DSİ: Balık ölümlerinin sebebi bilinçsiz sulama

Diyarbakır'daki Gözegöl Göleti'nde yaşanan toplu balık ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulunan DSİ 10'uncu Bölge Müdürü Dağdeviren, olayın sorumlusunun bilinçsiz sulama yapan çiftçilerin olduğunu belirtti.

Haberler 28.09.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkeze 25 kilometre uzaklkta bulunan ve 65 hekto ve arrezervuar yüzeyine sahip olan Gözegöl Göletinde binlerce balk karaya vurarak telef oldu.

DS 10uncu Bölge Müdürü Murat Dadeviren, olayn sorumlusunun bilinçsiz sulama yapan köylünün olduunu belirtti.

Dengecük, Bücük, Gürzo, Demalan, Cankatran ve Hestiyan köylerinde toplam 550 hektar alan sulayan gölet, büyük oranda kurumu ve bu nedenle toplu balk ölümleri yaanmt.

Geçtiimiz günlerde de yaanan durum üzerine köy sakinleri DSye seslenmi, risk altnda olan dier balklarn da telef olmamas için su kanallarnn açmas çarsnda bulunmutu.

DS Müdürü: Balm ölümlerinin sebebi çiftçilerin göletten su çekmesi

Dadeviren, suçlamalar reddetti.

Dadeviren, göletteki balk ölümlerinin sebebinin gölet suyunun tamamnn çiftçiler tarafndan kullanmasndan kaynaklandn belirtti.

Temmuz aynda köylülerin göletten su çekmemesi için sulama birlii ve köy muhtarlklarna yaz yazdklarn ifade Dadeviren, köylülerin uyarlarna aldr etmeden göletten su çektiini söyledi.

Gölette Dicle Kral Kz Baraj Artma tesisinden su aktlabileceini dile getiren Dadeviren, artma tesisinden de su aktmann DSKnin yetkisinde olduunu ifade etti.

çevre köy sakinlerinden Veysi Arma da göletin ilk defa kuruduuna ahit olduklarn belirterek yetkililerden duruma bir çözüm bulmalarn istedi.

Gölete, suyun aktlmas çarsnda bulunan Arma, Son kalan balklarn kurtulmas için en azndan suyun gelmesi lazm, yoksa bunlarda ölecek. Su yoksa yaam da yoktur. dedi. (LKHA)

Ana Sayfaya Git