Dünya nüfusunun en az yüzde 85'i iklim değişikliğinden etkilendi

Dünya nüfusunun en az 85'inin "insan-kaynaklı" iklim değişikliğinin sonuçlarından etkilendiği belirtildi.

Haberler 13.10.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiltere merkezli Nature Climate Change Dergisinde yaynlanan çalmaya göre, aratrmaclar, küresel snmayla balantl olabilecek olaylara ilikin 100 binden fazla çalmay analiz etti.

Analizi fosil yakt kullanm ve dier karbon emisyonu kaynaklarnn neden olduu scaklk ve ya deiimleri veri seti ile eletiren aratrmaclar, ar uçlarda cereyan eden olaylarla insan faaliyetleri arasnda salam bir balant kurdu.

Mahsul ktl, seller, s dalgalar gibi olaylara odaklanan kombine aratrmalar sonucunda küresel snmann dünyadaki kara alannn yüzde 80ini etkiledii sonucuna varld.

Raporun yazarlarndan, Almanyadaki Mercator Aratrma Enstitüsünde Küresel Ortak Kaynaklar ve klim Deiiklii aratrmacs Max Callaghann klim deiikliinin toplumlarmz ve ekosistemlerimizi nasl etkilediini belgeleyen devasa bir kant tabanmz var. sözlerine yer verildi.

KLM DEKL

Callaghan ayrca, ABDden Güney Sudana kadar iklim deiikliinin dünyann hemen her yerinde görünür ve fark edilir olduunu kaydetti.

çalmann 31 Ekim-12 Kasmda skoçyann Glasgow kentinde devlet liderleri, kamu ve özel sektör temsilcilerinin üst düzey katlmyla gerçekletirilecek Birlemi Milletler klim Deiiklii çerçeve Sözlemesi (BMDçS) 26. Taraflar Konferans (COP26) öncesinde yaynlanmas dikkati çekti.

COP26, 2015te imzalanan ve sera gazlarn azaltlmak, yenilenebilir enerji üretimine hz vermek, küresel snmay 2 santigrat derecenin oldukça altna indirmek, hatta 1,5 santigrat derece ile snrlamak ve iklim deiikliinin etkileriyle mücadele etmeleri için yoksul ülkelere maddi yardm salamak gibi hedefler koyan Paris klim Anlamasndan bu yana alnan yolun deerlendirilecei ilk zirve olacak.

Ana Sayfaya Git