Dr. Öğr. Üyesi Tan: Şiddet fazlalıktan değil yetersizlikten oluşur

Cinsel saldırı ve özellikle çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarın, toplumun her kesiminde masumiyeti koruyamamanın yarattığı suçluluk duygusunu beraberinde getirdiğini belirten Psikiyatrist Recep Emre Tan, “Failin yaptığı eylem, mağduru aşıp sarmaşık misali tüm toplumu etkisi altına almaya başlıyor” dedi. Tan“Şiddet fazlalıktan değil yetersizlikten oluşur. Bunun düzeltilmesi de, biyolojik kastre (hadım) edici mekanizmalarla veya kimyasal ve hormonal azaltımlarla değil, egonun işlevlerini güçlendirecek ve çoğaltacak mekanizmalarla olacaktır” diye konuştu.

Haberler 10.07.2018 - 12:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

iddetin, madurda oluturduu gibi dorudan veya dolayl tanklk edenler üstünde de travmatik etkilere neden olacan belirten Psikiyatrist Dr. Ör. Üyesi Tan, Bu etki kendini korku, kayg ve çaresizlik eklinde gösterebilecei gibi utanç, öfke ve iddet içeren tepki verme eklinde de gösterebilir. Bu nedenle cinsel suç ileyen kiilere kar toplumda oluan öfkeli tutumu anlamakla birlikte objektif olmal, evrensel insan haklarndan ve bilimsel tutumdan ödün vermemeliyiz. Uluslararas alanda üzerinde uzlama salanm, cinsel suçlulara uygulanacak, standart olarak kabul edilmi bir tbbi ilem bulunmamaktadr dedi.

CNSEL SUçLULARIN RUH SALIKLARI YERNDE

Cinsel suç ve suçluyu sadece tbbi açdan deerlendirmenin ve bu deerlendirmeyi de saf biyolojiye indirgemenin durumun vahametinin anlalmasna engel olacan belirten stanbul Geliim Üniversitesi Dr. Ör. Üyesi Psikiyatrist Recep Emre Tan, Bu suçun masumlatrlmas riskini de dourabilir. Yaplan çalmalarda cinsel suç ileyenlerin büyük bir bölümünün herhangi bir ruhsal rahatszla sahip olmadklar tespit edilmitir. Haliyle olmayan rahatszlk, herhangi bir ekilde tedavi de edilemez. Ayrca suçu psikolojik rahatszlkla edeer görmek, herhangi bir suç ilememi ve gerçekten ruhsal bozukluu olan hastalara da hak etmedikleri bir yük bindirmektedir dedi.

ASIL MESELE KNN CNSEL DÜRTÜLERLE NASIL BAA çIKACAIDIR

Cinselliin sadece hormonlar ve kimyadan oluan biyolojik bir yapdan ibaret olmadna vurgu yapan Tan,Kiinin içinde doduu, büyüdüü toplum ve kültürden, toplumsal cinsiyet rolleri ve beklentilerden birebir etkilenir. Kiinin karakter ve kiiliini oluturan daha pek çok unsur kiinin cinselliini de ekillendirir. nsanda var olan cinsel ve agresif dürtülerin hemen herkeste eit oranda olduunu söyleyebilirim. Asl mesele bu dürtülerle kiinin nasl baa çkaca ve ne ortaya koyacadr. te tam da bu noktada ego dediimiz yap devreye girer. Kiinin eksik kötü yanlaryla ba etmesini salar, içsel çatmalarn ve rahatszlk oluturan duygular dengeler. çsel ykc dürtülerini olumlu hale çevirir. Kiinin eksiklik ve yetersizliinin farkna varmas, bu durumu kabul etmesi, makul ve kabul edilebilir hale getirebilmesi egonun ilevidir dedi.

DDET FAZLALIKTAN DEL YETERSZLKTEN OLUUR

iddetin asl nedeninin ruhsal dengeleyici ego mekanizmalarnn yetersizlii olduuna deinen Tan,Yani iddet fazlalktan deil yetersizlikten oluur. Bunun düzeltilmesi de, biyolojik kastre/hadm edici mekanizmalarla veya kimyasal ve hormonal azaltmlarla deil, egonun ilevlerini güçlendirecek ve çoaltacak mekanizmalarla olacaktr dedi.

iddet ve suç eilimlerinin toplumsal yapdan ayr düünülemeyeceini dile getiren Dr. Ör. Üyesi Psikiyatrist Recep Emre Tan, Erkek egemen toplumun, antidemokratik uygulamalarn iddete ve cinsel suçlara neden olduu, biyolojik kantlardan çok daha aikrdr. Bu nedenle çözüme insan saaltan, yücelten evrensel hukuk kurallarndan balanmas çok daha faydal olacaktr. nsan akl, duygu, ahlak, toplum, vicdan ve maneviyattan soyutlayp sadece kas, kemik, barsak, hormon ve biyokimya gibi unsurlarla anlama çabas, insana yaplan en büyük hakaret olaca gibi, çözüm için de yanltc ve zaman kayb olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git