Düğünlerin Vazgeçilmezi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kırsalda kadınların günlük olarak giydiği yöresel kıyafetler, farklı renk ve tasarımlarıyla özellikle kına gecesi, nişan töreni ve düğünlerde abiye yerine tercih ediliyor

Haberler 15.04.2018 - 01:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde krsalda giyilen yöresel kyafetler, düünlerin vazgeçilmez kyafetleri arasna girdi.

Krsalda kadnlarn günlük olarak kulland giysiler, ehir merkezlerinde üretilen farkl renk ve tasarmlaryla, özellikle kna gecesi, nian töreni ve düünlerde abiye yerine tercih ediliyor. Üretim yapan i yerleri, bölgede yln her döneminde ilgi gören yöresel kyafetlere olan talebi karlamaya çalyor.

Diyarbakrn merkez Balar ilçesinde yöresel kyafetlerin üretim ve satn yapan Mehmet Kaymak (43), AA muhabirine yapt açklamada, youn ilgi nedeniyle maaza saysn birden üçe çkardklarn söyledi.

Maazalarnda, özellikle Diyarbakr, Hakkari ve rnaka ait yöresel kyafetlerin yer aldn kaydeden Kaymak, kyafetlerin hem satn yaptklarn hem de isteyen müterilere kiralk olarak verdiklerini belirtti.

- Fiyat 3 bin liraya kadar çkyor

Yöresel kyafetlerin özellikle kna gecelerinde tercih edildiini ifade eden Kaymak, her bütçeye uygun kyafet bulunduunu, kiralamak isteyenler için 50 liradan 1500 liraya, satn almak isteyenler için de 100 liradan 3 bin liraya kadar farkl tasarmlarda elbiseler bulunduunu kaydetti.

Daha önce krsalda giyilen kyafetlerin ehir merkezlerinde farkl renk ve tasarmlarla moda haline geldiini anlatan Kaymak, öyle konutu:

Son yllarda talep var. Yöresel kyafetlerimiz kna gecelerinin olmazsa olmazlarndan. Talep artkça birçok i yeri açld. Buna yönelik bir sektör olutu. Bizim sadece bir ubemizde 6-7 kii çalyor. Amacmz kültürümüz olan kyafetleri yeni nesillere aktarmak.

- Dou: Younluktan yemek yiyecek frsatmz olmuyor

Yöresel kyafetler diken Güne Dou da iki yldr bu sektörde çaltn belirterek, müterilerinin kyafetleri çok beendiini anlatt.

Dou, son yllarda yöresel kyafetlere ilginin artn ifade ederek, Düün sezonu açld. Yeniden younluumuz artmaya balad. Geçen yl büyük bir ilgi yaamtk. Bu yl da sezonu açtk. Younluktan bazen yemek yiyecek frsatmz bile olmuyor. diye konutu.

- çiftçi: Bütün düünlerde artk bu kyafetleri giyen kadnlar var

Müterilerden Kevser çiftçi, bir yaknnn düünü için yöresel kyafet baktn, bu kyafetlerin yöreyi temsil etmesi nedeniyle düünlerin vazgeçilmezi haline geldiini söyledi.

Daha önce köylerde giyilen kyafetlerin, ehir merkezlerinde çok popüler hale geldiine iaret eden çiftçi, Hemen hemen bütün düünlerde artk bu kyafetleri giyen kadnlar var. Biz de giyiyoruz ve çok seviyoruz. ifadelerini kulland.

Fatma Kaplan ise akrabasnn düünü için kyafet almaya geldiklerini belirterek, çok güzel tasarmlar bulunduunu vurgulad.

Kaplan, Düünlerimizde bu kyafetleri giymeyi çok seviyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git