Diziler aileyi çökertiyor?

Ailenin, diziler ve programlar üzerinden hedef alındığını, Batı'nın, kendi ahlaksızlığını bu dizilerle topluma aşılamaya çalıştığını belirten vatandaşlar, toplumun dini değerlerini hedef alan dizilerin yasaklanması gerektiğini söylediler.

Haberler 13.06.2019 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanat ad altnda televizyonlarda yaynlanan dizilerdeki ilikiler, toplumun ahlak anlayn zedeliyor ve aile kurumunu dinamitliyor. Televizyonlarda yaynlanan dizi ve programlarda ahlakszlk ve iddet her geçen gün toplumsal yapy bozacak boyutlara ularken, televizyon yaynlarn denetlemekle görevli olan RTÜKe vatandalardan ikyet yayor.

RTÜKün vatanda bildirimleri raporuna göre, geçen yl Üst Kurula, 124 bin 234 ikyet ulat. Bunlarn 48 binini dizi filmlere ilikin bildirimler oluturdu. RTÜKe yaplan ikyetler ise ya cevapsz kalyor ya da uygulanan yaptrmlar diziler için caydrc olmuyor. RTÜKün ahlaksz yaynlardan dolay ceza uygulama yoluna nadiren gitmesi ise tepkilere yol açyor.

Bir çocuun RTÜKe yapt ikyet bavurusunda, babasnn bir dizideki eini döven karaktere çok benzediini belirterek, Annemle ben, u anda babamdan kaçyoruz. Lütfen diziyi bitirin. Lütfen bitsin de babam anneme aynsn yapamasn. eklindeki ikyetin, dizilerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini gözler önüne seriyor.

Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren vatandalar, televizyonlardaki ahlak d bu tür dizi ve programlarn toplum üzerinde, özellikle çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etki braktna dikkat çekerek, Batl hayat tarznn esas alnd ve bu toplumun hiçbir deeri ile uyumayan dizi ve programlarn yasaklanmas çarsnda bulundular.

Ahlaksz dizilerle toplumun aile yapsn hedef almak istiyorlar

Ahlaksz dizilerle ailenin hedef alndn belirten Hamit Kiraz, Ahlaksz dizilerle toplumun aile yapsn tamamen hedef almak istiyorlar. Toplumu kendilerine benzetmek istiyorlar. Bir milletin aile yapsn ykmadan kendi istedikleri gibi kullanamayacaklarn çok iyi bilen Batllar, bu tür dizilerle aileyi hedef alyor. Dizilerin, toplumdaki çöküntüye mutlak etkisi vardr. Zaten gençliimiz üzerinde oynanan oyunlarla, özellikle çocuklarn ahlakn ve maneviyatn ellerinden almak istiyorlar. Bunun için de toplumun inanç ve manevi deerleri ile uramak gerektiini biliyorlar. Gençlik de bundan olabildiince etkileniyor. Dolaysyla burada ailelere çok büyük bir görevin dütüüne inanyorum. dedi.

RTÜK daha duyarl ve hassas olmaldr

RTÜKün bu konuda daha duyarl olmas gerektiini belirten Kiraz, RTÜKün en bataki görevi bu olmaldr. Aile yapsna; ahlak, edep ve maneviyatmza doru açlm bir sava! Tuzak görüldüü an derhal müdahil olmaldr. Ama maalesef bu konuda tam yeterli bir denetim yaplmyor. RTÜKe ikyetler çok, ama önemli olan gereinin yaplmasdr. ikyet havada kalyorsa, bir ceza-i müeyyide uygulanmyorsa, o zaman bunun bir mant yok. Zaten gerekli yaptrmlar olsayd, ikyetlerin bu denli çok olacana inanmyorum. Dolaysyla RTÜK, biraz daha duyarl ve hassas olmaldr. ifadelerini kulland.

Toplumdaki ahlakszln dizilerle çok ilgisi var

Dizilerin özellikle çocuklar üzerinde çok etkili olduuna iaret eden eitimci Ylmaz Koca da, Ben snf öretmeni olduumdan dolay dizilerin çocuklar üzerinde etkili olduunu birebir görüyorum. Mesela çocuk, akam ailesiyle izledii diziden etkileniyor, sabah okula geldiinde de dizilerde gördüklerini birebir örnek alarak ona göre davranyor. Dizilerin olumsuz yanlarnn çocuklar olumsuz etkilediini, veli toplantlarnda söylüyoruz. Bunlarn hiç ho olmadn görüyoruz. Bence bunlarla ilgili daha çok bilgilendirme reklamlar yaplmaldr. Toplumdaki ahlakszln dizilerle ilgisi vardr. Görsel olduu için çocuklar, dizilerden kendilerine model alyor. Dizilere olan rahatszlklar herkes söylüyor ama sürekli k ve yaz dizileri devam ediyor. Dizilerin topluma etkisi çoktur. RTÜKte sadece televizyoncular deil, salkçlar, eitimciler ve benzeri kiilerin olmas daha etkili olacaktr. önerisinde bulundu.

Bat kendi ahlakszln dizilerle bizlere alamaya çalyor

Batnn, kendi ahlakszln dizilerle slam toplumlarna alamaya çaltna dikkat çeken Ramazan Gümü de unlar söyledi:

Diziler, Avrupay özendirmeye çalyor ama Avrupa çok ahlakl bir toplum deildir. Bat, bizim Türk ve slam adetlerimize uygun deildir. Ahlakszln diz boyu olduu diziler çok sayda var ve bu dizilerle toplum, özellikle fuha, müstehcenlie özendiriliyor. Onlar sanyorlar ki açklk ve saçklk özgürlüktür ama özgürlükle bunun bir alakas yok. Bu tür ahlaksz dizilerle toplumun genetik yapsn bozmaya çalyorlar. Genç kesim bunlara çok özeniyor. Halkmzn çounluu asgari ücretle geçinirken, dizilerde zengin yaamlar özendirilip, halk isyana tevik ediliyor. Dizilerin, toplumun gerçek yüzünü yanstmas lazm. Bizim örf ve adetlerimize uygun olmayan dizilerin olmamas lazm. Gençlerimiz bu tür dizilere özeniyor, bu da yanllara yol açyor ve haram bize helalmi gibi gösteriyor. RTÜK görevini yapsa, ahlakszlk bu kadar diz boyu olmaz.

Gençler, her türlü kötülüü dizilerden öreniyor

Ahlaksz dizilerin son yllarda yaygnlatn belirten Ömer Ezer ise Dizilerin toplum üzerindeki etkisi var. Ahlaksz diziler son yllarda yaygnlat. Gençlere ve çocuklara çok kötü örnek oluyor. Büyüklere kar sayg kalmyor. Geçmiteki diziler, hep öretici dizilerdi. imdiki neslin yetitii bu dönemde, internetten de dizi izlenebiliyor. Bu diziler çok çabuk bulunuyor. Bu dizileri sakncal buluyorum. Bu dizilere bir kstlama gelmesi gerekiyor. En çok da iddet içerikli, sigara ve alkole yönlendiren dizilere karyz. Bu tür diziler, toplumun ahlakn, gelenek ve göreneklerini bozuyor. Geçmiimizi lekeliyor. Eskiden sayg ve sevgi vard, onlar yitiriliyor. Gençler, yaptklar kötü yanl davranlar hep televizyonlardan öreniyorlar. eklinde konutu.

Toplumu ifsat eden dizilerin önüne geçilmesi gerekir

RTÜKün görevini hakkyla yerine getirmediini belirten Ezer, Denetimlerin biraz daha sklamas lazm. Ulusal kanallara bask uygulanmas lazm. Bu tür dizilerin önüne geçilmesi gerekir. Toplum yapmz buna uygun deil. Elhamdülillah Müslüman bir milletiz. Bize uygun dizilerin olmas gerekiyor. Biz büyükler de dizi izliyoruz ama çocuklara olumsuz etki verdiini görünce kanal deitiriyoruz ama yanl yapyoruz. Kanal deitirmekle sorun çözülmüyor. O diziye internetten ulalabiliyor. Babam kapatmt ama ben bunu buradan izleyebilirim. diyerek o diziye ulaabiliyor. Bu tür dizilerin, hem TV, hem de internetteki eriimine kstlama getirilmesi lazm. Daha çok eitici ve öretici dizilerin çekilmesi lazm. tavsiyesinde bulundu.

Ahlaksz dizilerle çocuklarmzn ahlak bozuluyor

Dizilerde toplumun dini deerlerinin, gelenek ve göreneklerinin gözetilmediini ifade eden Lokman Keskin de, Televizyonda kadn ve yemek programlar gibi çok saçma programlar var. Diziler, bizim örf ve adetlerimize uymuyor. Bu tür program ve dizileri knyorum. RTÜKe sesleniyorum; bu tür program ve dizilerin yaynlanmamas lazm. Ailece baklacak diziler yok. Ahlaksz dizilerle çocuklarmzn ahlak gerçekten bozuluyor. Toplumdaki çöküntüye çok etkisi oluyor. Özellikle müstehcen içerikli sahneler çocuklar etkisi altna alyor. Bu yüzden çocuklarda ahlak kalmyor, anne ve babaya sayg kalmyor. çocuklar ve gençler, dizilere özenerek uyuturucu ve alkole bulayor. RTÜK, görevini gerçekten yapmyor, görevini yapsa bu ahlaksz yaynlar kaldrr veya ceza verir. eklinde konutu.

RTÜKün, ald ikyetleri dikkate almadn belirten Mehmet Ku da, Pek fazla dizi izlemiyorum ama ahlaksz dizilerin, toplumsal ykmlar elbette vardr. Genç neslin olumsuz ekilde yetimesine ve büyümesine neden oluyor. Ahlak d dizi ve programlarn psikolojik, fiziksel ve ahlaki olarak zararlar büyüktür. dedi.

Dizilerin, ahlak d ve iddet içerikli olduu için ailece dizi izleyemediklerini belirten Recep çakmak ve Sami Güçlüer de dizilerin daha eitici, öretici ve topluma faydal olan diziler olmas gerektiini dile getirdiler.

Ana Sayfaya Git