Dram içinde dram!

Diyarbakır'da halk arasında "tavuk karası" olarak bilinen retinitis pigmentosa rahatsızlığı bulunan Sinekçi ailesinin 7 ferdi, kararan dünyalarının aydınlanması için kök hücre nakli ameliyatı olmak istiyor.

Haberler 17.01.2020 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesinde halk arasnda tavuk karas olarak bilinen retinitis pigmentosa rahatszl bulunan 7 karde, kök hücre nakliyle salklarna kavumann hayalini kuruyor.

lçeye bal Karasungur Mahallesinde yaayan Sinekçi ailesine mensup 9 kardeten 7si yalar ilerledikçe görme yetisini kaybediyor.

Hayalleri yarm kalan kardelerden en büyüü Mehmet Emin Sinekçinin dünyas tamamen kararrken, dier 6 karde ise yüzde 60 ile 85 arasnda görme yetisini yitirdi.

stanbulda özel bir hastanede kök hücre ameliyatyla salklarna kavuabileceklerini örenen Sinekçi ailesi, bu ameliyat için hayrseverlerin desteini bekliyor.

Mehmet Emin Sinekçi, 20 yandan sonra görmede sorun yaadn, 40 yandan sonra hiç göremediini söyledi.

Sinekçi, hayalinin tedavi olup tekrar görmek olduunu ifade ederek, Gözlerim böyle olmadan her ii yapyordum. çalmay ve köyde gezmeyi özledim. dedi.

Yüzde 85 görme engelli olan zzettin Sinekçi ise tedavi olmak için yardm beklediklerini belirtti.

- Futbolcu olmak isterdim

Yüzde 70 görme engelli olan Hikmet Sinekçi de ilkokul üçüncü snfta görmede sorun yaamadn belirterek, 2011 ylnda i yapamaz hale geldiini aktard.

Gözlerim görseydi, futbolcu olmak isterdim. diyen Sinekçi, babalar 2002 ylnda vefat ettikten sonra ev ilerini üstlendiini ancak gözleri görmedii için kardelerine bakma durumu olmadn ifade etti.

- Doya doya yaz yazmak isterdim

Yüzde 75 görme engelli olan Ramazan Sinekçi de 20 yandan sonra gözlerinde sorun baladn ifade ederek, öyle konutu:

28 yandaym, 40 yana gelince ben de tamamen görmeyeceim. Tek hayalim air olmakt. Doya doya kada bakp yaz yazmak isterdim. Kendi çabamla okuma yazmay örendim. 20 yana kadar bir sorun yok. 40 yana gelince hiçbir ey göremiyoruz. Tedavi için stanbula gitmemiz gerekiyor. Bunun için yardmseverlerden destek bekliyoruz. stanbuldaki hoca oraya gelmemizi istedi. Bir umudumuz var. Eer bizi muayene ederse bir umut olabilir. En büyük aabeyim 40 yanda hiç görmüyor. Biz de gittikçe görme yetimizi kaybediyoruz. Kök hücre nakli ameliyat olup bu durumdan kurtulabiliriz.

Yüzde 68 görme engelli Resul Sinekçi de tedavi olmay çok istediini vurgulayarak, tedavi için destee ihtiyaçlar olduunu aktard.

Yüzde 62 görme engelli Veysi Sinekçi ise Her insan gibi etraf seyretmeyi özledim. Annem bugüne kadar bize bakt. Gözlerim iyileirse ben de ona bakmak istiyorum. ki kardeim ve annem yardm etmezse hiçbir ey yapamyoruz. dedi.

Yüzde 60 engelli Vedha Sinekçi de görme engelinin bir yl önce baladn önce sa sonra da sol gözünde görme kayb olduunu dile getirerek, Okulumdan uzak kaldm. Okuyup, hayallerimi gerçekletirebilirim. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git