Dünyada İslam karşıtı ve ırkçı terör saldırıları artıyor

Son yıllarda dünya genelinde Müslümanlara karşı terör eylemleri artış gösteriyor.

Haberler 18.03.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya kamuoyunun çou zaman ilgisiz kald ve tepki göstermekten çekindii Müslümanlara yönelik taciz, nefret suçu ve terör saldrlar her geçen yl artarak devam ediyor

HABER MERKEZ

Yeni Zelandann Christchurch kentinde cuma namaz srasnda iki camiye düzenlenen silahl terör saldrlar, dünya genelinde Müslümanlara kar yaplan slam kart ve rkç terör eylemlerini bir kez daha gündeme getirdi.

Uzun yllardr organize ya da münferit gerçekletirilen terör saldrlarnda birçok Müslüman hayatn kaybetti veya yaraland.

Dünya kamuoyunun çou zaman ilgisiz kald ve tepki göstermekten çekindii Müslümanlara yönelik taciz, nefret suçu ve terör saldrlar her geçen yl artarak devam ediyor.

- Yeni Zelanda

Yeni Zelandann Güney Adasndaki Christchurch kentindeki Hagley Park bölgesinde cuma günü iki camiye cuma namaz esnasnda silahl terör saldrs yapld.

Yeni Zelanda polisi saldrlarda 50 kiinin yaamn yitirdiini belirterek, failin Avustralya vatanda terörist Brenton Tarrant olduunu açklad.

Söz konusu terörist, internet üzerinden yaynlad nefret manifestosunda, daha önce Müslümanlara yönelik gerçekletirilen saldrlara atfta bulunmutu.

- Hindistan

Hindistann Bihar eyaletinde Ekim 2018de Müslümanlar, Hindu çeteler tarafndan saldrya uram ve 70 yandaki bir Müslüman yaklarak öldürülmütü.

Hindistann kuzeyindeki Haryana eyaletinde de Ocak 2017de kurban kesmek isteyen Arakanl Müslümanlar Hintliler tarafndan saldrya uram ve 4 Arakanl Müslüman yaralanmt.

Hindistann kuzeydousundaki Assam eyaletinde etnik kimlikleri, kültürleri ve dillerinin tehdit altnda olduunu iddia eden ayrlkç Bodo Ulusal Demokratik Cephesi (NDFB) gruplar da 2014 ylnda Müslümanlarn yaad Kokrajhar ve Sonitpur bölgesinde yer alan 5 köye saldr düzenlemi ve 52 Müslüman katletmiti.

- Belçika

Belçikann Anderlues kasabasnda 2018 ylnda sokakta iki saldrgan tarafndan önü kesilen 19 yandaki Müslüman kadn, sözlü ve fiziki saldrya uramt.

Saldrganlar genç kadnn elbiselerini yrtarak vücudunun çeitli yerlerine kesici aletlerle haç çizmiti.

- Almanya

Almanyada 2011 ylnda, Nasyonal Sosyalist Yeralt (NSU) terör örgütünün 2000-2007 yllarnda 8i Türk 10 kiiyi öldürdüü ortaya çkarlm ve örgütün 88 kiilik cinayet listesinde Türk ve Müslüman gruplarn ileri gelen isimlerinin bulunduu anlalmt.

Almanya çileri Bakanlnn 2018deki açklamasna göre, Almanyada Müslümanlara yönelik 570ten fazla saldr düzenlendi. Saldrlarda 40 kiinin yaraland ifade edildi.

Almanyada Müslümanlara kar suç ileyenlerin çounun ar sac olduu da belirtilmiti.

Ülkede 2017de de Müslümanlara yönelik yaklak 780 saldr kaytlara geçmi, söz konusu saldrlarda 27 kii yaralanmt.

- ngiltere

Müslümanlarn en çok saldrya urad ülkelerin banda gelen ngilterede 2017 ylnda bir terörist, Finsbury Park Camisinden çkan Müslümanlarn üzerine kamyonetle dalm ve bir kiiyi öldürmütü. Ayn saldrda 9 kii de yaralanmt.

ngiltere Babakan Theresa May, polisin olay potansiyel terör saldrs olarak ele aldn duyurmutu.

Yine ayn yl içinde, Müslüman hamile bir kadna slamofobik bir saldr düzenlenmi ve kadn karnna ald darbeler sonucunda bebeini kaybetmiti.

Ülkede 2017de gerçekletirilen bir dier slam kart saldrda, Manchester kentinde bulunan Altrincham slam Merkezinde görevli bir imam boynundan bçaklanm ve saldrgann olaydan sonra slam kart sloganlar att ifade edilmiti.

ngilterede 2013 ylnda da camiden evine giden 82 yandaki Muhammed Saleem, Ukrayna uyruklu Pavlo Lapshyn tarafndan srtndan bçaklanarak öldürülmütü.

- Kanada

Kanadann Quebec eyaletindeki City slam Kültür Merkezi Camisine Alexandre Bissonnette isimli terörist tarafndan 2017 ylnda düzenlenen silahl saldrda 6 kii hayatn kaybetmi, 8 kii de yaralanmt.

Kanada Babakan Justin Trudeau, saldrnn Müslümanlara kar yaplm bir terör saldrs olduunu açklamt.

- ABD

Müslümanlarn hedef alnd bir dier ülke olan ABDde 2017de Portland treninde gerçekletirilen terör saldrsnda 2 Müslüman genç ölmü, 1 kii de yaralanmt.

ABD Bakan Donald Trump saldrnn kabul edilemeyeceini ifade etmiti.

New Yorkta 2016da düzenlenen terör saldrsnda da bir imam ve müezzin sokak ortasnda öldürülmütü.

Yine ayn yl Teksas eyaletinde Müslüman bir doktor, cami avlusunda 3 kiinin silahl saldrsna urayarak hayatn kaybetmiti.

ABDde de 2015 ylnda da Kuzey Carolina eyaletine bal Chapel Hill kentinde Müslüman bir aileden 3 kii slam kart duygularla 46 yandaki Craig Stephen Hicks tarafndan katledilmiti.

- sviçre

sviçrenin bakenti Zürihte 2016da slam Merkezine düzenlenen silahl saldrda üç kii yaralanmt.

- sveç

sveçin Göteborg ehri yaknndaki Trollhattan kasabasnda Ocak 2015te Yldz Savalar maskesi takan 21 yandaki ar sac Anton Lundin P, göçmenlerin youn yaad bir bölgede bulunan Kronen adl okula saldr düzenlemi ve biri örenci, dieri öretmen 2 göçmeni öldürmütü. Saldrda iki örenci de yaralanmt.

- Fransa

Fransada Ocak 2015te bçakl bir saldrgan, Fasl bir adam einin önünde 17 kez bçaklayarak öldürmü ve Senin Tanrn benim, senin slamn benim. diye barmt.

- Sri Lanka

Ülkede 2014te Budistlerin önderlik ettii saldrlarda en az 3 Müslüman ölmü ve 80den fazla kii de yaralanmt.

Müslümanlara yönelik saldrlarn yllardr devam ettii ülkeler arasnda Sri Lanka da yer alyor. Geçen yl Budistlerin Müslümanlara yönelik saldrlarn engellemek için ülkede olaanüstü hal ilan edilmi ancak bu giriime ramen Budist saldrlarnn önüne geçilememiti.

- Norveç

Norveçli terörist Anders Behring Breivik, Temmuz 2011de bakent Osloda ve Norveçe bal Utoya Adasndaki gençlik kampna yönelik terör saldrlarnda toplam 77 kiiyi öldürmü ve 242 kiiyi yaralamt.

Yeni Zelandada cuma günü iki camiye saldr düzenleyen terörist Tarrant, internet üzerinden yaynlad nefret manifestosunda, terörist Breivik ile ilikili olduunu öne sürerek, hazrl srasnda Breivik yanllarnn planlar için kendisini desteklediini iddia etmiti.

- Avrupada Müslümanlara kar ayrmclk vakalar

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Aratrmalar Vakfnn (SETA) raporuna göre, Avrupada yaayan Müslümanlar 2016-2017 yllarnda Danimarkada 56, Belçikada 36, Avusturyada 256, Fransada 121, Hollandada 364, sveçte 439 ve spanyada 546 kez ayrmclk vakas ile kar karya kald.

Ana Sayfaya Git