Doğru bilinen yanlışlar

Yeni tip koronavirüs hakkında doğru bilinen yanlışlar

Haberler 19.03.2020 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) laboratuvar ortamnda hazrlanm bir virüs olmad ve mikroorganizmalarn geçirdikleri doal basamaklar sonucu topluma yayld, bu virüse kar henüz gelitirilmi ve kullanlabilecek bir a bulunmad belirtildi.

Bilim insanlar, Kovid-19un bir virüs hastal olduu için antibiyotiklerin virüse etki etmedii ve evcil hayvanlardan insanlara Kovid-19 geçiinin saptanmad bilgisini verdi.

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, yeni tip koronavirüs ile mücadelede doru bilinen yanllarn sal tehdit edebildiine ve bilgi kirliliine yol açtna dikkati çekti.

Sosyal medyada, yeni tip koronavirüsle ilgili çok sayda yanl bilginin yer aldna iaret eden Azap, bunlara itibar edilmemesi gerektiini vurgulad.

- Antibiyotikler virüse etki etmez

Prof. Dr. Azapn verdii bilgiye göre, Kovid-19a ilikin doru bilinen yanllar arasnda öne çkanlar öyle:

YANLI: Kovid-19 sadece yal nüfusu etkileyen bir virüstür.

DORU: Kovid-19 erikin yataki tüm bireyleri etkileyebilir. Hastal ar geçirme olasl, ya ilerledikçe artmaktadr. Özellikle 60 ya üzerindeki bireylerde risk artmakta, 40 yan altnda binde 2 olan ölüm oran 80 yan üzerine çkldnda yüzde 15e ulamaktadr.

YANLI: Kovid-19, laboratuvarda üretilmi bir virüstür.

DORU: Kovid-19 laboratuvar ortamnda hazrlanm bir virüs deildir ve mikroorganizmalarn geçirdikleri doal basamaklar sonucu topluma yaylmtr.

Zaten yeni virüslerin neden olaca salgnlarn Güneydou Asyadan çkmas tp çevrelerinde beklenen bir durumdur. Buradaki youn insan nüfusu ve çeitli hayvanlarn çok sayda olmas, hayvanlar ve insanlar arasnda temasn fazla olmasna, bu da virüslerin deiime urama riskinin artmasna neden olmaktadr.

YANLI: Kovid-19 için a gelitirildi ancak henüz piyasaya sürülmedi.

DORU: Kovid-19 için henüz gelitirilmi kullanlabilecek bir a bulunmamaktadr. Bu alan çok fazla ve hzl ekilde çalma yaplmakta olan bir alandr.

Henüz kullanabilecek bir a olmamakla birlikte devam eden 30 civarnda bilimsel çalma bulunmaktadr. Ancak baklk sistemi ile koronavirüsler arasndaki karmak iliki çok aydnlatlamam olduundan gelitirilecek alarn ne kadar ve ne süreyle etkili olaca bilinmemektedir. Etkili bir ann bir yldan önce gelitirilmesi beklenmemektedir.

YANLI: Kovid-19 tedavisinde antibiyotik kullanm gereklidir.

DORU: Kovid-19 bir virüs hastal olup antibiyotik kullanmnn hastalk seyri üzerine bir etkisi yoktur. Antibiyotikler virüse etki etmez.

YANLI: Kovid-19 evcil hayvanlardan da bulaabilir.

DORU: u ana kadar olan yaplan çalmalarda evcil hayvanlardan insanlara Kovid-19 geçii saptanmamtr.

YANLI: Sosyal medyada gizli ad altnda yaylan belgede yer alan yeni tedbir kararlar alnd.

DORU: Sosyal medyada gizli bal ile yaylan tedbir kararlar doru deildir, gündemde olan ve olacak tedbir kararlar ilgili idari birimler tarafndan resmi yazlar ile tüm topluma gizli olmadan duyurulmaktadr.

Ana Sayfaya Git