur. Dou insanndaki samimiyet, yardmseverlik ite evine misafir ediyor, ötesi yok yani. Bizi tanmyor, videoda da durumumuzun olmadn, bugün darda kaldmz bilip evine misafir ediyor. Bu baka bir olay, bence gerçekten bu kültürü gösteren bir konu. ki tane genç vard dediler ki, Paray veriyorum, otelde sana yer ayarlayaym, nasl istersen bir de SIM kart veriyim iletiim kur diye, onlarn tepkisi çok iyiydi. O an çok duygulandm. Düünsene tanmadn birini evine alyorsun, bir de yemek veriyorsun. Bu paylamc ruh örnek olmal, Türkiyeye tek deil dünyaya da örnek olmal. Diyarbakra ilk geliim, daha çok geleceim Diyarbakra. Bence herkesin gelip görmesi lazm. Buradaki insanlarla iletiim, temas kurmas lazm. Gezdim gördüm süper ama temas da önemli bence. Burann yerlisiyle temas kurulmas lazm, o zaman diyebiliyorsun Diyarbakra yüz kere de, bin kere de gelebilirim dedi.

Herkes evini açyor bize, bu müthi bir ey

YouTuber Burak Sal ise, hiç tanmad vatandalarn kendilerine evini açtn, misafir etmek istediklerini belirterek, aldklar tepkilerden çok mutlu olduklarn söyledi. Sal, Diyarbakra gelelim bir sosyal deney çekelim dedik, halkn ne kadar yardmsever olduunu, ne kadar misafirperver olduunu gösterelim istedik. Diyarbakr turu yapalm dedik ve geldik. Olaanüstü tepkiler var, herkes evini açyor bize, bu müthi bir ey. Bunu baka bir yerde yakalayacanz düünemiyorum. Dou insannn farkl bir enerjisi var. nsanlara kar bir yardm ve misafirperverlii var, biz de bunu gösterelim dedik. Biri Sen gelmezsen rahatsz oluruz dedi. Bu cümle benim için efsaneydi. ive inanlmaz güzel, çok tok bir iveleri var. nsan zaten ona vuruluyor. Kahvaltda cier yiyorlar, bu acayip bir ey. Benim midem kaldrmyor ama cieri kahvaltda yapmak ayr bir ey. diye konutu.

Ana Sayfaya Git