DÜ’de ‘Yenilenebilir Enerji’ konferansı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Uluslararası Mühendislik, Bilim ve Eğitim Konferansı”nda ülkemizin bilhassa Diyarbakır’ın, yenilenebilir enerji alanında iklim ve çevresel şartlar bakımından oldukça elverişli olduğu vurgulandı.

Haberler 03.12.2016 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesinde önceki gün balayan ve 3 gün sürecek olan (1-3 Aralk) INESEC-Uluslararas Mühendislik, Bilim ve Eitim Konferansnn açl program, Rektör Prof. Dr. Talip Gülün yan sra akademisyenler ve örencilerin katlmyla gerçekleti.

YENLENEBLR ENERJ

Aç konumasn yapan Prof. Dr. Kemal Akklç, disiplinler aras çalma ortam oluturmak, yeni ve yaratc fikirlerin yeermesine zemin hazrlamak, deerli bilim insanlarnn teorik ve pratik bilgi beceri ve tecrübelerini paylaabilecekleri bir ortam hazrlamak gayesi yola çktklarn söyledi. Akklç, bu yolda bütün katlmclarn bu konferanstan azami ölçüde faydalanmasn temenni ettiklerini ifade ederek bir de Akll ebeke Sistemlerin Gelecei ve Türkiyede Uygulanabilirlii konulu çaltay düzenleyeceklerini söyledi.

MÜHENDSLK MESLE

Rektör Prof. Dr. Talip Gül ise konumasnda, Mühendislik mesleinin önemi üzerinde durdu. Gül, mühendisliin insanolunun merak duygusu ile baladn, mühendisliin doaya kar yine doadan elde edilen malzemelerle hayat kolaylatrmann ad olduunu belirterek, binlerce yl boyunca yeni icatlarn kefi ile gelien mühendislik biliminin günümüzde uzay ve bilgi teknolojilerinin geliimi ile muazzam seviyelere ulatn vurgulad.

Mühendislik ve bilimin insan hayatn büyük ölçüde kolaylatrdn ama bir o kadar da karmak hale getirdiini aktaran Gül, gelitirilen mikro düzeydeki nanoteknolojik ürünler, mikroçipler gibi bilimsel harikalar sayesinde biliim ve iletiim anlamnda dünyann küçülüp global bir köy haline geldiini söylerken, bu teknolojilere sahip ülkelerin bugün bilim, eitim ve mühendislikleri sayesinde dünyann en müreffeh ülkeleri haline geldiklerine dikkat çekti.

Rektör Gül Salk, sanayi, ulam, iletiim, enerji gibi alanlarda mühendisliin ulat olaanüstü düzey, ona sahip ülkelere büyük avantaj salyor. Bu anlamda artk corafi ve stratejik deerler alt üst oldu. Dolaysyla ülkelerin bilimdeki baarlar, askeri üstünlükleriyle doru orantl hale geldi. dedi.

NÜKLEER VE YENLENEBLEN

Nükleer ve yenilenebilir enerjiye de vurgu yapanh Rektör Prof. Dr. Gül, Ülkemizin bulunduu corafi konum ve enerjiye olan talebin artmas nedeniyle, nükleer enerjiye geçmenin elzem olduunu düünüyorum. Bu konuda çevresel hassasiyetleri de gözeterek, atom fizii ve ilgili mühendislik dallarnn üniversitelerde yaygn olarak kurulup, gelitirilmesi taraftarym. Ülkemizin bilhassa Diyarbakrn yenilenebilir enerji ve özelikle güne enerjisi alannda iklim ve çevresel artlar bakmndan oldukça elverilidir. fadelerini kulland.

Gül, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak bu alandaki çalmalara hz verdiklerini belirterek, Mühendislik Fakültesi bünyesinde naat, Elektrik-elektronik, Maden, Makina, Bilgisayar bölümleriyle öretime devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Biyomedikal Mühendislii ve Metalürji bölümlerini de açarak örenci saysn artracaz. diyerek konumasn sonlandrd.

SUNUMLAR YAPILDI

Konferansa Danimarkann Aalborg Üniversitesinden katlan ve ilk bildiriyi sunan Prof. Dr. Josep M. Guerrero ise Akll ebeke Sistemlerinin Gelecei ve Örnek Uygulamalar konulu bir sunum yapt. Guerrero, Mevcut artlarda fosil yaktlarn çok da uzun olmayan bir vadede tükenmesi öngörülürken, çevreye verdikleri zarar giderek daha çok tepki çekiyor. Alternatif enerji kaynaklarnn ortaya çkmas sonucu pek çok ülke de tercihini bu yönde yaparken, ilerici enerji üretimi gitgide yenilenebilir kaynaklara doru kayyor. Hatta geçtiimiz yl yenilenebilir enerjinin kömürü geçerek dünyada kurulu güç bakmndan en büyük enerji kayna haline geldi. dedi.

Gazi Üniversitesinden konumac olarak katlan Prof. Dr. nan Güler de, Mühendislik Eitimi konulu sunumunu yapt. Mühendisler olarak toplumdaki en önemli mesleklerden birini icra ettiklerini belirten Güler, insan hayatndaki zorluklarn giderilmesine dair çözümler ürettiklerini belirterek, bu meslein eitiminin dier bütün eitim alanlarn kucaklayan bir özellii olduunu vurgulad.

RÜZGARIN, GÜNEN VE SU

Dünya Enerji Birlii Bakan Yardmcs ve Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Tanay Stk Uyar, Yüzde Yüz Yenilenebilir Enerjiye Doru Atlmas Gereken Admlar konulu bir sunum gerçekletirdi. Uyar, konumasnda Türkiyenin rüzgrn, güneini ve dier yenilenebilir enerji kaynaklarn daha aktif bir ekilde nasl kullanabilir sorularna cevap aradklarn, bu nedenle öncelikle mevcut kullanlan kaynaklarla, yenilenebilir enerji kaynaklarnn karlatrmal bir stratejik aratrmasnn hazrlanmas, enerjinin etkin kullanmna öncelik verilmesi ve Türkiyenin ekonomi, enerji ve ekolojik karar destek sistemi kurularak, gelecein enerji modellemesi ve uzun vadeli stratejik planlamasnn yaplmas gerektiini söyledi.

Uyar daha sonra, Türkiyenin her yeri güneli ve her yerde o kentin elektriini üretecek kadar kaynak var. Akll ebeke sistemiyle üretilen elektrikten, her konut, her kent güne enerjisinden faydalanabiliyor. Rüzgar ve güne enerjisi ile elektrik üretimi, hammaddesi ücretsiz olan ve uzun vadede en ucuz üretim yöntemidir. Türkiyenin yenilenebilir enerji kullanm konusunda acil önlemler almas, doru bir stratejiyle hareket etmesi gerekiyor diyerek sunumunu tamamlad.

Konferansn açl program sonrasnda katlmclar ve dinleyiciler Kurunlardan Sonra Kurunlu Camii adl fotoraf sergisini gezdi. INESEC-Uluslararas Mühendislik, Bilim ve Eitim Konferans, yedi farkl ülkeden 247 katlmcnn bildiri ve sunumlar ile yarn da devam edecek.

Ana Sayfaya Git