Dünyaca tescillensin

Diyarbakır denince akla ilk gelenlerden kadayıf tatlısı geçtiğimiz aylarda Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek, coğrafi işaretini aldı. Tescillenen kadayıfı usta ellerden her aşamasını, Söz Haber ekibi takip etti.

Haberler 17.02.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sütlü, fstkl, cevizli, kaymakl, peynirli, burma, düz, çubuk çeitleriyle sunulan kadayfn ünü il snrlarn aarken, 2014 ylnda Valilik tarafndan corafi bölge iaret tescilinin verilmesi amacyla yaplan bavuru Türk Patent ve Marka Kurumunca geçtiimiz aylarda onayland.

Günlük üretimi yaplan kadayfn bir bölümü sipari üzerine Ankara, stanbul ve zmir bata olmak üzere çeitli illere gönderilirken, tatlnn Diyarbakr karpuzu ve örgü peynirinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumunca tescilinin onaylanmasna sevinen üreticiler ve ustalar, bunun Diyarbakrn tantma büyük katk sunmas görüünde.

KADAYIFIN YAPILII

Kepçe yardmyla hamur makinesinin üst ksmna konan ve hemen altnda stlm dönen silindirlerin üzerine tel tel akan ve ksa sürede yar pien hamur, sonra ustalar tarafndan tahta yardmyla eit olarak kesiliyor.

Kesilen tel kadayfn içerisine çeidine göre kaymak, ceviz, fstk veya peynir konulup yan yana burularak tereya sürülen tepsiye yerletiriliyor. Hazrlanan tepsilerdeki kadayfn üzerine sv ya gezdirildikten sonra ocaklarda ar atete önce alt ksm daha sonra da üst ksm piiriliyor. Pien kadayfn üzerine erbeti kepçeler yardmyla dökülüp, tatl dinlendiriliyor. Kzaran kadayf, fstk veya cevizle süslenerek sata sunuluyor.

Diyarbakrda 3ncü kuakta ailece kadayfçlk yapan Mehmet Altunbay, yapt açklamada, kadayfn tarihinin 1800lü yllarda dayandn ve bu tatlnn yaplnn Ermeni ustalardan örenildiini söyledi.

DÜNYA DA TESCLLENMESN STYORUZ

Altnbay, Dedelerimiz Bingölden Diyarbakrdaki Ermeni ustalarn yanna gelerek, çalp bu meslei örenmiler. Bu meslei örendikten sona kendileri icra ediyor. Dedem, babamdan sonra ben 3. kuam. nallah benden sonra da çocuklarm bu meslei yapacak. Burma kadayf tescillendi. Corafi iaretini alt. Artk Diyarbakrn burma kadayfnn bu kente ait olduu tescillendi. Diyarbakra gelen yeli ve yabanc turistlere artk burma kadayf yedireceiz. Bundan sonraki adm, Türkiyede tescillendi, dünyada tescillenmesini istiyoruz ve corafi iaret almasn istiyoruz dedi.

CORAF ARETTEN BAKARAK, BLECEKLER

Günde ortalama 30-40 tepsi kadayf ürettiklerini ifade eden Altunbay, ehir dndan sipari alyoruz. Bat illerine kadayf gönderiyoruz. Yurt dna ise buradan kadayf alan müterilerimiz kendileri götürüyor. Yurt dna kargo maliyeti yüksek olduu için gönderemiyoruz. Kadayfn tescillenmesi ve corafi iaret almas Diyarbakra maddi ve manevi olarak, katks büyük olur. Daha önce corafi iareti yoktu. Buraya gelen yerli ve yabanc turistler, Diyarbakrn sadece karpuzunu biliyorlard. Bundan sonra burma kadayf da mehur onu da corafi iaretten bakarak, bilecekler diye konutu.

Ana Sayfaya Git