Duymak İstiyorlar!

Diyarbakır’da oğlunun kullandığını işitme cihazının süresi 2 yıl önce biten, kızının işitme cihazının süresi ise ocak ayında bitecek olan Kadri Bozan, 12 bin TL’sini Sosyal Güvenlik Kurumunun karşıladığı 22 bin TL’lik cihazları alabilmek için yardım bekliyor. Bozan, işitme cihazı sayesinde duyan çocuklarının dünyayla bağlantısının kesilmesini istemiyor.

Haberler 23.06.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Yeniehir ilçesinde ikamet eden ve asgari ücretle çalan Kadri Bozann (39), doutan iitme engelli çocuklar 12 yandaki Muhammed Numan 2009 ylnda, 8 yandaki kz Hilal Beyza da 2012 ylnda ameliyatla taklan iitme cihazyla duymaya balad. Muhammed Numann kullanm süresi 7 yl olan cihaznn süresi yaklak 2 yl önce doldu, Hilal Beyzann iitme cihazn kullanm süresi ise ocak aynda dolacak. Sosyal Güvenlik Kurumunun fiyat 22 bin lira cihazn 12 bin TLsini karladn belirten Bozan, geriye kalan ücreti karlayamadn ve iitme cihaz sayesinde duyan çocuklarnn dünyayla balantsnn kesilmemesini istediini söyledi.

çOCUKLARIMIN DÜNYAYLA TEK BALANTISI BU CHAZLAR

ki çocuunun da doutan total iitme kayb yaadn ve dünyayla tek balantlarnn bu cihazlar olduunu vurgulayan Bozan, Maddi imkanm olmad için deitiremiyorum. Salk Uygulama Tebliinde belirtilen bir tutar var. O tutarn dndaki mebla aileler kendileri ödemek zorunda. Bunu yapacak gücümüz yok. Cihazn fiyat 22 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu sadece 12 bin lirasn karlyor. 2019un Ocak aynda kzm için de cihaz almam gerekiyor. çünkü cihaz kullanldkça özelliini yitiriyor. Daha iyi duyabilmesi için yeni cihazla deitirilmesi gerekiyor. uan cihaz bantlarla tutturmuuz. Tamiri de olmuyor. Kendimizce tamir edip o ekilde tutturmuuz. Bir kelime ya da cümle kullandmzda 3-4 sefer tekrar etmemiz gerekiyor. çünkü cihaz eski olduu için alglamas çok çok geç oluyor ve sknt yayoruz. Olum okula da gidiyor. 6nc snfta geçti. Cihaz deimezse bu gidile okula da gidemeyecek diye konutu.

SGKLI OLDUUNDAN DOLAYI CHAZ çN DEVLETTEN YARDIM ALAMIYOR

Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna müracaat ettiini ancak SGKl olduu için yardm alamadn dile getiren Bozan, unlar kaydetti:

Sosyal güvencesi olmayan bir insan bu cihaz için müracaat ettii zaman bu cihaz alyor. Farkn ödüyor. Fark ödedikten sonra yaz alarak Sosyal Yardmlama, Kaymakamlk ya da Valilie gidiyor. Ödedii paray geri alyor ama sosyal güvencesi olan bir insana katiyen bu yok. Büyük bir meblala kar karyaym. Kredi çekersem çocuklarmn geliimi, eitimi ile ilgili birçok eyi ksm olacam. Keke ben de yeil kartl olsaydm. Olum engelini gizlemek için saçlarn uzatyor. Cihaz olmaynca total duyum olmayacak. Tek isteim devletin bu konuda Salk Uygulama Tebliindeki bu adaletsizlii kaldrmas.

Muhammed Numan Bozan, cihaz bozuk olduu için duymakta zorland dile getirirken, kardei Hilal Beyza ise aabeyine yeni cihaz almalar gerektiini ve babasnn bunu karlayacak paras olmadn söyledi.

Ana Sayfaya Git