Dövmeli kadınlar, binlerce yıllık geleneği yıkmak istiyor

Güneydoğu illerinde gençlik yıllarında vücutlarına dövme yaptıran kadınlar, gençlerin bundan uzak durmasını istiyor.

Haberler 13.12.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 13.12.2017 - 09:29

Diyarbakr, Mardinin Kzltepe ile anlurfann Viranehir ilçelerinde younlukta olmak üzere Güneydounun krsal kesimlerinde yaayan birçok kadn, yllar önce güzellik, salk, güç ve bolluk getirdii düüncesiyle bata yüz, el, bacak ve boyun olmak üzere vücutlarnn çeitli bölgelerine yaptrdklar figürlerle, Kürtçede Deg olarak adlandrlan binlerce yllk dövme geleneini günümüze kadar tad. Gençlik yllarnda, yeni kz çocuu dourmu anneden aldklar süt ile çra külünü kartrarak, büyük aclar çekmelerine ramen ineyle vücutlarna çeitli semboller yapan kadnlar, piman olduklarn belirterek, binlerce yllk gelenei ykmak istiyor. Kadnlar, gençlerin dövme yaptrmamalarn öneriyor.

Gizlice yapyorduk, kimse bilmiyordu

75 yandaki Zekiye Erta, eskiden gazl çralardan elde ettikleri külü, anne sütüyle kartrp, ineyle vücutlarna ilediklerini belirterek, Bu ilem çok actyor ve oldukça kanl bir ilem. 3 defada yaplyor. Küçük yalarda yapyorduk. Anne ve babamzdan korktuumuz için gizlice yapyorduk ve kimse bilmiyordu. Görünce kzyorlard bize dedi.

Kimsenin yapmasn önermiyorum

Ayn yalardaki Fatma Erta, dövmelerini çocuk aklyla yaptklarn anlatarak, Kül, tavuun safras ve anne sütünü kartrarak yapyorduk. O zamann akl ile yapyorduk. çok pimanm. Daha önce de Suriyeli göçmenler buraya gelip yapyorlard. Dövmeleri yapmalar için onlara sabun ve ekmek veriyorduk. Ama uanda kimsenin yapmasn önermiyorum diye konutu.

Kzlarmza kzyoruz, yapmayn diyoruz

90 yandaki slim Datekin, dövmeleri güzellik olmas ve nazar dememesi için yaptklarn anlatarak, Cahildik, bilmiyorduk. imdi kzlarmza kzyoruz, Yapmayn diyoruz. Biz tek deil bütün kadnlar yapyordu. Birkaç gün iiyordu sonra iyileiyordu ifadelerinde bulundu.

Hedla Erta ise dövmeyi adet olduu gerekçesiyle yaptklarn aktararak, çocuktuk, o dönem herkes yapyordu, biz de yaptk dedi.

Ana Sayfaya Git