Dünyanın en lezzetli 9'uncu yemeği Türkiye’den

Erzurum’un vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tescilli cağ kebabı, dünyada da büyük ilgi görüyor. Aroması Uzak Doğu'dan getirilen cağ kebabı, kuzu etinden yapılıyor.

Haberler 13.04.2024 - 14:00 Son Güncelleme : 13.04.2024 - 14:00

Coğrafi işaret ile tescillenen Erzurumun cağ kebabı, Hırvatistan merkezli seyahat rehberi TasteAtlasın (Lezzet Atlası), hazırladığı listeye göre 2023ün en iyi 20. lezzeti. Cağ kebabı, yine geçen yıl dünyada tüm lezzetler içerisinde 9. yemek seçildi.

Erzurumda ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında cağ kebabı ile kadayıf dolması bulunuyor. Cağ kebabı şehrin tanıtımında çok önemli bir yere sahip. Ekonomik şartlardan dolayı son dönemde fiyatı artsa da cağ kebabı vazgeçilmez lezzetler arasındaki yerini koruyor.

Cağ kebabının fiyatı geçen yıla göre bu yıl yüzde 50 zamlandı. Kadayıf dolması yüzde 38 artış gösterdi. Gel Gör Cağ Kebap Salonlarını 1982 yılından beri işleten Şakir Aktaş, Şehrin tanıtımında Oltu taşı, Tortum Şelalesi, yemeklerimiz ve kadayıf dolmamız var. Ama en önemlisi cağ kebap. diyor.

FİYATI YÜZDE 50 ARTTI

Cağ kebabı, ekonomik şartlardan dolayı oldukça pahalı bir yemek haline geldi. İstanbul, Ankara taraflarında tek şiş ortalama 150-200 TLden satılıyor. Erzurumda ise şu an 120 TL. Geçen yıl yaz mevsiminde 80 lira civarlarındaydı. Şimdi yüzde 50 zamlanmış durumda.

CAĞ KEBABIN YAPILIŞI

Şakir Usta cağ kebabın yapılışını şöyle anlatı: Kuzunun kaburga ve but kısımları, ön kol dediğimiz kısımları kullanılıyor. Ayak ve boyun kısımları kullanılmıyor. Sinirlerin yoğun ve temizlenmesinin zor olduğu bölgeler kullanılmıyor. Kuzunun ince sinirler ayıklanıyor. Sadece tuz, karabiber ve soğan kullanılıyor. Tabii bunların bir ölçüsü var, ustalarımız ayarlıyorlar. Kaya tuzu kullanıyoruz, doğal tuz. Biber de her yerde satılan biberlerden değil. Büyük taneli biberler. Genelde Uzak Doğu tarafından gelen biberler. Aroması yoğun olduğu için tercih ediliyor. Büyük taneli geliyor, biz onları öğüttükten sonra kullanıyoruz. Kuzu eti iki gün soğuk hava deposunda dinlenir, yumuşar.

KUZU ERZURUMDA AZALDIĞI İçİN DIŞARDAN DA ALIYORUZ

Kuzuyu önceden Erzurum yöresinden temin ettiklerini dile getiren Şakir Usta, Özellikle son 4-5 yıldır kuzu Erzurumda azaldı. Dışardan alabiliyoruz. Balıkesir yöresinden kıvırcık alıyoruz. Antep ve Diyarbakır yöresinin kuzularını alıyoruz. Kuyruğu büyük olan değil küçük olanı tercih ediyoruz. çünkü eti biraz daha yağlı oluyor ve lezzetli oluyor. Cağ kebabında biraz yağ olacak ki lezzet gelsin. İnsanlarınz damak zevkine göre göre yağsız da tercih edilebiliyor. Ama hafif yağlı, biraz da yumuşak yenir. şeklinde konuştu.

Ana Sayfaya Git