“Ebeveynler gençlerle sosyal medya hakkında konuşmalı”

Sosyal medyanın özellikle siber zorbalıktaki rolüne dikkat çeken Survivor Dijital Pazarlama Ajansı Başkanı Reyhan Açıkelli, “Ebeveynler, çocukları ile sosyal medya hakkında konuşmalı, çocuklarınızla açık bir iletişim hattına sahip olmalısınız, çünkü gençlerin çoğunluğu sosyal medya üzerinden bir şekilde siber zorbalık ile karşılaşıyor. Ancak, bunu aileleri ile paylaşamıyor” dedi.

Haberler 12.04.2022 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pew Aratrma Merkezinin siber zorbalk ile ilgili, 743 genç ve bin 58 ebeveynle yapt anketlerden elde edilen verileri paylaan Açkelli, Aratrmaya göre gençlerin dörtte biri kendilerine istemedikleri müstehcen resimlerin gönderildiini söylerken, yüzde 7si birinin kendi rzas olmadan müstehcen resimlerini paylatn söylüyor. Bu deneyimler özellikle ebeveynleri ilgilendirmektedir. Ebeveynler gençlerle ile açk bir iletiim kurarak onlarla sosyal medya hakknda konumal, onlara siber zorbaln aslnda ne olduundan, balarna bir ey gelirse nasl davranmalar gerektiinden bahsetmeli ve ne olursa olsun çocuklarnn yanlarnda olduklarn hissettirmeleri gerekmektedir ifadelerini kulland.

ZORBALIIN BOYUTU DET

Lakap takmann veya birinin hakknda söylenti yaymann, aslnda her dönemde ergenlik hayatnn naho ve zorlu bir yönü olduunu söyleyen Açkelli, akll telefonlarn yaygnlamasnn ve sosyal medyann yükseliinin zorbaln boyutlarn deitirdiini belirtti. Gençlerin internette karlat en yaygn taciz türünün lakap taklmas olduunu söyleyen Açkelli, Aratrmaya göre, gençlerin yaklak yüzde 42si çevrimiçi olarak veya cep telefonlar araclyla rahatsz edici isimlerle anlyor. Ek olarak, gençlerin yaklak üçte biri (yüzde 32) internette kendileri hakknda yanl söylentiler yaydn söylerken, daha küçük paylamlarda ebeveynleri dnda birinin sürekli olarak nerede olduklarn, kiminle olduklarn veya ne yaptklarn sorduunu söylüyor. (yüzde 21) çevrim içi olarak fiziksel tehditlerin hedefi olanlarn oran da yüzde 16 eklinde konutu.

AçIKELL: çEVRM ç ORTAMDA DKKAT EDLMES GEREKENLER

Survivor Dijital Ajans Bakan Açkelli, Sosyal medya aracl ile mesajlama, sadece gençlerin deil, günümüzde hepimizin iletiiminin vazgeçilmez bir parças olsa da, bu düzeyde balant, özellikle gençler arasnda potansiyel olarak sorunlu ve rza d alverilere yol açabilir dedi. Açkelli son olarak çocuklarn ve gençlerin çevrim içi ortamda güvende kalmasna yardmc olacak pratik ipuçlarn paylat:

Ergenlik çandaki çocuunuzla, özellikle müstehcen fotoraflar çevrimiçi paylama konusunda sohbet edin.

çevrim içi olduklarnda, onlar kimin gördüünü kontrol etme kontrolünü oldukça hzl bir ekilde kaybedebileceklerini ve bunun ne yazk ki isim takmaya ve utandrmaya yol açabileceini açklayn.

Tanmadklar kiilerden gelen mesajlar görmezden gelmelerini hatrlatn. nternet yeni arkadalar edinmek için harika bir yer olabilir, ancak yine de sahte hesaplar ve troller nedeniyle ekstra dikkatli olmak çok önemlidir.

Sosyal medya profillerinin gizli olmasnn arama motorlar üzerinden eriimi engelleyeceinden bahsedin.

Siber zorbaln yanl olduunu ve yapmamalar gerektiini bildiklerinden emin olun.

Sosyal medya kullanmn tamamen yasaklamaya çalmayn. Onu bir birey olarak kabul edin ve size önemli görünmese bile deneyimlerini reddetmeye çalmayn.

Yaadklar ile ilgili size açldklar için teekkür edin ve zorbala urasalar bile onlarn bir suçu olmadn, buna son verilebilecei, belirli aralklarla onunla konuarak hatrlatn.

Ana Sayfaya Git