Ecza depoları fırsatçı çıktı!

Sağlık Bakanlığı, 17 ecza deposu ve 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit etti

Haberler 25.11.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnca, döviz kurundaki yükseli nedeniyle baz ilaçlara eriilemedii iddialar üzerine sklatrlan denetimlerde, 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kaytlarnda uyumsuzluk tespit edildi.

Salk Bakanlndan yaplan açklamada, Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) ve il salk müdürlüklerinin, döviz kurundaki yükseli nedeniyle baz ilaçlara eriilemedii iddialar üzerine sklatrd denetimlerinin aralksz sürdüü vurguland.

Açklamada, 200 kiilik ekiple yürütülen denetimlerde öncelikle ilaç üretim tesisleri, ecza depolar ve eczanelerin fiziki stoklar ile kaytlarnn uyumlu olup olmadnn kontrol edildii belirtilerek, u bilgiler paylald:

Herhangi bir aykrlk tespit edilmesi halinde ilgili firmalara mevzuat kapsamnda idari yaptrm uygulanyor. TTCK ürün denetmenleri, kasm aynda stanbulda 24, zmirde 3, Ankarada 19, Adanada 7, Antalyada 4 ecza deposu olmak üzere 57 ecza deposu denetledi. 17 ecza deposu ile ilgili olarak ilaçlarn fiziki stok durumu ile laç Takip Sistemi (TS) kaytlar arasnda uyumsuzluk olduu tespit edildi.

144 ECZANEDE UYGUNSUZLUK TESPT EDLD

Türkiye genelindeki eczanelerde de denetimlerin yine TTCKnin koordinasyonunda il salk müdürlüklerince yürütüldüü ifade edilen açklamada, Türkiye genelinde yaplan denetimlerde u ana kadar 144 eczanede uygunsuzluk tespit edildii bildirildi.

Açklamada, denetimlerde öncelikle kritik ilaçlarn eczanelerde bulunup bulunmadnn ve TS ile fiziki stok durumunun uyumunun kontrol edildii belirtilerek, Ayrca gerekli kayt ve bildirimlerin zamannda ve tam yaplp yaplmad ve ürünlerin muhafaza koullar da inceleniyor. Denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen ecza depolar ve eczaneler hakknda idari ilem balatld. bilgisine yer verildi.

TTCK müfettileri, ürün denetmenleri ve il salk müdürlüü ekiplerince 81 ilde yaplan denetimlerin artarak devam edecei vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

Türkiyede ruhsatl/izinli tüm ilaçlarn tedarik durumu, TTCK tarafndan takip ediliyor. Hasta maduriyetlerinin önlenmesi amacyla kur güncellemesi dönemlerinde daha youn olmak üzere periyodik piyasa kontrolleri yaplyor. Kurum tarafndan ruhsatl ilaçlarn kritik stok seviyeleri kontrol ediliyor. laç fiyatlandrma çalmalar yaplyor. Sabim ve CMER üzerinden gelen bavurular anlk deerlendirilip sonuçlandrlyor.

Ana Sayfaya Git