Duvarın arkasını görecek radar!

Mini radar özel kuvvetlerin gözü kulağı olacak

Haberler 08.07.2018 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STM, güvenlik güçlerinin talebi dorultusunda Duvar Arkas Radarn tek elle kullanlabilen mini tipini gelitirdi

Operasyon halindeki ve gezici durumdaki özel kuvvetler tarafndan kolaylkla tanp kullanlabilen mDAR sayesinde, oda/kapal alana girmeden önce içerideki kii says, mesafeleri, canl olup olmad bilgileri alnabiliyor

Arl 1,5 kilogram olan mDAR, boyut ve arlk snrlamalarnn kritik olduu durumlar için ideal çözüm sunuyor

Türkiyede yakn zamanda yerli olarak üretilen Duvar Arkas Radarn (DAR), güvenlik güçlerinin talepleri dorultusunda yeni tipleri üretiliyor.

Radyo frekans (RF), radar teknolojileri, elektronik harp ve simülasyon konularnda yeni kabiliyetler kazanmay hedefleyen Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A (STM), bu alanlardaki ilk ürününü DAR ile ortaya koydu.

STM, yurt dnda güvenlik güçlerince operasyon ve rehine kurtarmada skça kullanlan ve duvar arkasnda canl varlna ilikin bilgi veren radar yerli olarak üreterek kullanma sundu.

Geçen sürede, kullanclarn görüü dorultusunda, tek personelin 2 eliyle radar duvara tutmas eklinde kullanlabilen DARn boyutlar küçültülüp hafifletildi. Mekanik tasarm ve iç yerleim yenilenip boyut ve arlk anlamnda ciddi kazanmlar saland.

Bununla da yetinmeyen STM, DAR farkl ihtiyaçlara cevap verebilecek bir ürün ailesine dönütürmek için kollar svad. Bu kapsamda, araca monte edilerek duvarlarn arkasndaki hedeflerin uzaktan tespitine olanak salayan Uzaktan Engel Arkas Hedef Tespit Sistemi (UHTES) ve Mini Duvar Arkas Radar (mDAR) gelitirildi.

Özel kuvvetlerin yan banda olacak

mDAR konusundaki çalmalarda sistem tasarm tamamland, prototip ürün ortaya konuldu. SEDEC Savunma ve Güvenlik Fuarnda sergilenen mDARa ilikin testlerin ksa süre içinde tamamlanmas hedefleniyor.

Radar, daha küçük boyut ve arla sahip olarak düük maliyetle tasarland, bunun yannda DARdan daha kstl kabiliyetlere sahip bulunuyor.

Operasyon halindeki ve gezici durumdaki özel kuvvetler tarafndan kolaylkla tanp kullanlabilecek mDAR, personel tarafndan tek elle kullanlp kontrol edilebiliyor. Radar, güvenlik güçlerine, bir oda/kapal alana girmeden önce içeride canl var/yok bilgisini alabilme imkan salyor.

Hedeflerin hassas konumlar ve kesin saylar da radardan örenilebiliyor. Operasyonel anlamda böyle bir bilginin personel tarafndan rahatlkla tanabilen ve nispeten daha düük maliyetli bir cihazla elde edilmesi güvenlik güçleri açsndan önem tayor.

Kritik durumlar için ideal çözüm

mDAR, görsel eriim imkannn olmad kapal mekanlarda bulunan insanlarn varln tespit etmek ve radara olan mesafesini kestirmek için radyo frekans (RF) dalgalarn kullanyor.

Ultra geni bant radar tula, alçpan, ahap, plastik, beton gibi duvar ve malzemelere nüfuz edebiliyor.

Hareketli ve sabit insanlarn tespitini gerçekletirebilen radar, uzuv hareketleri gibi makro, nefes alp verme, kalp at gibi mikro hareketlere duyarllk gösteriyor.

Tek elle kullanlabilmesi sayesinde personelin dier eli silah tutmak veya benzeri operasyonel amaçlar için serbest kalyor. mDAR, boyut ve arlk snrlamalarnn kritik olduu durumlar için ideal çözüm sunuyor.

Radar, bina içinde bulunan insanlarn tespit edilmesinin kritik önem tad rehine kurtarma operasyonlar, terörle mücadele operasyonlar ve benzeri durumlarda kullanlabiliyor.

Arl 1,5 kilogram olan mDAR, batarya ile en az 1 saat görev yapabiliyor.

Ana Sayfaya Git