Doğal ürünler!

Doğal ürünlere yönelimin arttığı son zamanlarda, günlük sütten yapılması, imalatında hiçbir katkı maddesi kullanılmaması ve özenle mayalanması Diyarbakır'da kırsalda hazırlanan yoğurda ilgiyi arttırdı.

Haberler 21.02.2019 - 12:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doal ürünlere yönelimin artt son zamanlarda, günlük sütten yaplmas, imalatnda hiçbir katk maddesi kullanlmamas ve özenle mayalanmas nedeniyle Diyarbakrda krsalda hazrlanan yourda ilgi ilgi artt.

Son yllarda vatandalarn doal gda ürünlerine ilgisinin artmasyla köyde kadnlar tarafndan hiçbir katk maddesi kullanlmadan tamamen geleneksel yöntemlerle kovalarda mayalanan yourda da talep artt.

Köylerde özenle hazrlanan ve sabahn ilk klaryla araclar tarafndan evlerden toplanan yourt kovalar, vatandan sofralarna ulatrlmas için servislerle kent merkezine getiriliyor.

Birçok farkl köyden getirilen yourt, vatandalarn yan sra ticari taksi ve çek çek arabalaryla kentteki lokanta ve i yerlerine gönderiliyor.

Cahit Seyitoullar, yaklak 32 yldr köy yourdunun kent merkezindeki vatandalara ulatrlmasna araclk yaptn, sabahn erken saatlerinde köylerden gelen yourdun bir ksmn vatandalarn gelip aldn, geriye kalanlar ise müterisi olan lokanta ve esnafa gönderdiini söyledi.

Yourt fiyatnn kalitesine göre deitiini dile getiren Seyitoullar, Kilogram fiyat 2 ile 3 lira arasnda deimekte. Fiyat belirleyen etkenler arasnda büyükba hayvann cinsi ve sütünün özellii geliyor. dedi.

- lgi sat artrd

Köyden gelen yourdun doal olduunu belirten Seyitoullar, öyle konutu:

Köy yorduunun içinde herhangi bir katk maddesi yok. Salk açsndan çok iyi. Bunu bilenler genellikle köy yourdunu tercih ediyor. Eskiden 30-35 kova yourt satarken talebin artmasyla u anda 60-65 kova satyorum. Bana gelen yourt 2 saat içinde tükeniyor. Köy yourduna olan talebin daha da artmasn bekliyorum.

- Krsal mahallede evlerden yourt topluyor

Rodi Öztürk de yaklak 28 yldr merkez Sur ilçesine bal krsal Gencan Mahallesinde hayvan besleyen vatandalarn yaptklar yourdu ehre tadn söyledi.

Her sabah 05.30da ev ev dolaarak hazrlanan yourtlar topladn anlatan Öztürk, yourtlar anlamal olduu Seyitoullarnn i yerine getirdiini aktard.

Köy yourduna talebin arttn dile getiren Öztürk, eskiye göre köy yourduna talebin daha fazla olduunu, vatandalarn organik ürünlere yöneldiini aktard.

Öztürk, yaklak 4-5 yl önce 30 kova, imdi ise 40-45 kova getirdiini sözlerine ekledi.

Müterilerden Eyüp çiçek, köyden her gün taze yourt geldiini anlatarak, köy yourdu tercih ettiklerini aktard.

çiçek, Hep köy yourdu tükettim, tüketmeye de devam edeceim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git