Dolandırıcılığa aman ha dikkat

Pandemi sürecinde temassız kart kullanımı bir önceki yıla oranla 2,5 kat artarken, temassız kart dolandırıcılığı da giderek yaygınlaşmaya başladı. Alışverişlerinde temassız kredi veya banka kartı kullananlar haberleri olmadan dolandırılabiliyorlar. Bu konuda uyarılarda bulunan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, "Temassız kartları özellikle arka cebe koyduğumuzda sanal yan kesicilere ortam hazırlamış oluyoruz" dedi.

Haberler 05.02.2021 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankalararas Kart Merkezinin açklad verilere göre, 2020 genelinde kartl ödemeler yüzde 17 büyüyerek 1,15 trilyon TLye ulat. En fazla kartl ödeme art elektronik eya ve market-gda sektörlerinde görüldü. 2020 ylnda internetten kartl ödeme tutar yüzde 37lik büyüme ile 260 milyar TLye ularken, temassz ödemeler de bir önceki seneye göre 2,5 kat artt.

Doç. Dr. Ali Murat Krk, Özellikle bu dönem içinde temassz kart kullanmnn da yaygnlatn görüyoruz. Temassz kart kullanm bir önceki yla oranla 2,5 kat artt. Yani her 5 kiiden 2si temassz kredi kart kulland. Burada tabii ki sosyal mesafenin korunmas, insanlarn izole olmas ve temizlik ve hijyen anlamnda kartn elden ele geçmemesi, tulara baslmamas çok önemli bir etki sahibi oldu diye konutu.

ALIVER YAPARKEN DKKAT!

Temassz kartla dolandrcln nasl yapldn da anlatan, tüketicilere uyarlarda bulunan Marmara Üniversitesi letiim Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Krk, Siber dolandrc, post cihazyla insanlarn kalabalk olduu yerlerde çantasndan veya cebinden, kiiye herhangi bir ekilde temas etmeden para çekme ilemi yapabiliyor. çünkü 5 ile 10 cm arasnda bu temassz kartlar ve post cihazlar birbirleriyle iletiim kurabiliyor dedi.

8 yldr kurye olduunu söyleyen Abdullah Umay, Eskiden nakit çalrdk. Ya da ifreyi tulayarak. Özellikle pandemiden beri herkes temassz kullanyor. Yani yüzde 90 temassz, yüzde 10 nakit diyebilirim. dedi. 12 yldr bir gözlük dükkan ileten Ahmet Ylmaz ise, Müteriler genelde temassz ekilde karttan ödeme yapyor. Tulara dokunmak istemiyorlar hakllar. Nakit veren neredeyse kalmad zaten. Ama ben temassz kullanmyorum kendi alverilerimde. Dolandrclklar artt, diyorlar. Güvenemiyorum diye konutu.

KART KULLANIMINDA DKKAT çEKC ARTI

Doç. Dr. Ali Murat Krk, Özellikle 2020 yl itibariyle kredi kart ve banka kart kullanm giderek artt. Bunda pandeminin çok youn bir etkisi olduunu söyleyebilmek mümkün. Kart kullanm bir önceki yla oranla yüzde 17lik bir art göstererek 1,11 trilyonluk bir ödemeye sahip oldu. Bu dikkat çekici bir rakam olarak dikkat çekmi oldu. dedi. Krk, Özellikle bu dönem içerisinde rakamlar da incelediimizde sadece ihtiyacmz olan ürünlerin alnmas ve bunun dnda bu tarz indirim kisvesi altnda var olan içeriklere çok fazla kanmamak yerinde olacaktr. çünkü bilinçli tüketiciler olarak mutlaka ihtiyacmz olan ürünleri listelemeli ve bunlar dahilinde alveriimizi gerçekletirmeliyiz eklinde konutu.

EN çOK ALIVER BAYRAM ARFES, YILBAI, MUHTEEM CUMA

Taksitli alveriin gün geçtikçe arttnn altn çizen Doç. Dr. Krk, nsanlar artk ev ortamndan alveri gerçekletirmeye balad. Ancak dikkat çekilmesi gereken bir nokta, taksitli alveriin giderek arttn gördük. Peki insanlar daha çok hangi ürünleri aldlar? Bu dönem içerisinde daha çok elektronik eya, market ve gda alveriinin internet ortamnda yapldna ahit olduk. Ayrca 3 önemli günün daha çok art gösterdiini gördük. Özellikle Kurban Bayram arifesinde çok youn bir ödeme gerçekletirdik diye konutu.

Ana Sayfaya Git