Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı

Birleşmiş Milletlerin (BM) yayımladığı Dünya Mutluluk Raporu, dünyadaki en mutlu ülkelerin, en zengin ekonomiler değil güçlü sosyal devlet ve kurumsal desteği bulunan ülkeler olduğunu ortaya koydu.

Haberler 21.03.2019 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkelerin gelir, salkl yaam beklentisi, sosyal destek, özgürlük, güven ve cömertlik deikenleri bakmndan kyasland raporda, birincilii alan ülke Finlandiya oldu.

Finlandiyay ilk 10da Danimarka, Norveç, zlanda, Hollanda, sviçre, sveç, Yeni Zelanda, Kanada ve Avusturya takip etti.

lk 10a 5 skandinav ülkesi girerken, dünyann en büyük 10 ekonomisi arasndaki ülkelerden 9unun bu aralkta yer almamas dikkati çekti.

Dünyann en büyük ekonomisi ABD listede kendine ancak 19uncu srada yer bulurken, ekonomik büyüklükte onu izleyen çin 93üncü, Japonya 58inci, Almanya 17nci, ngiltere 15inci, Hindistan 140nc, Fransa 24üncü, Brezilya 32nci, talya da 36nc oldu.

Dünyann büyük ekonomileri arasnda bir tek Kanada mutluluk endeksinde ilk 10 ülke arasna girdi. Dünyann en büyük 10uncu ekonomisi olan ülke, mutluluk endeksinde de 9uncu srada yer ald.

Bununla birlikte, dünyann en büyük güçlerinden Rusya, geçen yla oranla 9 sra gerileyerek 68incilie yerleti.

- Türkiye 79uncu srada

Dünyann en büyük 17nci ekonomisi Türkiye de listedeki 156 ülke arasnda 79uncu srada yer ald.

- En az mutlu ülke Güney Sudan

Raporda, 156 ülke arasnda dünyann en az mutlu ülkesi Orta Afrika ülkesi Güney Sudan oldu.

Listede Güney Sudan srasyla Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan, Tanzanya, Ruanda, Yemen, Malavi, Suriye, Botsvana ve Haiti izledi.

- Dijital medya mutsuzluu artryor

BMnin 2012den bu yana her yl farkl bir ana temayla yaymlad raporda, bu yl mutluluk ve toplum konusuna odaklanld.

Raporda, son 10 ylda mutluluun nasl deitiine, bu deiimlere neden olan teknoloji, sosyal norm, çatma ve hükümet politikalarna yer verildi.

Raporun özel bölümlerinde, cömertlik ve toplum yanls davranlar, mutluluun oy verme davranna etkisi, internet kullanmnn ve bamllnn mutlulua etkisi incelendi.

Özellikle son dönemde ABDdeki genç neslin dijital medyada harcad vaktin arttna iaret edilerek, günde 6 saatten fazla vaktin internette, sosyal medya ve mesajlama gibi dijital medya mecrasnda geçtiine dikkat çekildi.

Bu noktada, zamann çounu dijital medyada harcayan bireylerin, bu ortamlarda daha az vakit geçirenlere kyasla daha mutsuz olduu ifade edildi.

- Dünya Mutluluk Günü

Dünyada her yl 20 Mart Dünya Mutluluk Günü olarak kutlanyor.

BMnin mutluluk kavram etrafnda bir takvim günü belirlemesi fikri, ilk kez 2011 ylnda Amerikal hayrsever, aktivist, diplomat ve BM özel danman Jayme Illien tarafndan ortaya atld.

Hindistann Kalküta kentinde dünyaya gelen Illien, ailesi tarafndan terk edilmi bir yetimdi. Rahibe Teresann yetimhanesinde hayatn sürdürürken Amerikal hayrsever bir kadn tarafndan evlat edinilen Illien, BMde çocuk haklar konusunda yapt çalmalarla tannyor.

Ana Sayfaya Git