DTK davalarında 4 tahliye

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucunda 28 Aralık 2016 günü tutuklanan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Seydi Fırat ile aynı dosyadan yargılanan Halis Bilen ilk duruşmada tahliye edildi.

Haberler 06.05.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Demokratik Toplum Kongresine (dtk) yönelik yürütülen soruturma kapsamnda 28 Aralk 2016 tarihinde tutuklanan DBP E Genel Bakan yardmcs Seydi Frat, Ramazan Özbek ve Halis Bilen hakknda Terör örgütü kurmak ve yönetmek iddiasyla 22,5 yla kadar hapis istemiyle açlan davann görülmesine baland. 8inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen ilk durumaya Seydi Frat tutuklu olduu Tekirda 1 Nolu F Tipi Cezaevinden, Halis Bilen ise Elaz E Tipi Cezaevinden SEGBS sistemi ile katld. Balkesir L Tipi Cezaevinde olan Ramazan Özbek ise SEGBS üzerinden ifade vermeyecei gerekçesiyle durumaya katlmad.

DOLMABAHçE MUTABAKATINI HATIRLATTI

ddianamenin okunmasnn ardndan savunmalar alnan tutuklu sanklar Seydi Frat ve Halis Bilen, haklarndaki iddialarn gerçei yanstmadn söyledi. Demokratik Toplum Kongresinin dönemin TBMM Bakan Cemil çiçek tarafndan Anayasa Uzlama Komisyonuna davet edildiini belirten Halis Bilen öyle dedi:

Hatip Dicle Dolmabahçe mutabakat srasnda devlet yetkileriyle oturdu. AK Parti Genel Bakan Yardmcs Yasin Aktay ve AK Parti Diyarbakr l Bakan Muhammed Akar DTKnn toplantlarna ve çaltaylarna katld. AK Parti Diyarbakr l Bakan Muhammed Akar da m hata yapm, Cemil çiçek de mi hata yapm? DTK illegal bir oluumsa Bülen Arnç neden çaryor. Bizim yaptmz hizmetlerin karl bu olmamal.

Daha sonra görüünü açklayan Cumhuriyet Savcs, delillerin tümünün toplanmadn belirterek, sanklarn tutukluluk halinin devamn istedi. Avukat savunmalarnn ardndan kararn açklayan mahkeme, tutuklu sanklar Seydi Frat ve Halis Bilenin adli kontrol artyla tahliye edilmelerine hükmetti. Mahkeme, dier sank Ramazan Özbekin ise kaçma üphesi olduunu ve savunmasnn alnmadn gerekçe gösterip tutukluluk halinin devamna karar verdi. Duruma eksiklerin tamamlanmas için ertelendi.

2 DTK ÜYES DAHA TAHLYE EDLD.

DTK soruturmas kapsamnda 28 Aralk 2016 tarihinde tutuklanan HDP Diyarbakr l Bakan Cabbar Leygara, DTK Bakanlk Divan eski üyesi Edip Yaar ve DTK Daimi Meclisi eski üyesi Cafer Kan hakknda Terör örgütü kurma ve yönetme iddiasyla açlan davann ikinci durumas da Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görüldü. Durumaya bir önceki celse tahliye edilen tutuksuz sank HDP Diyarbakr l Bakan Cabbar Leygara, ile tutuklu sanklar Edip Yaar ve Cafer Kan katld. Durumada savunmas alnan tutuklu sanklar Cafer Kan ve Edip Yaarn tahliyesine karar verilirken, duruma ertelendi.

Ana Sayfaya Git