Dondurmadaki 'kristal' tehlike!

Gıda Mühendisi Ali Manavoğlu, içinde küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın, gıda zehirlenmesine yol açabileceği için kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyledi.

Haberler 24.05.2022 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda Mühendisi Ali Manavolu, içinde küçük buz parçacklar ve kristalleme oluan dondurmann, gda zehirlenmesine yol açabilecei için kesinlikle yenilmemesi gerektiini söyledi.

Dondurmann protein, karbonhidrat, ya ve A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açsndan zengin bir gda maddesi olduunu belirten Ali Manavolu, Scak yaz günlerinde serinletici özellii nedeniyle sevilerek tüketilen dondurmann sütten imal edilmesi nedeniyle her süt ürünü gibi bozulmaya, mikroorganizma üremesine elverili gda maddesi. Hijyenik ortamda muhafaza edilmeyen dondurma, gda zehirlenmesine neden olabilir diye konutu.

Dondurmay külaha servis yapmak için kullanlan kaklarn i bittiinde sat eleman tarafndan bir bardak su içine konmasnn önemli yanllardan biri olduuna dikkati çeken Manavolu, su içinde oluan mikroorganizmalarn kakla dondurmaya bulatn ifade etti. Manavolu, servis kaklarnn sk sk ykanp, temizlenmesi gerektiini vurgulad.

KRSTALLEME, ERYP YENDEN DONDUUNUN KANITI

Dondurmann bozulmaya kar hassas gda maddesi olmas nedeniyle üretildikten sonra sata sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerektiini vurgulayan Manavolu, öyle devam etti:Sütten üretilen dondurma uygun scaklkta muhafaza edilmezse salmonella, listeria monocytogenes, enterobacteriaceae bakterileri oluabilir. Dondurma sfrn altnda 18 derecede muhafaza edilmeli. Dondurmay kak ile alrken, donmu olmasna dikkat edilmeli. Tattnzda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmann eriyip yeniden donduunun en büyük kantdr. Zararl mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ate kusma, halsizlik belirtileri görülebilir.

AMBALAJLI ÜRÜNLERDE RASTLANIRSA FRMAYA BLG VERLMEL

Yeterli soutma sistemi olmayan, güne ve toza maruz kalan ortamlarda sata sunulan dondurmalarn sal olumsuz etkileyebileceine dikkati çeken Manavolu, ambalajl satlan dondurmann etiket üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi, ambalaj yrtlm, tad, kokusu deimi dondurmalarn tüketilmemesi gerektiini dile getirdi.

Renkli görünümü, meyveli aromasyla severek tüketilen ambalajl ürünlerin etiketine bakldnda çounun bitkisel yal sütlü buz olduunu anlatan Manavolu, Ambalajl ürünleri tüketirken bozulduunu kolaylkla anlayabiliriz. Yaz aylarnda günete bekletilen dondurma dolabnda gündüz scaklnda bir miktar erimi, sonrasnda tekrar donmu ürünlere rastlanabilir. Ambalajnda görsel bozukluk varsa ürünün bozulmasn anlayabilirsiniz. Tüketici dondurma ambalajn atmadan ilgili firmaya bilgi vermeli deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git