Dünya üzerinde 30 yıldan kısa sürede 28 trilyon ton buzul eridi

Dünya üzerinde 1994 yılından bu yana toplam 28 trilyon ton buzul eridi.

Haberler 24.08.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Leeds ve Edinburgh üniversiteleriyle University College Londonda görevli bilim insanlarnn yapt aratrma, yeryüzünde 30 yldan ksa sürede 28 trilyon ton buzulun eridiini ortaya koydu.

Leeds Üniversitesinden Tom Slater, 28 trilyon ton buzulun, ngilterenin tüm yüzeyini 100 metre kalnlnda donmu bir su tabakasyla kaplayacana dikkati çekti.

BUZULLAR ERYOR

Bilim insanlar, eriyen buzul miktarndaki artn, güne nlarnn yanstlmasn önemli derece azaltaca, buna bal olarak denizin ve topran daha fazla snaca, dolaysyla küresel snmann çok daha hzlanabileceine iaret etti.

Leeds Üniversitesi Kutup Gözlem ve Modelleme Merkezi Direktörü Profesör Andy Shepherd de deniz suyu seviyesinde her bir santimetrelik yükseliin yaklak bir milyon kiiyi evsiz brakabilecei uyarsnda bulundu.

Aratrmann bulgular karsnda hayrete dütüklerini aktaran Shepherd, Geçmite aratrmaclar, buzullarn eridii Antarktika veya Grönland gibi bölgesel alanlar incelediler ama bu aratrma, dünya genelinde eriyen tüm buzullar kapsyor. ifadesini kulland.

Uzmanlarn ortaya koyduu buzul kayb orannn, Hükümetleraras klim Deiiklii Paneli (IPCC) tarafndan özetlenen en kötü senaryo tahminleriyle eletii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git