Dutun pekmez yolculuğu!

Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Aktoprak köyünde yetiştirilen olgunlaşmış dut, yöredeki vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle pekmez haline getiriliyor

Haberler 18.07.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingölün Genç ilçesine bal Aktoprak köyünde yetitirilen olgunlam dutlardan besin deeri yüksek pekmez yapmna baland.

Geleneksel yöntemlerle hazrlanan pekmez için yln bu döneminde bölgede tatl bir tela yaanyor.

Aktoprak köyünde meyvenin olgunlamasyla, sabahn erken saatlerinde çocuk, genç, kadn erkek, dut aaçlarnn altnda toplanan köylüler, silkelenen dallardaki dutlarn yere dümemesi için geni bezler açyor.

Bezlerin üzerinden alnan dutlar ayklandktan ve ykandktan sonra pekmeze dönütürülmek üzere dev kazanlara konularak, odun ateinde saatlerce kaynatlyor.

Doal ortamda yetitirilen dutlarn kaynatlmasyla, hiçbir katk maddesi kullanlmadan hazrlanan geleneksel lezzet daha sonra tepsilerde soumaya braklyor.

Özellikle k aylarnda kahvalt sofralarn süsleyen besleyici pekmez yapm için köyde günler süren tatl bir çalma gerçekletiriliyor.

- Corafi iaretle tescili için bavuru yaplacak

Yörede yetien dut pekmezinin corafi iaret olarak tescillenmesi için Tarm ve Orman l Müdürlüünce çalma yürütülüyor.

Tarm ve Orman l Müdürü Burhan Bahadr, dut pekmezinin kimyasal müdahaleler olmadan tamamen doal ekilde üretildiini belirterek, tescil ilemi için ürünün teknik incelemesinin yerinde yapldn, alnan örnein analize gönderildiini söyledi.

Analiz ilemlerinin tamamlanmasyla dut pekmezinin corafi iaretle tescili için Türk Patent Enstitüsüne müracaat edeceklerini ifade eden Bahadr, böylece üretilen pekmezin katma deerinin artacan, bunun da bölge ve ülke ekonomisine olumlu yansyacan aktard.

- yi bir pekmez zamannda silkelenen dutun bekletilmemesi

Köyde pekmez yapan 50 yandaki Nihat Dursun, 150 kilogram duttan 30 kilogram pekmez hazrladklarn söyledi.

Hiçbir katk maddesi kullanmadan duttan doal pekmez yaptklarn dile getiren Dursun, yi bir pekmez zamannda silkelenen dutun bekletilmemesi. Dut aaçtan toplandktan sonra bekletilmeden atee verildii anda pekmez iyi olur. Dut bekletildii zaman ekime yapar. Dutun toplandktan sonra yarm saat içinde atee konulmas gerekir. En az bir saat kaynatlp 4 gün günete bekletildii zaman gerçek pekmez olur. dedi.

Dursun, dut pekmezinin mide, barsak hastalklarna ve kanszla iyi geldiinin belirtildiini ancak pekmezin fazla kaynatlmas ile bu fayda salayan özelliklerini yitirdiini aktard.

Hüsna Dursun da Zazaca yapt konumasnda, iyi bir pekmez için dutun kaynatlma süresinin önemli olduuna iaret etti.

Pekmezin yaplma sürecini anlatan Dursun, istenilen kvama ulatnda tepsilere koyduklar pekmezi evlerin damnda günete beklettiklerini, tekrar süzülen pekmezin tüketilmeye hazr hale geldiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git