Dört kuşaktır el yapımı bıçak üretiyorlar

Malatya'da 103 yıldır el yapımı bıçak üreten ailenin dördüncü kuşak torunu Hüseyin Akyalçın, mesleği gelecek kuşaklara aktarmak istiyor.

Haberler 20.07.2019 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte bir asr önce hsan çulpan tarafndan balanan bçak imalat, Malatya Bakrclar çarsnda bulunan 20 metrekarelik dükkanda devam ediyor.

Anne tarafndan dedesinin babas tarafndan balanan bçakçla 7 yanda Merhaba diyen 38 yandaki Akyalçn, dördüncü kuak olarak devam ettirdii ve ustalk belgesi ald iini ilerletmenin planlarn yapyor.

Kurulduu günden bu yana sadece el emeiyle bçak imal eden iletmenin ürünleri, yurt içindeki hemen hemen tüm ehirlere gönderiliyor, müteriler araclyla da yurt dna götürülüyor.

Akyalçn, dede mesleini dördüncü kuak olarak sürdürmenin gururunu yaadn söyledi.

Osmanl Devleti zamannda kurulan iletmelerinin hala ayakta durduunu ve aln terlerini bçaklarn üzerine akttklarn belirten Akyalçn, dededen gördükleri ekilde üretime devam ettiklerini anlatt.

Akyalçn, daysnn yanna 7 yanda geldiini ve meslei ondan örendiini ifade ederek, Dedemin babas hsan çulpan bu meslee balam. yerimiz Osmanl dönemine dayanyor. O günden bugüne mesleimiz devam ediyor. Güzel bir ekilde oluna devretmi. Dedem de dayma devrediyor. Ondan sonra da Rabbim bana nasip etti. Meslei bana daym öretti. Ben de ükürler olsun, o günden bugüne iletmeyi devam ettiriyorum. diye konutu.

Aslnda bir miras, kültürü yaattklarna deinen Akyalçn, ölmez bir meslein ustas olduunu söyledi.

Her parçasn el emeiyle üretiyoruz

Akyalçn, Bakrclar çarsnda bulunan dükkanlarnda 1962den bu yana hizmet verdiklerini anlatt.

Dükkanda daysyla çaltklarn dile getiren Akyalçn, öyle devam etti:

Ham maddeyi alp burada el emei göz nuruyla çeliinden sapna kadar elimizle tek tek üretiyoruz. Fabrikasyon bçaklara artk eskisi gibi ilgi kalmad. Vatandalar daha çok el içilii bçak istiyor. Burada iki kii çalyoruz. çok fazla bir üretimimiz olmuyor ama kaliteli ürünler üretmeye çalyoruz. Ürettiimiz bçaklar fabrikasyon mallar gibi deil. Her geçen gün daha güzel bir boyut kazandrmaya çalyoruz. O yüzden el yapm ürünlerin hiçbir zaman ölmeyeceini düünüyorum.

El içiliini daha ileriye götürmeye çalacaz. Salm el verdii sürece mesleimi sürdürüp gelecek nesillere aktaracam.

çraklardan yana sknt var

Akyalçn, zanaatla ilgilenen insanlarn saysnn azaldna dikkati çekerek, artk gençlerin masaba i sahibi olmak için çaba harcadn ifade etti.

Daha önceleri ailelerin çocuklarn çrak olarak kendilerine getirdiini anlatan Akyalçn, konumasn öyle tamamlad:

nsanlar çocuklarn rahat bir ekilde bir ustann eline teslim ederdi. Okumasa bile iyi bir meslek örenmesini ve ilerletmesini isterlerdi ama u an öyle bir düünceden uzaklat. Gençler daha rahat mesleklerin peinden kouyor. Bütün mesleklerde çraklardan yana sknt var. O yüzden benim arkamdan gelen kimse yok. çocuklarm var ama onlarn devam edip etmeyeceini bilemiyorum.

Ana Sayfaya Git