"Dizilerle toplum dönüştürülmeye çalışılıyor"

Dizilerinin son yıllarda yarattığı algının ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Dr. Nur Emine Koç, "Televizyon dizileriyle, özellikle gençlere eğitimden yoksun bir gelecek hazırlatılmaya, toplum dönüştürülmeye çalışılıyor" dedi.

Haberler 03.04.2019 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Nur Emine Koç, yerli yapm dizilerin toplum üzerindeki etkilerini deerlendirdi. Halkn dizi izlemeyi sevdiini ancak son yllarda yarattklar algnn ciddi boyutlara ulatn dile getiren Dr. Ör. Üyesi Nur Emine Koç, Mekn basan, silah tamay maharet sayan racon kesen bir nesil türedi dedi.

Son yllarda yerli yapm dizilerin toplumun gelenek ve göreneklerini hiçe saydn diyen Dr. Nur Emine Koç, Bizler, bir dönem Türk normlaryla tamamen çelimesine ramen, amcasnn karsyla ak yaayan iki karakteri kaçrmadan izledik dedi ve ekledi:

Söylemi olduum dizide, halkn çok sevdii iki karakter özellikle seçildi ve bir haber olarak okuduumuzda tepki göstereceimiz ilikiyi özellikle halkn seçtii sevilen karakterlerle, ilgiyle izledik. Öyle bir anlattlar ki, asla kabul etmeyeceimiz bu ilikileri ne yapsn sevdiler diyenler bile çkt. te bu noktada ortaya çkan faktör, alg operasyonudur.

ETMLE LGL MESAJ YOK

Birçok dizide, Okuyup da ne olacaksn? söylemlerine çok rastladm. Verilen bu mesajlarn düzeltilmesi ve gençlerimizin eitime özendirilmesi gerekiyor diyerek sözlerine devam eden Dr. Nur Emine Koç, Sübliminal olarak eitimi destekleyici mesajlarn içermedii, legal olmayan yollarla ya da zengin birine k olarak da çok baarl olunabileceinin vurguland diziler arlkta. Dikkat ederseniz yllardan beri deimeyen, parasal durumu iyi olmayan ve okumayan bir kz, zengin bir e bulsun her eyi olur, zengin olur, baarl olur mesaj veriliyor. Kadnlar dizilerde sürekli evde oturuyor, yemek piiriyor, çalyorsa asla yönetici yaplmyor. Her zaman geri planda tutuluyor. Bunun haricinde gençler iddete yönlendirilerek mafyatik dizilerle adaleti kendilerinin saladklar düündürülüyor dedi.

MEDYA OKURYAZARLII ZORUNLU DERS OLMALI

Kontrolsüz dijital medya kullanm için anaokulundan itibaren çocuklara alan uzmanlar tarafndan Medya Okuryazarl dersi verilmelidir ifadesini kullanan Dr. Nur Koç, çocuklar, izledikleri her eyin fayda ve zararn bilerek, aldklar bu eitimle izledii her eyin bilincinde olacak. Bu nedenle aileler çocuklarn hiçbir zaman sahipsiz brakmamaldr. çocuklar taklit eder. Rol model edinmeyi severler. Bunu medyadan da edinebilirler. Dijitalden ayrlamayz, vazgeçemeyiz ama biliim teknolojilileri ve medya okuryazarl dersleri müfredata konulursa, kamu spotu niteliinde birkaç dizi de yaplrsa farkndalk salanm olur. Bilinçli nesiller bunlarn taklit edilecek bir ey olmadn, sanal gerçeklik olduunu kolayca idrak edebilir. Medyay deitiremiyorsak bak açmz deitirmeliyiz diye öneride bulundu.

Ana Sayfaya Git