"Düğünlerinizi İslami usullere göre yapın"

Gelin ve damat adayları ile ailelere çağrıda bulunan alimler, evliliğin ilk adımı olan düğünlerin İslami usullere göre yapılması ve evliliğin kolaylaştırılması çağrısında bulundu.

Haberler 14.06.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda slami düünlere artan rabet dikkat çekerken, slami açdan toplumsal dönüümü salayan slami düünler ile çocuklarn evlendiren aileler, düünlerinin Kur`an ve sünnet çerçevesinde olmasn amaçladklarn ifade ettiler.

lahi sanatçlarnn katld düünlerde seslendirilen marlar ve ezgilerle hem helal dairesi içerisinde eleniliyor hem de düün gibi büyük sünnet ihya ediliyor. Yaplan slami düünler katlmclara örnek ve tevik oluyor. Konuyla ilgili konuan alimler, vatandalar ve düün sahipleri ise bu düünlerin önemine vurgu yapt.

Maalesef Müslüman toplumunda; örfümüze, geleneimize uymayan düünler girdi

Müslüman toplumun deerlerine uygun olmayan düünlere dikkat çeken TTHADUL ULEMA üyesi Molla Sinan Ünel de unlar söyledi:

Bizler Müslümanz, Müslüman bir toplumda yayoruz, Müslüman bir aileden dünyaya gelmiiz. Bizler kalubelada Allah-u Tealaya bir söz verdik. Dedik ki, Ya Rabbi! Bizler hayatmzn her alannda, hayatmz slama göre, dininin esaslarna göre ekillendireceimize dair söz veriyoruz. Bu sözün anlam uydu, nasl ki namazlarmz, oruçlarmz, zekatmz, haccmz senin dinine uygun olacaksa, nianlarmz da düünlerimizi de sünnetlerimizi de senin dinine uygun yapacaz. Maalesef bugün, bu Müslüman toplumunda; örfümüze, geleneimize, akidemize, Rabbimize verdiimiz söze uymayan düünler içimize girdi. Davul-zurna eliinde, kadn-erkek kark bir düün ortam olutu. dedi.

Düün, nian ve sünnet merasimlerinin slami usullere göre yaplmas çarsnda bulunan Ünel, öyle devam etti: Son zamanlarda Allah kendilerinden raz olsun- Özlem Ajansn ortaya koymu olduu, meydana çkard bu güzel tabloyla, ilahi ses sanatçlaryla tekrar bizi özümüze döndürdü, tekrardan gerçek kimliimize, slami düün ortamna kavutuk. Bizleri o günah, o haram, o fsk-fucur ortamndan kurtarp, salavatlarn, tekbirlerin ve ilahilerin okunup adeta bir zikir halkas olarak algladmz bu halaylara buluturduklar için Özlem Ajansa teekkür ediyoruz.

Gelin ve damatta arayacamz özellik zenginlik deil, slami kimlik ve ahlak olmaldr

Ünel, mutluluun, huzurun eyada veya parada aranmamas gerektiinin altn çizerek, Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vesselam) buyuruyor ki, en hayrl düünler, masraflar en az olan düünlerdir. Düün masraflarnn az olmas, düün sahiplerinin eyalara, dünyevi eylere deer vermediini gösterir. Dolaysyla mutluluu, huzuru; eyada, altnda, parada arayanlar asla mutluluu bulamamlardr. Biz Müslümanlar mutluluu, huzuru; namazlarda, Kuran tilavetinde ve slami yaantda aramalyz. Müslüman ailelere çarmz udur ki, düün masraflarn azaltsnlar, kssnlar, damad zor bir durumda brakmasnlar. Büyük bir ekonomik kriz altna giren damat, evliliinden bir tat almyor, ald eyalardan bir tat almyor ve o borcun altnda ne yazk ki eziliyor. Bundan dolay da eiyle büyük bir huzursuzluk yayor. Damatta arayacamz özellik zenginlik deil, slami kimlii ve ahlak olmaldr. tavsiyesinde bulundu.

Kz isteme faslndan düün merasimine kadar her ann slami usullere göre olmas gerektiini belirten Lokman Yalçn, evlilik konusunda gençlerin desteklenmesi gerektiini söyledi.

Yalçn, Düün sezonuna girmi bulunmaktayz. nsanlar düün salonlarn aylar öncesinden tutmu bulunmakta. Gençlerimiz evlenmeli ve bu evlenme konusunda herkes yardmc olmaldrlar. nsan hayatnda bir sefer evlenir, düün yapmak, elenmek ister. Bu her insann hakkdr. Fakat bizler öncelikli olarak Müslümanz. Bundan dolay kz istemelerinden tutun evlilie kadar her anmz slami usullere göre olmak durumundadr. Maalesef üzülerek söylüyorum ki, Müslüman olduumuz halde birçok düün gayri slami yaplyor. Kadn ve erkein iç içe olduu, mahrem olan bayanlarla oynamalar, dans etmeleri, yüzlerce erkein gözleri önünde kadnlarn oynamalar uygun deildir. Bu durum slama da uygun deildir. Bizler eref ve onur sahibiyiz, bundan dolay düünlerimizin slama uygun olmas, erkek ve kadnlar ayr olmas lazmdr. dedi.

Hükümet evlilik konusunda gençlere karlksz destek vermek zorundadr

Yalçn, Ekonomi anlamnda evlilik, bal bana ar bir külfettir. Gençlerimizin büyük bir oran isiz ve maddi imknszlklardan dolay evlenemiyorlar. En basit bir düün dahi 100-150 bin TLye mal oluyor. Bugün bu oran maddi imkn olmayan bir genç için çok uçuk bir rakamdr. Kzn veren aileler de yüklendikçe yükleniyor. Bu konuda Ben Müslümanm diyen herkesin evlilii kolaylatrmas lazm. Damat adaynn gücüne göre hareket etmeleri lazmdr. Özellikle balk paras denilen eyin olmamas lazmdr. ifadelerini kulland.

slami deerlerin düünde de tezahür etmesi son derece önemlidir

Evliliklerde usullerin sünnet olduunu söyleyen Basri Demir de Müslümanlarn düünlerinin dahil olmak üzere tüm yaantlarnn slama uygun olmas gerektiini vurgulad.

Demir, Elbette ki evlilik Resulullahn sünnetlerindendir. Evlilikte usul de sünnettir. slami hassasiyetin gösterilmesi, slami deerlerin düünde de tezahür etmesi son derece önemlidir. Bu anlamda evlilikler slami kriterler had safhada tutulup dikkate alnmaldr. Malumunuz toplumun en küçük yap ta ailedir. Aile de fertlerin evlenmeleriyle meydana geliyor, o halde slami hassasiyetlerin burada kendini göstermesi çok önemlidir. dedi.

Katld slami bir düünde yaad bir diyalogu anlatan Demir, Yaplan slami düünlerde güzel eyler yayoruz, karlayoruz. Bunlardan küçük bir örnek vereceim. Akam namazn kldmz camiden çkarken, daha önceden kendisini tandm bir hac efendiden güzel bir tespitle karlatm. Gerekli hal-hatr faslndan sonra kendisine, aada yaplan slami düüne terif etmesi için istekte bulundum. O da ararak, yaa düününüz mü var dedi. Evet dedikten sonra öyle devam etti, Bende dedim ki, bir düünde camiye gelen olur ama bu ekilde ezan okunmadan önce kafile kafile camiye gelindiine ahit olmadm. Demek ki sizin slami düünleriniz böyle güzel oluyor diyerek aknln ve memnuniyetini dile getirdi. Elhamdülillah bu bizim farkmzdr, bu olmas gereken düünlerdir. Bizler slami hassasiyetleri düünlerimizde de evliliklerimizde de ticari ahlakmzda da, sokak yaantlarmzda da, hayatn her alnda göstermek durumundayz. Bize bunu yaatt için Allaha ükrediyoruz. ifadelerine yer verdi.

Ailelere, evlilii kolaylatrc çok önemli görevler dümektedir

Ailelere önemli bir çarda bulunan Demir, Ailelere, evlilii kolaylatrc çok önemli görevler dümektedir. Ama bu fedakrlk daha fazla gelin adaynn tarafna dümektedir. Gelin aday eer damat tarafnn iki ayan bir pabuca sokmam olursa, evlilik öncesi kolaylk gösterirse Allahn izniyle sonrasnda da kolaylk olur. Ama düün öncesi hazrlklar ve çeyizle beraber bu hayrl i, mal-mülk toplanmaya götürülürse bu doru bir yaklam olmaz. Gelin adaynn anne ve babas fedakrlk yapmak durumundadr. Kzlarna bu konuda kanaat ehli olmalar için tavsiyelerde bulunup, çevre basksn, sokak basksn kzlar üzerinde sürdürmemelidirler. diye konutu.

Bir damat olarak tüm genç kardelerimizin slami düünlere yönelmesini istiyorum

Kendisi de slami usullere göre bir düün yaparak dünya evine giren Enes Yalçn da, gelin ve damat ile ailelere de bu düünleri yapmalar tavsiyesinde bulundu.

Yalçn, Bu düünleri salt bir düün olsun diye yapmyoruz, bir tebli arac olarak yapyoruz. slami düünlerde kardelii pekitiriyoruz. slami düünlerin yapld meydanlarda insanlar bu güzel tabloyu görünce aryorlar, mutlu oluyorlar. Düünlerimizi düün salonlarnda deil, meydanlarda yapmamz lazm. Balkonlardan, pencerelerden bu düünleri görenler rabet gösterip kendileri de ayn ekilde düün yapyorlar. dedi.

Ana Sayfaya Git