Eşini Dövmeyen Yok Ki

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi Başkanı: Boşanma davalarında polis de, hakim de, baro başkanı da eşini dövüyor

Haberler 09.07.2017 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 2nci Hukuk Dairesi Bakan Ömer Uur Gençcan, boanmalarn yüzde 80inde de dorudan fiziksel iddet bulunduunu, boanma davalarnda polis, hakim, baro bakannn da eini dövdüünün görebildiini söyledi.

Yargtay 2nci Hukuk Dairesi Bakan Ömer Uur Gençcan konumac olarak katld. Seminer öncesinde gazetecilerin iddet olaylaryla ilgili sorularn yantlayan Ömer Uur Gençcan, Türk Medeni Kanununda belirlenen artlarn boanma nedenlerini ortaya konduunu belirtti.

Boanma nedenlerin banda fiziksel iddet geldiini, duygusal iddetin kantlanmas halinde çiftlerin boanmalarna karar verildiini söyleyen Yargtay 2nci Hukuk Dairesi Bakan Ömer Uur Gençcan, Türkiyede, boanma davalarn saylarna bakldnda art olmadn belirtti. Gençcan, unlar söyledi:

30 yldr Hukuk Dairesinde görevliyim. Ylda ortalama 20-25 bin boanma geliyor. Anlamal boanmalar Yargtaya gelmediinden dolay sayda büyük art olmuyor. Türkiye, Avrupa ülkelerine bakldn da en düük boanma seviyesinde bulunan ülkelerden biridir. Sosyal medyann en büyük özellii kamuya açk olmasndandr. Herkesin görgüsü ve bilgisi farknda varlmadan, yaplan paylamlar oluyor. Bunlar baka delillerle de desteklendii zaman boanma davalarnda delil oluyor. Sosyal medyadaki, yani WhatsApp, Facebooktaki yazmalar dahil ciddi delil olabiliyor.

BOANMA DAVASI AçILIR ALINMAZ KADIN KORUMA ALTINA ALINMALI

Açlan boanma davas sonucu kadnlarn potansiyel bir tehlike altna girdiini ifade eden Gençcan, sözlerini öyle sürdürdü:

Maalesef boanan kadn, çocuklar olmasna ramen resmi bir evlilik yapmas sonucu boand ei tarafndan öldürebiliyor. Kadn, boanma davas açlr açlmaz koruma altna alnmal. Abartmyorum, boanmalarn yüzde 80inde fiziksel iddet dorudan var. yi ki 6 bin 284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna iddetin Önlenmesi Kanunumuz var. Bu da kadnlarn koruma altna alnmasdr. Tabi ki uygulama srasnda bir iki kötü örnek olabilir. Bundan vaz geçmemiz asla mümkün deildir. Sebebi de genelde fiziksel iddete onlarn uramasdr. Tabii ki bazen erkek de fiziksel iddete uramaktadr. iddet, çkarlan kanunlarla ilgili deildir. Kiinin eitim ve kültürle de alakas yoktur. Benim gördüüm boanma davalarnda polis de, hakim de, baro bakan da eini dövüyor. Bunlar fiilen yaanm eyler ve örnektir. Yasalarda kesinlikle boluk yoktur. Bugün iddete urayan kadnlar hakkn arar hale geldi. Bu da birçok il de koruma taleplerin artmasyla ilgili bir olay. iddet neden kaynaklanyor. Kiilerin çocuu, kars ve kaynvalidesini öldürüyor. nsan öldürmedin bir mant olamaz. Efendim tazminatlar çok yüksek öfkelendik öldürdük deniyor. Tazminatn çokluu bir insann öldürülmesi için asla bir sebep deildir. Bugün çocuklar miras için anne ve babasn öldürüyor. iddetin birçok nedeni var. Bu kiilerin ruhsal sal ile ilgili bir konudur.

Ana Sayfaya Git