DÜ öğrencileri atıklarla sanat yaptı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu İç Mekan Tasarım ve Mobilya Dekorasyon Bölümü öğrencileri geri dönüşümdeki malzemeleri değerlendirerek sergi açıp sanatseverlerle buluşturdu.

Haberler 12.06.2019 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ç Mekan Tasarm ve Mobilya Dekorasyon Bölümü örencileri tarafndan atk maddeler deerlendirilerek sergi açlarak sanatseverlerle buluturuldu. Okulun mobilya atölyesinde açlan sergiye Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, okulun hocalar, örenciler ve dardan davetliler katld. Açl kurdelesini kesin Rektör Gül, daha sonra stantlar gezdi.

Kaynaklarmza destek verelim

Proje hakknda açklamalarda bulunan ç Mekan Tasarm Bölüm Bakan ve Mobilya Dekorasyon Bölümünde Öretim Üyesi olan Beyhan Karaku Yeet, burada tamamen mobilya dekorasyon ve iç mekan tasarm örencilerinin uygulamal derslerde akademisyen hocalarn destekleriyle birlikte tasarladklar projeleri üretime sunduklarn söyledi. Tasarladklar ürünleri proje kapsamnda üretime sunarken burada farkl bir mesaj vermek istediklerini belirten Yeet, Asl mesajmz atk ham maddelerin deerlendirilmesi. Yani geri dönüüm mesaj vermek istedik. Atk ham maddelerden ite örencilerimiz ilk etapta kendi projelerini tasarladlar. Tasarladktan sonra ise üretime sundular. Yani tamamen bu ürünler örencilerimizin kendi tasarmlarnn eseridir. Benim örencim atk ham madde yerine olas durumdaki gerçek ham maddelerden de tasarmlarn yapabilirdi ve onun için çok daha kolay olurdu bu tasarmlar yapmak. Ve belki çok daha güzel sanatla buluan estetik güzel ürünler sunabilirdi. Aslnda atlan maddeleri deerlendirirken örenciler projeleri sunma aamasnda daha çok zorlandlar.

Atk maddelerin proje kapsam

Belki atk ham maddelerden projeler üretildiinde çok estetik sanatla buluan güzel ürünler elde edemediler ama amaç tamamen gördüünüz u mesaj vermek olduu için atk ham maddeleri deerlendirdik. Tabi ki bu attk ham maddeleri biz deerlendirirken en bataki amacmz kstl orman kaynaklarmza destek vermekti. Malumunuz udur ki artk günümüzdeki orman kaynaklarmz normal ham maddeler için bile yetersiz gelmekte. Zaten mesela ortalama bir çam aacnn bile yetime süresi 60 yldr. 60 yl olduu için tabi ki bunlar biz nelerle destek veriyoruz, yapay levha ürünleriyle. Artk biz yapay levha ürünlerine geçip atl ham maddeleri deerlendirerek dedik ki hem orman kaynaklarmza destek verelim, hem de çevre kirliliine, insan salna zarar engelleyelim, önleyelim ve ekonomimize katkda bulunmak istedik. Bu yl biz iç mekan tasarm ve mobilya dekorasyon örencilerimizden ilk mezunlarmz vereceiz. Bu ilk mezunlarmzla birlikte gerçekletirdiimiz ilk sergimiz oldu. Amacmza ulaabildiysek, gayemize ulaabildiysek ne mutlu bize dedi.

Keke atmasaydk deil, iyi ki dönütürmüüz

Mobilya Dekorasyon Bölümü Öretim Görevlisi Gülen Gökdemir ise doru deerlendirildii sürece hiçbir eyin atlmamas gerektiini söyledi. Gökdemir, çünkü her eyin bir geri dönüümü mutlaka vardr. Hiç ummadnz anda ummadnz bir yerde öyle bir malzeme ile karlarsnz ki, ay bende bu vard keke atmasaydm dersiniz ite biz bu kekelerin önüne geçe bilmek için zaten bu tarz projeleri yapyoruz. Keke atmasaydk deil, iyi ki dönütürmüüz bunu söyletmeye çalyoruz inanlara diye konutu.

Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ç Mekan Tasarm ve Mobilya Dekorasyon Bölümü örencisi brahim çavlan, atklarn oluturduu güzel eyler olduunu ifade etti. çavlan, Her eyin çöp olmadnn insanlarn farknda olmas lazm. Sadece bu mobilya için deil yani. çevremizde baya bir attk madde var. Onlarn deerlendirilmesi daha güzel olur eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git