Eş başkanlar sorgulanıyor

Kışanak örgüt üyeliğinden, Anlı örgütün verdiği talimatı yerine getirme suçundan, gözaltına alındı. İki ayrı dosya kapsamında belediye, DİSKİ ve Anlı ile Kışanak'ı konutları arandı. Eş başkanların sorgusu sürerken, avukatlarla görüştürmeme kararı alındı.

Haberler 27.10.2016 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Büyükehir Belediye Bakan Gülten Kanak ile E Bakan Frat Anl, terör soruturmas kapsamnda gözaltna alnarak sorgulamalarna balanrken Polis, Belediye, DSK ve kametgahlarnda yürüttüü aramalar sabah saatlerinde sona erdi. Savc gözaltna alnan Kanak ve Anl için kstlama karar verdi.

HAVAALANINDA GÖZALTI

Büyükehir Belediye Bakan Gülten Kanak, önceki gün Ankarada Meclisteki darbe komusyonuna ifade verdikten sonra uçakla Diyarbakra hareket etti. Bakan Kanak Diyarbakr Havaalannda akam saatlerinde uçaktan indikten sonra polis tarafndan gözaltna alnd. Ayn saatlerde E Bakan Frat Anl da konutuna gelen polis ve askerler tarafndan gözaltna alnd.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen bir terör soruturmas kapsamnda gözaltna alndklar örenilen Kanak ve Anl, Emniyet Müdürlüüne götürüdü. Bu arada polis, Belediye binasnn bakanlk katnda da arama yapmaya balad.

HDPL VEKLLER BELEDYE ÖNÜNDE

Polisin, geni güvenlik önlemi ald ve kimseyi yaklatrmad belediye binasnn önüne ksa süre sonra HDP Grup Bakan Vekili çadar Demirel, Diyarbakr Milletvekilleri Sibel Yiitalp, Feleknaz Uca, Demokratik Toplum Partisi E Genel Bakan Sebahat Tuncel ile baz meclis üyeleri, STK temsilcileri ve baz çalanlar geldi. HDPli vekiller yetkililerden bilgi almaya çalrken, barikat amaya çalan Tuncel ile polisler arasnda ksa süreli gerginlik yaand.

PERSONEL MESAJLA BLG VERLD

Bu arada, büyükehir belediyesinden çalanlara ve basn kurulularna atlan mesajda, Büyükehir belediyesi ebakanlarmz bu akam, gözaltna alnmtr. Tüm belediye çalanlarn, belediyemize sahip çkmaya davet ediyoruz denildi.

BASAVCILIKTAN AçIKLAMA

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, Kanak ve Anlnn gözaltna alnmas ile ilgili açklama yapt. Savclk, Gültan Kanakn Belediye adna tescilli resmi araçlar silahl terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandrmak, yine yasad toplant ve gösteri yürüyülerine katlarak cebir ve iddet olgusunu meru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. çok sayda eylemine yönelik deliller nedeniyle gözaltna alnd belirtildi.

SUçLANDIKLARI GEREKçELER

Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre imzas ile yaplan yazl açklamada, Belediye E bakan Gültan Kanakn gözalt gerekçesi öyle açkland: Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn 2015/45832 sayl dosyasnda, PKK/KCK silahl terör örgütüne üye olma (TCK m.314/2) suçundan yürütülmekte olan soruturma kapsamnda, sözde Demokratik Özerkliin ilan edildii Demokratik Toplum Kongresine katlmak ve burada olaan üye sfatyla örgüt lehine konuma yapmak, PKK/KCK silahl terör örgütünün çars ve talimatlar dorultusunda Diyarbakr ilinde düzenlenen nevruz etkinliklerinde terör örgütü lehinde söylemlerde bulunarak özerklik çars yapmak, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Bakanl adna tescilli resmi araçlar silahl terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandrmak, yine yasad toplant ve gösteri yürüyülerine katlarak cebir ve iddet olgusunu meru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. çok sayda eylemine yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü üpheden uzak kuvvetli suç üphesi oluturan deliller uyarnca Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanak gözaltna alnmtr.

FIRAT ANLININ DAVASI AYRI

Basavclk açklamasnda Belediye E Bakan Frat Anlnn gözaltna alnma gerekçesini ise yine Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn 2016/32488 sayl dosyasnda Devletin egemenlii altndaki topraklardan bir ksmn devlet idaresinden ayrmaya yönelik (TCK m.302/1) eylemleri nedeniyle yürütülmekte olan soruturma olduu belirtilerek, öyle denildi:

Diyarbakr ili Dicle ilçesinde PKK/KCK silahl terör örgütünün amac ve talimatlar dorultusunda, 2014 ylnda yapmna balanp, 05/11/2015 tarihinde Türk Silahl Kuvvetleri mensubu bir askerin ehit edilmesi ile sonuçlanan eylem bütünlüü içerisinde ülkenin bölünmez bütünlüünü bozmaya yönelik ve Anayasal düzenin dnda özerk yönetim ilan eden PKK/KCK silahl terör örgütünün üyelerine ait sözde ehit mezarln yapmak amacyla Diyarbakr Büyükehir Belediyesine ait araç ve gereçleri tahsis etmek ile kamu kaynaklarn kullanarak, terör örgütü üyelerinin sözde ehitliinin korunmas ve muhafazas yönündeki eylemlerine ve silahl terör örgütünün talimatlar dorultusunda cebir ve iddet olgusunu meru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak vb. eylemlere yönelik olarak toplanan somut maddi her türlü üpheden uzak kuvvetli suç üphesi oluturan deliller uyarnca Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Meclis üyesi Frat Anl da gözaltna alnmtr.

KIANAKI POLS, ANLIYI JANDARMA ALDI

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca yürütülen iki ayr soruturma kapsamnda gözaltna alnan Belediye Bakan Gültan Kanakn polis tarafndan, E Bakan Frat Anlnn ise Jandarma tarafndan gözaltna alnd belirtildi. Kanakn evinde ve belediyedeki makamnda polis arama yaparken, Anlnn evi ve belediyedeki makamnda ise jandarmann arama yapt örenildi.

BAKANLARIN EVLERNDEK ARAMALAR SONA ERD

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü terör soruturmas kapsamnda gözaltna alnan Kanak ve Anlnn evlerinde saat 21.30da avukatlar nezaretinde balayan aramalar saat 23.20 sralarnda sona erdi. Aramalar srasnda hazr bulunan avukatlar, arama kararnda arama gerekçesinin, Terör örgütü üyeliinden açlan bir soruturma kapsamnda olduunun belirtildiini ifade ettiler. Aramalardan sonra el konulan malzemeler tutanaa geçirildi.

Büyükehir Belediyesindeki aramalar ise devam ederken, polis belediyenin resmi avukatlar dnda içeriye kimsenin girmesine izin vermiyor. Belediye Genel Sekreteri Zülküf Karetekinin de Belediye binasna girmesine izin verilmedi. Belediye için çkartlan arama kararnn bütün belediye binasn kapsad da örenildi.

BELEDYEDE ARAMALAR SÜRÜYOR

Büyükehir Belediye binasnda saat 01.00 itibariyle polis ve Jandarma tarafndan gerçekletirilen aramalar sürerken içeriye girmeye çalan, DBP E Genel Bakan Sebahat Tuncel ve HDPli vekiller ile polisler arasnda arbede yaand.

BELEDYEDEK ARAMA

Büyükehir Belediye binasnda yaplan arama dün sabah saat 05.20ye kadar sürdü. Aramann bitmesinden sonra polis Belediye önünde ald güvenlik tedbirlerini sürdürürken, saat 08.00 sralarnda Belediye yetkilileri ve daire bakanlar kendi sorumluluklarnda bulunan katlarda yaplan aramalardan sonra tespit yapp tutanak tutmak için avukatlarla binaya girdikleri belirtildi.

DSKDE DE ARAMA YAPILDI

Büyükehir Belediyesinde arama sürürken, Büyükehire bal Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürlüü binasnda saat 04.00te balatlan arama saat 07.00ye kadar sürdü.

SAVCIDAN FLA KARAR GELD

Gültan Kanak ve Frat Anlnn Diyarbakr Emniyet Müdürlüünde tutulurken soruturmay yürüten Cumhuriyet Savcsnn her ikisi için 5 günlük kstlama karar (avukatlar ile görümeme) ald örenildi. Avukatlarn da bu karara itiraz edecekleri belirtildi.

Ana Sayfaya Git