Dünyada her 40 saniyede 1 kişi intihar ediyor

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Yancar Demir, dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, bu sayının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Haberler 10.09.2018 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ruh Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Esra Yancar Demir, Dünya Salk Örgütünün yapt aratrmaya göre, 2015 ylnda 800 bin kiinin intihar sonucu öldüünü ve bu saynn 2030 ylnda bir milyonun üzerine çkacann tahmin edildiine dikkat çeken Doç. Dr. Esra Yancar Demir, intihar giriimlerinin de bu rakamlarn üstünde olduunu ifade etti.

çeitli sebepler intihara sürükleyebiliyor

Doç. Dr. Esra Yancar Demir açklamasnda u ifadelere yer verdi:

ntiharlarda pek çok etken söz konusu. ntihar davran genetik, psikolojik, sosyal ve kültürel birçok risk faktörü tarafndan belirlenir. Herkesin stresle baa çkma yolu farkldr. Hayatta öyle dönemler vardr ki kiinin stresle ba etme yöntemleri baz sorunlarn üstesinden gelmeye yeterli olmaz. Stres oluturan yaam olaylar kiiden kiiye deiir. Bazlar için önemli olmayan bir sorun bazlar için çok önemli yaam sorunu olarak görülebilir. ntihar riskini artran önemli yaam olaylarnn banda yalnzlk, depresif duygu durumu, çaresizlik ve umutsuzluk duygularnn yannda bir ilikinin bitmesi, onurumuza kar yaplan saldrlar, deersizlik hissi, aldatlma, terk edilme gibi yaamsal stres kaynaklardr.

ntiharlarn yaklak yüzde 60 depresif bozukluk ve bipolar bozukluktan kaynaklanmaktadr

Ruhsal hastala sahip olmann intihar için önemli risk faktörlerinden biri olduunu, ruhsal hastalklarn erken dönemde saptanmasnn ve intihar riski olan bireylerin uygun tedavisinin önemini dile getiren Ruh Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Esra Yancar Demir, ntiharlarn yaklak yüzde 60 depresif bozukluk ve bipolar bozukluktan kaynaklanmaktadr. Ayrca izofreni, alkolizm ve kiilik bozukluu da intihar riskini artrmaktadr. Öncelikle bu kiilerin intihar düünceleri olup olmadn anlamamz gerekir. Eer sizin içinizde böyle bir düünce varsa veya yaknnzda biri sizinle böyle bir durumu açk açk paylam ise yaplmas gereken en doru ey bir uzmana bavurmak veya bu yaknnz en ksa zamanda bir uzmana yönlendirmek olmaldr. Ruhsal hastalklar ve intihar ile ilgili ön yarglar intihar düünceleri olan kiilerin uygun ruh sal hizmetlerine ulamn engellemektedir. Toplumun her bireyinin bu konuda bir sorumluluu bulunmaktadr. Sizinle paylalan bu durumu sr olarak saklamak o kiiyi korumak deil ona kötülük yapmaktr. Biliniz ki çou zaman bu insanlar içinde bulunduu ruh halinden kurtulduunda bu düüncelerini ve yaptklar eylemi saçma, anlamsz bulmakta ve pimanlk hissetmektedirler. Önemli olan umutsuzluun ve stresin olduu dönemde bu kiilerin intihar giriimini önlemek ve sorunlarnn üstesinden gelmede daha salkl ve ilevsel yollar bulabilmesi için kiiye destek olmaktr. ntihar giriimi sonras hayatta kalan insanlarla yaplan psikiyatrik görümeler sonrasnda hastalarn büyük bir ksmnn yaptklarndan son derece piman olduunu, asl amaçlarnn ölmek olmadn ve yaamaktan dolay çok keyifli olduunu söylüyor. Bu kiilerin pek aznda ksa dönemde intihar düüncesi oluyor ve intihar düüncesinde srarl olan kiilerde de sorun genelde depresyon veya baka bir ruhsal rahatszlk oluyor ifadelerine yer verdi.

ntihar düüncesi olanlarn psikiyatriye bavurmas gerekiyor

Ruh Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Esra Yancar Demir, intihar düüncesi olan kiilerin zaman kaybetmeden bir psikiyatrdan yardm almalar gerektiine iaret ederek, Eer aklnza intihar düünceleri geliyorsa intihar etmek istiyorum diyorsanz, bunla ilgili planlar yapyorsanz veya etrafnzda bunlar dile getiren yaknlarnz varsa en ksa zamanda bir psikiyatriste bavurmanz veya yaknlarnz yönlendirmeniz gerekmektedir. ntihar sonucu yaamn kaybedenlerin yaknlarnn yaad ruhsal ac da düünüldüünde intiharn toplumun önemli bir ksmn etkileyen ciddi bir halk sal problemi olduu unutulmamaldr dedi.

Ana Sayfaya Git