Dolandırıcıların oyunu elektrik!

Sosyal medya dolandırıcılarının yeni yöntemi elektrik faturaları oldu. Bu yöntemle birçok kişinin banka ya da sosyal medya hesabına erişerek tuzağa düşürmek isteyen dolandırıcılar için Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan uyarılarda bulundu. Demircan, "En önemli kriterleri gündemi kullanmak. Gelen linkler tıklandığında tüm hesabınız boşaltılabiliyor ya da sosyal medya hesabınız hack'leniyor. Linklere tıklamayın ve şikayet edin" dedi.

Haberler 23.02.2022 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medya dolandrclar yöntemlerine bir yenisini daha ekledi. Elektrik faturalarndaki artn engellenmesine destek kampanyas bahanesiyle, çalnm gerçek hesaplar üzerinden kullanclara mesaj atan dolandrclar, paylatklar linke tklanmasn istiyor. Siber Güvenlik Uzman Osman Demircan bu linkten kendisine de geldiine ifade ederek, Bu linkler tandmz ya da inandrcl olan insanlardan geliyor. Anketimize katlmak ister misin? Sesimizi daha çok duyurmak istiyoruz diye gelen bu linkler tklandnda sizi bir ba ekranna yönlendiriyor ve küçük miktarda ba yapmanz isteniyor. Siz de rakam küçük diye kredi kart ya da banka bilgilerini verirseniz tüm hesabnz boaltlabiliyor. Onun dnda yine sosyal medya hesabnz hacklenebiliyor ve bu tarz saldrlar sizin üzerinizden hesabnz ele geçirilerek yapmaya balyorlar. Bu noktada çok uyank olmak gerekiyor diye konutu

GÜNDEM KULLANARAK NANDIRICILIK SALIYORLAR; LNKLERE DKKAT

Hackerlarn gündemi kullanarak inandrclk salamaya çaltklarn belirten Demircan, Elektrik faturalaryla alakal bize linkler gelmeye balad. Bu mesaj tanmadnz kiilerden geliyorsa ve içerisinde link varsa kesinlikle o linki tklamamak gerek. Burada kim olduunuzun bir önemi yok, bu mesajlar herkese gönderiliyor. Avukatlar, tannm kiiler, siber güvenlik uzmanlarna bile gelebiliyor. Kimi tuzaklarna düürebilirlerse, linke tkladnzda ya sosyal medya hesabnz ya da banka hesap bilgilerinizi kaybedebiliyorsunuz dedi.

KNC TUZAKLARI YOLDA

Bu yöntemin ikinci aamasna da dikkat çeken Demircan, Bunun ikinci aamas da büyük ihtimalle elektrik faturalarnn dümesinden sonra farklarn hesabnza yatrlmasyla alakal bir saldr olacak. Elektrik faturalarnzn farkn linki tklayarak ödeyebilirsiniz eklinde hem Cumhurbakanlnn adn hem de Enerji Bakanlnn adn kullanarak çok büyük ihtimalle bir sosyal medya saldrs daha yapacaklar ifadelerini kulland.

SOSYAL MEDYA BAST BLGLENDRME PLATFORMUDUR

Demircan, Herhangi bir ödeme yaplacaksa bunlar ya e-devlette yaynlanr ya da basn yoluyla bildirilir. Böyle eyleri daha legal yollardan duyuyor olmamz gerekiyor. Sosyal medya devletin sadece basit bilgilendirme için kulland bir platformdur. Bu tarz geri ödemeler ya da benzeri bilgilendirmeler için sosyal medyay ne bankalar ne de devlet kurumlar kullanr diye konutu.

OLTALAMA SALDIRILARINI KAYET EDN

Bu tarz mesajlarn bir oltalama saldrs olduunu vurgulayan Demircan, Dorudan mesaj aldnz sosyal medya kurumuna ikayette bulunabilirsiniz. Mesaj ikayet et çok açkta görünen bir dümedir ve siz tklayarak mesajn bir spam ya da dolandrclk içerikli mesaj olduunu bildirebilirsiniz. Toplu olarak herkes ayn duyarll gösterirse bu hesaplar çok hzl bir ekilde kapatlabilecek ve sonrasnda da daha fazla insann dolandrlmasna engel olunabilecek dedi.

VATANDA SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILARININ FARKINDA

Sosyal medyadan arkadalarnn hesaplarnn çalndn ifade eden Doancan Sakaolu, Bir arkadam hesabnn çalndn haber verdi, gelen mesajlara bakma diye uyard. Gündemi takip ettiklerini imdi duydum. Bu olaylar artk normal, günlük olaylar gibi karlanyor dedi.

Dolandrclk mesajlar aldn söyleyen Berkay çakr, Hesabnz ele geçirilmitir, balantyla alakal çok fazla mesaj geliyor. Bu linke tklayn, bu linkten güvenliinizi onaylayn diye birçok mesaj geliyor. Ben çounlukla hesaplar engelliyorum ya da kar cevapta bulunuyorum. Bundan önce de internetle alakal bir dolandrclk hikayem olmutu. Böyle durumlara dikkat ediyorum eklinde konutu.

Sosyal medyay çok sk kullanmadn belirten Sevinç ncili de, Ben de bu mesajlar alyorum ve dikkat ediyorum. çok fazla kullanmyorum. Atlan linklere tklamyorum. Her gelen eyi tklamyorum, sosyal medyada da fazla bulunmak istemiyorum diye konutu.

Selime Akgüner ise, Daha önce böyle bir olay bama gelmedi. Mesajlar almtm özellikle yaknlarmn hesab hacklenip bana mesaj atyorlard. Bilgili olduumuz için direkt siliyoruz. O kadar fazla dolandrclk çeitleri var ki en azndan çevremde birkaç kiiye doru mu diye sorardm. Dönü yapacam zannetmiyorum ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git