Duhok'taki kazılarda 3 bin yıllık, çivi yazılı 93 tablet bulundu

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKYB) bağlı Duhok kenti yakınlarında yapılan arkeolojik kazılarda, Asurlular ile Mitanniler dönemlerine ait çivi yazılı 93 kil tablet bulundu.

Haberler 27.10.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaznn bakanln yapan ve Almanyadaki Tübingen Üniversitesinde görevli Prof. Peter Pfalzner, gün yüzüne çkarlan tabletlerdeki metinlerin, Kuzey Mezopotamyann tarihi, toplumu ve kültürü hakknda çeitli bilgiler verebileceini umduunu söyledi.

Arkeolojik aratrma dergisi Science Dailyde yer alan habere göre, Tübingen Üniversitesinin 2013 ylnda, Irakn kuzeyindeki Duhok kenti yaknlarnda bulunan Bassetki bölgesinde balatt arkeolojik kazlarda, Asurlular ve Mitanniler dönemlerine ait çivi yazl 93 kil tablet bulundu. Duhok Müzesi ve Tübingen Üniversitesi bünyesinde yer alan Antik Yakn Dou Aratrmalar Enstitüsünün ortaklaa yürüttüü kaz çalmalarnda, daha önce Akad mparatorluuna ait olduu belirtilen bir antik kentin 5 bin yllk harabeleri bulunmutu. Son olarak kazlar srasnda, M.Ö. 1250 ylna ait olduu düünülen çivi yazl 93 tablet bulundu.

ASURLULAR DÖNEMNE AT

Asurlular ile Mitannilerin dillerinde yazld belirtilen ve dini, yargsal veya ekonomik konulardan hangisini içerdii bilinmeyen tabletlerin incelenmek üzere Almanyaya götürüldüü belirtildi.

Dil Bilimci Dr. Betina Faistin ilk yüzeysel çalmasna göre, tabletlerden biri, Akadlarn yilik Tanrças Gulaya dair. Tabletlerin uzun süre kalntlar altnda kald için bozulduu ve bu nedenle okuma sürecinin tahmin edildiinden fazla sürecei belirtildi. Kaz Bakan Prof. Pfalzner, tabletlerin, Kuzey Mezopotamyann geçmiine ilikin önemli bulgular içerdiini söyledi. Bölgenin olaanüstü zengin ve kültürel bir yapya sahip olduuna dikkat çeken Pfalzner, Milattan önce 2 bin ylnda, bu bölgede yaanan toplumsal, kültürel ve dini olaylara ilikin elimizdeki bilgiler, oldukça snrl. Bu tabletlerin, bu dönemdeki srlar çözeceini umuyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git