Düğün altınlarında "emanet" dönemi

Altın fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle vatandaş, düğün takısı olarak altını satın almak yerine "emanete" yöneliyorlar.

Haberler 28.03.2019 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) verilerine göre, 2018 ylnda evlenen çift says bir önceki yla göre yüzde 2,9 azald. Evliliklerin azalmasnn nedenlerin banda artan yüksek altn fiyatlar geliyor.

Altn fiyatlarndaki yüksek art nedeniyle vatanda, düün taks olarak altn satn almak yerine emanet altna yöneliyorlar.

Piyasada tedirginliin hkim olduunu ve herkesin seçim sonucunu beklediini belirten kuyumcu esnaf Süleyman Aksoy, unlar söyledi:

Seçimden sonra ne olacak diye millette bir korku var. nallah Allahn izniyle düzelir diye ümit ediyoruz. u an piyasa durgun eskiye nazaran düü var. çünkü hem ürün pahal hem de milletin alm gücü az. Eskiden bir düün için 40 bin TLye altn alnrken imdi 70 bin TLye alnmyor. Maddi durumu orta ölçekli bir insan için bu skntdr. Tabi bu da evliliklere yansyor. imdi en çok emanet altna yöneliyor. Düün sahipleri gelip, bize emanet altn verin düünde takalm düünden sonra tekrar size iade edelim. Bu teklifler baya son zamanlar artt. Allah hayrlsn etsin.

Düün maliyetleri artt

Evlilik azaltmas genel olarak artan fiyat pahall ve geçim skntlarna, boanmalarn ise Aile Korunma Kanunundaki yanllklara balanyor.

Evlenecek çiftler; gelinlikten damatla, davetiyeden nikh ekerine, düün salonundan ikram edilecek yemek veya kuruyemilere kadar birçok süreçten geçiyor. Bunlarn yannda altn fiyatnn yüksek olmas düün maliyetini iyice artyor.

Aylk 30 düünden 5 düüne dütü

Eskiye nazaran ilerinin çok dütüünden yaknan düün salonu müdürü Abdülkadir Alkan, Eskiden ayda yaklak 30 düün yaplyordu imdi ise ayda bazen 5 düüne kadar düüyor. Boanmalar evlilik oranlarndan daha fazla bu da ekonomik skntdandr. Ekonomik sknt sadece bizim için deil geneldir. Kuyumcuya, zücaciyeye gitsen i yoktur tabi bunlarda evlilie baldr. Görüldüü gibi düün salonu bombo, 5 gündür bir düün gelmedi. Gittikçe de daha çok kötüye gidiyor. Elemanlarn maa, sigortas, i yerinin vergisi, elektrii bunlarn hepsi borçla olsa ödemek zorundayz. Her ayda bu sknty yayoruz. u an herkes korku ve sknt içerisinde cebinde 3-5 kuruu olanda harcama yapmyor. Düün salonunun kiralama maliyeti örnein 500 kiilik ise 4 bin-4 bin 500 TL arasdr. Tabi fiyat sayya göre deiiyor. ifadelerini kulland.

42 yllk meslek hayatmda böyle sknt görmedim!

Eski yllarda ayda yaklak 25 düün yemei yaptn imdi ise saynn yar yarya dütüüne dikkat çeken Mardinin tannm ustalarndan Hikmet Ölçer de Son birkaç senedir düünler epey azald. u an ayda ancak 12-13 düüne gidip yemeklerini yapyorum. Düünler hemen hemen yar yarya indi. Sebebi de genelde altn fiyatlarnn yükselmesi çünkü düünlerde en önemli olan altndr. Altn fiyatnn yükselmesiyle birçok düün de iptal edildi. Eskiden bir düünün maliyeti 40-50 bin TL civar iken, imdi 80 bin TLden yüz bin TLye kadar çkyor. Altnyla, yemeiyle, düün salonuyla, beyaz eyalaryla maliyet yükseldii için düünlerde azald. Genel anlamda bir sknt var. 42 yldr açlk yapyorum 25 yldr da düün salonlarnda yemek yapyorum son bir iki yldr gördüüm skntlar 42 yllk meslek hayatmda görmedim. Bunun nedeni de ekonomik skntdr. dedi.

Ana Sayfaya Git