Dürümlü yargılaması başladı

Diyarbakır'ın Dürümlü mezrasında 16 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısına öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklanan ve hakkında 17 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan sanığın yargılanmasına başlandı.

Haberler 23.12.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesine bal Dürümlü mezrasnda 16 kiinin yaamn yitirdii, 23 kiinin de yaraland terör saldrsna öncülük ettii gerekçesiyle tutuklanan ve hakknda 17 kez arlatrlm müebbet hapis cezas istemiyle dava açlan sann yarglanmasna baland.

Diyarbakr 10. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada sank Burhan Ta ve avukat hazr bulundu. Mahkeme bakan sana isnat edilen suçlamay hatrlatarak savunma yapmas için söz verdi.

Sank Ta, iddianamede hakknda iddialarda bulunan gizli tank Kirpinin beyanlarnn aslsz olduunu iddia etti.

Sur olaylar veya herhangi bir olayda PKKya katlmadn ve yardm etmediini öne süren Ta, terör örgütünün milis olarak tabir edilen yardmc kuvvetlerinde yer almadn iddia etti.

ddianamede, örgütün sözde orta saha yürütmesinde halkla ilikiler ve YPS sorumlusu olarak faaliyet gösteren Azad Farkin kod isimli terörist Nevzat Gündüze ait olduu deerlendirilen dokümanlarda Dürümlü mezrasnda meydana gelen patlama olaynn gerçekletiren araca öncülük ettii eklindeki iddialar reddeden Ta, o gece merkez Balar ilçesindeki bir kraathanede olduunu ileri sürdü.

Dürümla davas sanklar

Üzerine isnat edilen hiçbir suçlamay kabul etmeyen sank Ta, tahliyesini talep etti.

Cumhuriyet savcs hazrlad mütalaasnda ise sann üzerine isnat edilen suçun katalog suçlardan olmas, suçu ilediine ilikin kuvvetli suç üphesinin varl ve sann üzerine atl suç için kanunda öngörülen ceza miktar ile verilmesi beklenen cezay dikkate alarak tutukluluk halinin devam yönünde görü bildirdi.

Sank Tan avukat, savcnn tutukluluk halinin devam yönündeki mütalaasna katlmadn belirterek tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme, sank Tan tutukluluk halinin devamna karar vererek durumay erteledi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianamede sank Ta hakknda gizli tank Kirpi tehis tutanandaki ifadesinde unlar kaydetmiti:

üpheli Ta, Lice ilçesi krsal alannda silahl olarak PKK terör örgütü adna faaliyet yürüten örgüt mensuplar ile irtibatl olarak milislik yapmaktadr. PKK terör örgütü üyeleri arasnda örgütsel not aktarm yapar. Terör örgütüne eleman temin ederek örgüte katlmalarna yardm eder. Krsal alana giderek üst düzey örgüt üyeleri ile görüür. Krsal alanda bulunan PKK terör örgütü üyelerine gda ve yaam malzemesi götürür. Lice krsal alannda bulunan Eylül kod adl Murat Üçer ve Botan kod adl Veli Takran üst düzey örgüt üyelerinin milisliini yapar. Bunlardan ald talimatlar dorultusunda keif yapar. Ald talimat üzerine Dürümlü köyünde patlatlan bomba yüklü aracn öncülüünü bu kii yapyordu. üpheli Ta, örgüt üyesi Takrann öz daysdr.

- stenilen ceza

ddianamede, tutuklu sank Burhan Tan hakknda devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, 16 köylünün öldürülmesi olayna ilikin kasten öldürmek suçlarndan 17 kez arlatrlm müebbet ile tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulmas veya el deitirmesi suçundan ise 8 yldan 16 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git