Ehliyet uygulama sınavlarında "tablet" dönemi başladı

Ehliyet alacak adayların direksiyon uygulama sınav değerlendirmeleri, Ankara'da pilot bölgede tablet bilgisayarlarla yapılmaya başlandı

Haberler 18.01.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlnca (MEB), ehliyet alacak adaylarn direksiyon uygulama snav deerlendirmeleri, Ankaradaki pilot bölgede tablet bilgisayarlarla yaplmaya baland.

MEB Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürü Kemal amlolu, Bakanlk tarafndan sürücü adaylarna, teorik snav sonrasnda direksiyon uygulama snavlarnn düzenlendiini söyledi.

Her yl 1,5 milyonu akn kursiyerin direksiyon uygulama snavlarna alndn belirten amlolu, Uygulama snavlarndaki baarszlklar da göz önünde bulundurulduunda her yl 2 milyonu akn sürücü adayna snav yaplyor. bilgisini paylat.

Direksiyon uygulama snavlarnn dier kat, kalem kullanlan yazl snavlardan farkl özelliklerinin bulunduuna iaret eden amlolu, bu snavlarn AB standartlarnn üzerine çkarak iyi bir noktaya geldiini aktard.

Uygulama snavnn hafta sonlar 07.00-17.10 saatleri arasnda yapldna deinen amlolu, adaylarn araca ilikin teknik bilgileri, kalk yapma, direksiyon hakimiyeti, erit izleme ve deitirme, kavaklara yaklama, sollama, hz kurallar, ani fren yapma, geri park etme gibi çeitli becerilerinin ölçüldüünü anlatt.

amlolu, direksiyon uygulama snav deerlendirmelerinin daha önce her kursiyer için hazrlanan 3 evrak üzerinden yapldn, 2018 itibaryla Ankarada balatlan pilot uygulama kapsamndaki deerlendirmelerin tablet bilgisayarlarla yaplmasnn startn verdiklerini bildirdi. amlolu, uygulamay ksa bir süre sonra 81 ile yaygnlatracaklarn, böylece ülke genelinde uygulama birliine geçilecei bilgisini verdi.

Snav uygulamalarnn tablet ile yaplmasnn çok büyük bir frsat ve imkan beraberinde getirdiinin altn çizen amlolu, Sürücü kurslar ve kamuya yllk 3 milyon liralk tasarruf salanacak. Ayrca uygulama, toner, kat ve fotokopi masraflar dikkate alndnda yllk 10 milyon sayfa kat tasarrufunu beraberinde getirecek. dedi.

- Snav sonuçlar 35 dakika sonra sistemde

amlolu, önceki uygulamalarda snav sonuçlarnn snav yapclardan elektronik ortama aktarlma sürecinin uzun zaman aldna dikkati çekerek, imdi ise tablet uygulamasyla 35 dakika süren snavn sonuçlar, Milli Eitim Bakanlnn elektronik sistem a MEBBSe, oradan da anlk olarak Polis Bilgi Sistemi olan PolNete aktarlacak. Böylece zamandan da büyük tasarruf salanm olacak. diye konutu.

Tablet bilgisayar döneminin suistimalleri de ortadan kaldracana dikkati çeken amlolu, Özellikle joker diye tabir edilen, snavda adayn yerine bakasnn girdii uygulamalar da tamamen sonlandrm olacaz. Snavn banda tablet bilgisayarlarla adayn fotoraf çekilecek ve sistemdeki biyometrik kayt eletirilecek. ifadelerini kulland.

Uygulamann eitim süreçlerinde bölgesel farkllklar da dikkate alarak daha iyi bir analiz süreci yürütülmesine imkan salayacan vurgulayan amlolu, unlar kaydetti:

Bu uygulamann en önemli yanlarndan biri de snavdaki baar ve baarszlk oranlarn sistem üzerinden depolayp analizler yaplacak olmas. Bu çerçevede, bölgeler arasnda snav sürecine ilikin hem baar hem baarszlklar ayr ayr deerlendirilecek. Deerlendirme sonrasnda eitim süreçlerinde yaplmas gereken bir takviye varsa mutlaka bölgeye özel bir uygulamay da göz önünde bulundurmu olacaz. Snav uygulamasnda yaanacak problemlerin verileri üzerinden de bölgesel baz düzenlemeler ve eitim süreçlerini e zamanl düünmemiz mümkün olacak.

- FATH Projesi direksiyon snavlarnda

MEB Özel Öretim Kurumlar Genel Müdürlüü Trafik ve Sürücü Eitimleri Daire Bakan Ercan Alpay da Ankarann Yenimahalle ilçesinde tablet bilgisayarn ilk kez kullanld direksiyon snavlarn yerinde inceledi.

Alpay, burada yapt açklamada, 5 bine yakn tableti öncelikle ilçelere datacaklarn bildirerek, FATH projesi kapsamnda öretmenlerimizin elinde bulunan tabletleri bu proje kapsamnda deerlendirmek istiyoruz. O tabletlere bu yazlm indirerek kullanlr hale getireceiz. ifadelerini kulland.

- lk snavlar AA görüntüledi

Öte yandan, tablet bilgisayarla yaplan direksiyon snav süreçlerini ilk kez AA görüntüledi. Uygulamann tüm aamalarn paylaan snav deerlendirme komisyonu üyeleri, yeni sistemin kendilerine zaman ve maliyet anlamnda büyük avantajlar saladn aktard.

Ana Sayfaya Git