Doktor tavsiyesi: Aşk kalbe iyi gelir

Her ne kadar aşkın beyinde başladığı ispatlanmış olsa da duygusal durumlar, eski çağlardan beri güçlü anlamlar yüklenen kalbi doğrudan etkiliyor. Sağlıklı, sevgi dolu ilişkileri olan insanların kalp sağlığı daha iyiyken, kırık bir kalbi olanların kalp sağlığı daha kötü durumda.

Haberler 15.02.2022 - 01:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, duygularmzn ikamet ettii yer olan kalbimiz ve akla ilikisi hakknda u bilgileri verdi:

Feniletilamin, oksitosin, endorfin gibi ak kimyasallar dolup tanca, sinir sistemi ile ilikili çalan kalp de bundan olumlu etkilenir. çiftler ilikilerinin mükemmele yakn olduuna inandklarnda kan basncnda düü meydana gelir.

Evli erkek ve kadnlar, bekar erkek ve kadnlara göre daha az kardiyovasküler problem riski tayor. Mutlu bir evlilik kalp hastalklarna kar koruyucudur.

Ak, baklk sistemini iyiletirerek kalbe zarar verebilecek iltihaplanma riskini de azaltyor. Sevgi dolu bir iliki, kalp hastal riskini azaltan salkl davranlar tevik ederek kalbimizi olumlu yönde etkiliyor.

KIRIK BR KALB OLANLAR...

Ne yazk ki, sevginin kalp üzerindeki etkisi tersine de çalmakta. Eleri veya çocuklar ile sevgisiz veya zor ilikiler içinde olan ya da ite ve yaamda mutsuz olan kiiler daha fazla kalp hastalna sahip olma eiliminde.

Depresyon daha fazla damar iltihabna neden olur. Bu da kan phtlamasn artrr ve kalp krizine neden olabilir.

Birden fazla boanma yaayan erkek ve kadnlar yüksek kalp krizi riskiyle kar karya. Kadnlar daha çok risk altndadr.

Kalp krizi tehlikesi romantik bir ilikinin sona ermesinden sonraki ilk ylda en yüksek seviyededir. Strese bal kardiyomiyopati, dier adlar ile krk kalp veya Takatsubo sendromu genellikle yal kadnlar etkiliyor. Yeterli sosyal destei olmayan bir kii kalp krizi geçirirse, ölüm riski daha yüksektir ve iyileme süresi daha uzundur.

çou durumda ise, akut duygusal stres yok olduu zaman kalp iyileir ve normal ekline geri döner. Duygusal dünyamzdaki tüm bu gelimeler, dorudan kalplerimizi nasl etkilediinin en açk örneidir.

DUYGUSAL HAYATINIZDA KMSE YOKSA...

Hayatnzda önemli bir romantizm yoksa, umutsuzlua kaplmayn. Bilim, her türlü eye kar sevgi hissettiinizde, sevgi kimyasallarnn salndn söylüyor. likiniz çocuklar, ebeveynler veya evcil hayvanlarla olabilir. Gönüllülük de ruh halini iyiletirebilecek ve depresyonu önleyebilecek salkl bir ba kurmann baka bir yoludur. Sivil toplum kurulularnda gönüllü olarak çalmak, rahatlamamza yardmc olan iyi hissettiren hormon olan oksitosin düzeylerini artrr.

Ana Sayfaya Git