Doğayı sanata dönüştürüyor

Bingöllü usta doğadan topladığı malzemeleri sanat eserine dönüştürüyor

Haberler 13.08.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöllü el sanatlar ustas Ylmaz Kaya, doadan toplad kuru odunlar, talar ve yetitirdii su kabaklarn ileyerek sanat eserine dönütürüyor.

Ylmaz Kaya, küçük yalarda babasna ait marangoz dükkannda çrak olarak balad ii, daha sonra el sanatlarna dönütürdü.

Merkez Düzaaç bölgesinde kendisine ait tek katl evin bahçesinde kurduu atölyede çalmalarn sürdüren el sanatlar ustas ve ressam Kaya, doadan toplad kuru odunlara, talara ve yetitirdii su kabaklarna, iledii desenlerle hayat veriyor.

Yapt ürünleri satarak geçimini salayan Kaya, bu ie gönül verenlere de ücretsiz eitim imkan sunuyor.

Kaya, çocukluunda gittii bir köyde gördüü kaba eve getirdiini ve ilkel malzemelerle yontarak ilk çalmasn yaptn söyledi.

DOADAK ÜRÜNLER

Yaklak 10 yldr doadan elde ettii malzemeler ve yetitirdii su kabayla çalma yürüttüünü anlatan Kaya, 2017de bir grup arkadayla kurduu El Sanatlar Aratrma Gelitirme Derneinde 20 gönüllü üyeleriyle yok olmaya yüz tutmu el sanatlarn aratrdklarn belirtti.

Su kabandan abajur, avize, darbuka, gramafon gibi el sanatlar ürünleri yaptn ifade eden Kaya, Farkl çalmalar yaptkça su kabana ilgim artarak devam etti. Su kabayla farkl çalmalar yapyorum. Ayrca doadan topladm ne kadar materyal varsa onlar da iliyorum. dedi.

Kaya, Bingöl Güzel Sanat Lisesinde eitim gören örenciler ve çeitli kurumlardan kiilerin zaman zaman atölyeyi ziyaret edip çalmalara katldn anlatarak, Pandemi sürecinde insanlar evine kapanrken, ben evimin bahçesine kurduum atölyede çalmalar yaptm. Sanatla uraarak çok güzel zaman geçirdim. Bu süreçte doal bir ortamda, hijyen kurallar çerçevesinde sanatm devam ettirdim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git